Muistatko nämä Oscar-gaalan kohauttavimmat hetket? Väärä elokuva julistettiin voittajaksi, Jennifer Lawrence rämähti naamalleen...

Julkaistu:

oscar-gaala
Oscar-gaalan 90-vuotiseen historiaan mahtuu kaikenlaista.
Tämän vuoden Oscar-palkinnot jaetaan Dolby-teatterissa Hollywoodissa, sunnuntain ja maanantain välisenä yönä 25. helmikuuta. Kyseessä on järjestyksessään 91. Oscar-gaala.

Oscar-gaalan yhdeksän vuosikymmenen mittaiseen historiaan mahtuu paljon ikimuistoisia hetkiä. Yhtä paljon siihen mahtuu kuitenkin myös mitä kummallisimpia kohuja ja käänteitä, joita Oscar-kansa on päässyt vuosien varrella todistamaan.

Tuhkaa ja kultamunia punaisella matolla

Vuoden 2012 Oscar-gaala muistetaan ennen kaikkea koomikko Sasha Baron Cohenin esiintymisestä gaalan punaisella matolla. Baron Cohen päätti nimittäin astella punaiselle matolle Diktaattori-elokuvan hahmokseen pukeutuneena.

Baron Cohen ei jättänyt roolisuoritustaan puolitiehen. Mies nimittäin saapui paikalle sylissään uurna, jossa hän omien sanojensa mukaan kantoi Pohjois-Korean edesmenneen johtajan Kim Jong-Ilin tuhkia.


Kaiken huipuksi Baron Cohen päätti heittää uurnassa olevat tuhkat paitsi punaiselle matolle, myös juontajana toimineen Ryan Seacrestin päälle. Koomikon käytös herätti paljon paheksuntaa ja tämä joutui myöhemmin pyytämään anteeksi käytöstään.

Baron Cohen ei kuitenkaan ole Oscar-historian ainoa, joka on onnistunut kohauttamaan asuvalinnallaan. Vuonna 2001 islantilaislaulaja Björk nimittäin asteli paparazzien eteen joutseneksi pukeutuneena.


Myös Björk päätti aikanaan viedä gaalaesiintymisensä niin sanotusti loppuun asti. Laulaja nimittäin kantoi käsissään kultaista munaa, jonka hän laski valokuvaajien eteen poseeratessaan punaisella matolla.

Kaatumisia ja humalaista sekoilua

Näyttelijä Jennifer Lawrence on onnistunut herättämään Oscar-kansan huomion useamman kerran. Vuoden 2013 nainen kaatui portaissa noutaessaan parhaan naispääosan palkintoaan Unelmien Pelikirja -elokuvastaan.

Nainen kompastui pukunsa laahukseen ja kaatui naama edeltä Dolby-teatterin lavalle. Myöhemmin samana iltana Lawrence poseerasi paparazzeille keskisormeaan näyttäen.

Viime vuoden gaalassa Lawrence nousi jälleen otsikoihin. Näyttelijä kuvattiin gaalayleisön joukossa useampaan otteeseen hilpeänä viinilasi kädessään. Hän myös loikki teatterin penkkien yli iltapuvussaan ja oli selvästi juhlatuulella. Lawrencea arvosteltiin myöhemmin mediassa huonon käytöksensä vuoksi.

Kiusallisia tilanteita lavalla

Vuoden 2014 Oscar-gaalassa nähtiin kiusallinen hetki, kun John Travolta nousi lavalle. Travoltan tehtävänä oli juontaa lavalle Broadway-tähti Idina Menzel. Menzel esitti gaalassa Frozen-elokuvasta tutun, ikonisen Let It Go -kappaleen. Kappale voitti parhaan alkuperäissävellyksen Oscarin myöhemmin samana iltana.


Menzelin esitystä varjosti kuitenkin Travoltan kiusallinen moka. Mies nimittäin sekoili sanoissaan ja kutsui juonnossaan Menzeliä Adele Dazeemiksi. Sosiaalinen media otti Travoltan hampaisiinsa välittömästi tämän jälkeen, syyttäen miestä huonosta valmistautumisesta. Menzel itse kuitenkin kuittasi Travoltan virheen huvittuneena.

Palkinto luovutettiin väärälle elokuvalle

Oscar-historian kenties suurin kohu nähtiin vuoden 2017 gaalassa. Jo ennakkoon kaavailtiin, että kiivain kamppailu parhaan elokuvan palkinnosta käytäisiin La La Landin ja Moonlightin välillä.

Tiukan taiston voitti lopulta La La Land - tai näin ainakin luultiin. Elokuvan tekijätiimi oli jo ehtinyt kavuta lavalle vastaanottamaan palkintoa, kun voittajaksi kuulutettiinkin yhtäkkiä Moonlight.

– Tämä ei ole vitsi. Moonlight, te voititte parhaan elokuvan Oscarin, La La Landin tekijät kertoivat tuolloin hölmistyneelle Oscar-yleisölle.Kyseistä mokaa pidetään laajalti koko Oscar-historian räikeimpänä. Myöhemmin selvisi, että tapahtumien taustalta löytyi inhimillinen virhe – palkintoa jakaneille Warren Beattylle sekä Faye Dunawaylle oli gaalajärjestäjien toimesta annettu väärä kirjekuori, joka oli tarkoitettu Emma Stonen La La Landista voittamalle parhaan naispääosan Oscarille.

Juontaja jättäytyi pois tehtävästään

Vuoden 2019 Oscar-gaalaa ei ole vielä edes ehditty juhlia, mutta kohuilta ei silti ole vältytty tänäkään vuonna. Tämän vuoden gaalaa varjostava kohu sai alkunsa, kun alkujaan gaalan juontajaksi palkitun koomikko Kevin Hartin kymmenen vuoden takaiset homofobiset twiitit vuotivat julkisuuteen.

Oscar-gaalaa järjestävä taho antoi tuolloin Hartille mahdollisuuden pyytää sanojaan anteeksi. Hart kuitenkin päätti jättäytyä pois juontajan pestistään.
– Olen päättänyt luopua tämän vuoden Oscar-gaalan juontamisesta. Teen sen siksi, että en halua toimia häiriötekijänä iltana, jolloin pitäisi juhlia niin monia lahjakkaita taiteilijoita, Hart twiittasi 7. joulukuuta 2018.

Vuoden 2019 Oscar-gaala järjestetään maanantain vastaisena yönä, 25. helmikuuta. Seuraa Oscar-gaalaa Ilta-Sanomien verkkosivuilla kello 01:00 alkaen.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt