IS listasi Oscarien kunniaksi 258 kaikkien aikojen parasta elokuvaa – löytyykö suosikkisi listalta? - Viihde - Ilta-Sanomat

IS listasi Oscarien kunniaksi 258 kaikkien aikojen parasta elokuvaa – löytyykö suosikkisi listalta?

Nämä leffat ovat kahmineet kaikki palkinnot ja saaneet lisäksi katsojien suosion.

24.2.2019 12:00

IS pisti järjestykseen kaikki elokuvat, jotka ovat joskus voittaneet parhaan elokuvan palkinnon: joko Oscarin, Golden Globen tai Baftan. Elokuvat listattiin sen mukaan, kuinka monta palkintoa kukin elokuva on saanut. Listauksessa otettiin huomioon myös niiden saamat arviot netin Imdb-elokuvasivuston käyttäjiltä.

Elokuvakriitikko Taneli Topelius selaa listaa mietteliäänä edestakaisin ja huomaa sitten kärkipäässä hämmästyttävän elokuvan: yhden, jota hänkään ei muista nähneensä eikä tunnu heti tutulta.

– On kyllä tuttuja elokuvia paljon... Tämä Tom Jones – hulivilihurmuri, se pitää tarkistaa, hän innostuu.

Tarkistuksen jälkeen asia selviää. Kyseessä on 1960-luvun alussa tehty komedia, joka viihteellisyydestään huolimatta osui Oscareista päättävien elokuvantekijöiden sydämeen. Topelius sanoo, että se on aika harvinaista.

– Yleensä parhaan elokuvan Oscarin saa elokuva, joka kertoo tärkeästä aiheesta. Tai sitten se annetaan erityisen näyttävälle elokuvalle, Topelius kertoo.

1. Schindlerin lista

Listan kärjessä oleva Schindlerin lista on luonnollisesti ensimmäistä kategoriaa. Tasapisteissä sen kanssa oleva Taru sormusten herrasta: Kuninkaan paluu mennee enemmän jälkimmäiseen luokkaan.

– Toki Peter Jackson sai tämän Oscarin varmasti koko urakastaan, Topelius sanoo viitaten koko Taru sormusten herrasta -trilogiaan.

Taneli Topelius nyökyttelee IS:n yli 200 elokuvaa sisältävälle listalle, mutta muutama teos saa hänet vähän happamaksi. Ensimmäinen on sijalla neljä.

– Ihmettelin jo vuonna 2001, miksi edellisenä vuonna valmistunut Gladiator sai niin paljon palkintoja. Se on näyttävä, mutta siinä ei ole erityisen paljon sisältöä, Topelius sanoo.

105. The Grand Budapest Hotel / 8. 12 Years a Slave / 72. Uhrilampaat

IS:n listalla on myös elokuvia, jotka eivät ole saaneet yhtään suurta palkintoa mutta joita Imdb:n käyttäjät ovat arvostaneet korkealle. Tällaisia ovat muun muassa elokuvat Rita Hayworth – avain pakoon, kaksi Tähtien sota -elokuvaa, Pulp Fiction ja Batman-elokuviin kuuluva Yön ritari.

– Imdb:n suosituimpien lista on käytännössä lista hyvistä, laadukkaista viihde-elokuvista. Ja sellaisten on joskus vaikea saada palkintoja, Topelius sanoo.

Hollywoodissa on keskusteltu jo vuosia siitä, miten viihteellisemmätkin mutta samalla laadukkaat elokuvat saataisiin nostettua eri palkintogaaloissa paremmin esiin.

Esimerkkinä on usein käytetty juuri Christopher Nolanin Batman-elokuvia, joissa esitellään erilainen, problemaattinen sankarin rooli. Tämän vuoden Oscar-gaalassa samaa sarjaa edustaa Marvel-seikkailu Black Panther.

Topeliuksen mukaan viihteellisellä kerrontatavalla rakennetut elokuvat nousevat yleisesti arvostetuiksi usein viiveellä, ja niistä löydetään vasta ajan kuluessa kantavia teemoja.

Topelius antaisi useimmille IS:n listalla oleville elokuville kolme tai neljäkin tähteä.

– Elokuvahistorian kannalta nämä ovat kyllä lähes kaikki hyviä nähdä, hän summaa.

29. La La Land / 11. Slummien miljonääri / 121. E.T. the extra-terrestrial

Kriitikon silmä löytää listalta myös todellisia helmiä:

– E.T. on minulle tärkeä elokuva, Kummisetä luonnollisesti on erinomainen, samoin Hollywood-satiiri Auringonlaskun katu. Musikaalien musikaali Moulin Rouge! löytyy myös, Topelius iloitsee.

 Mutta missä on Blade Runner?

Toden totta, vuoden 1982 kulttiklassikkoa ei näy listalla, koska se ei saanut aikanaan parhaan elokuvan palkintoja, vaikka esimerkiksi erikoistehosteistaan palkittiinkin. Elokuva ei ole yltänyt 8,2 pisteellään huippusijoille Imdb:ssäkään.

Kaikki elokuvat eivät nouse heti ilmestymisensä jälkeen suosituiksi, eivätkä ne välttämättä ehdi saada arvostusta suurelta yleisöltä ensi-iltakierroksellaan, palkinnoista puhumattakaan. Myös Blade Runner nousi suursuosioon vasta vuosia julkaisunsa jälkeen, vuonna 1990 ilmestyneen uudestaan leikatun version julkaisemisen ansiosta.

Jos grafiikka ei näy, katso se tästä.

Puuttuuko oma suosikkileffasi listalta? Keskustele!

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?