Ismo Kallio siunattiin haudan lepoon

Julkaistu:

Helmikuun alussa kuolleen näyttelijä Ismo Kallion hautajaiset oli eilen Turussa.
Pitkällisen sairauden uuvuttamana 2. helmikuuta menehtyneen näyttelijä Ismo Kallion hautajaiset pidettiin eilen Turussa. Kallio oli kuollessaan 83-vuotias.

Läheisten ja näyttelijäkollegoiden läsnä ollessa tapahtunut siunaustilaisuus oli Turun hautausmaan kupeessa sijaitsevassa Ylösnousemuskappelissa. Muistotilaisuus pidettiin seurakuntasalissa.

Hautajaisiin osallistui muun muassa Vieno Kekkonen, joka oli Kallion kurssikaveri teatterikoulussa 1950-luvulla.

– Tilaisuus oli erittäin, erittäin lämmin. Paikalla oli paljon näyttelijöitä sekä Ismon työ-, opiskelu- ja opettajakavereita. Ismohan opetti teatterikoulussa, ja monessa muussakin paikassa, Kekkonen kertoo.

– Sanoin Ismon tyttärelle, että teillä oli hauskat hautajaiset. En tiedä oliko se sopivasti sanottu, mutta tytär totesi, että se on totta. Kaikilla oli vain lämpimiä muistoja Ismosta.


Teatterikouluaika liitti yhteen samaan aikaan opiskelleet. Kurssitapaamisia on ollut säännöllisesti läpi vuosikymmenten.

– Olimme silloin koulussa kaksikymppisiä. Ismo oli komea nuorimies ja tuntui, että hän oli koko ajan vain nuorekas, vaikka ikääkin kertyi. Teatterikoulu oli tärkeää aikaa, me opiskelijat olimme kolme vuotta yhdessä.

– Viimeksi näimme Ismon kanssa kurssitapaamisessa kolme vuotta sitten keväällä. Hän silloin kertoi, että muisti oli hiukan alkanut pettämään.

Kekkosta ja Kalliota yhdisti myös laulaminen. Molemmat aloittivat laulajina jo teatterikouluaikana. Kekkonen teki silloin myös ensimmäiset levynsä.


Kalliosta tuli levylaulaja 1960-luvun alussa, kun hän levytti muun muassa sellaiset kappaleet kuin Arabi Ahab, Kesälesken blues ja Jäkäti jäk.

– Meillä oli kouluaikana yhteisiä laulukeikkoja ja televisioon teimme myöhemmin ohjelmia. Teatterissa emme yhdessä esiintyneet.

Myös näyttelijä Heidi Krohn on saman vuosikurssin opiskelija. Hän oli Kekkosen tavoin läsnä hautajaisissa.

– Minä kyllä lopetin koulun kesken, kun ryhdyin filmaamaan. Minusta tuli viideksi kuudeksi vuodeksi filmitähti, mutta sen jälkeen olen tehnyt töitä teatterissa, Krohn toteaa.


– Ismon kanssa näyttelimme paljon, kun Ismo muutti Turusta Helsinkiin. Olimme molemmat mukana muun muassa Figaron häät -esityksessä. Minä olin kreivitär ja Ismo kreivi.

Kekkosen tavoin Krohn kuvaa hautajaisia hauskoiksi.

– Siinä mielessä, että oli paljon ihmisiä, jotka tunsivat toisensa. Ismon vaimo Leena oli ihastuttava ja hallitsi tilanteen.

Puheita pitivät muun muassa Kallion kouluaikaiset kaverit.

– Oli myös laulunumeroita. Uskon, että tilaisuus oli juuri Ismon näköinen, Krohn sanoo.


Lähes koko ikänsä Helsingissä asunut Kallio oli syntynyt Turussa, jossa jo lapsena aloitti teatteriharrastuksen. Helsingissä asuessaankin Kallio vietti kaikki kesänsä Turun mökillään Ruissalossa.

Helsinkiin muuttamisen piti olla vain väliaikaista. IS:n haastattelussa vuonna 2008 Kallio kertoi luvanneensa vaimolleen, että pari vuotta katsellaan Helsingissä ja sitten muutetaan takaisin Turkuun.

Niin ei koskaan tapahtunut. Turkulaisuus kuitenkin oli vahvasti läsnä Kallion persoonassa. Erinomaisella tavalla se tuli esiin hänen esittäessään toista turkulaista, presidentti Mauno Koivistoa niin osuvasti, että Kalliosta tuli kansan suussa "Vara-Manu".

Koiviston hahmo syntyi tv-sketsiin, mutta alkoi elää omaa elämäänsä. Vara-Manulle oli käyttöä monissa yhteyksissä, muun muassa Uuno Turhapuro -elokuvissa.

Kallion kotinäyttämöksi voi nimetä Kansallisteatterin, jossa hän teki viimeisen roolinsa vuonna 2013 Anton Tšehovin Kirsikkapuistossa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt