Jorma Uotisen kattohuoneistossa on todella valoisaa ja kaunista.

Tällaista tanssilegenda Jorma Uotisen omalaatuinen arki on silloin, kun kukaan ei näe – valvoo yöt ja nukkuu aamupäivät, olohuonetta hallitsee erikoinen ratkaisu

Valtavaa huomiota Yökylässä Maria Veitola -ohjelmassa niittänyt Jorma Uotinen kertoo nyt, millaista hänen arkensa todella on tv-kameroiden ulkopuolella.


23.2.2019 7:34

Kodilla on aina ollut suuri merkitys tanssilegenda Jorma Uotisen elämässä. Koti on hänelle oma tila, jossa hän voi elää juuri sellaista elämää kuin hän itse haluaa.

Uotisen ensimmäinen koti 70-luvun Pariisissa sijaitsi tunnelmallisista kapakoistaan ja Punaisten lyhtyjen alueestaan tunnetussa Pigallen kaupunginosassa. Se oli pohjakerroksen koti, jossa oli kaksi huonetta ja pieni puutarha. Pariisilaiseen tyyliin kylpyamme oli sijoitettu keskelle makuuhuonetta.

Seuraava Pariisin-koti oli yhtä lailla pieni, mutta se sijaitsi ylimmässä kerroksessa Île de la Citén saarella Oikeuspalatsia vastapäätä.

– Se oli aivan fantastinen paikka. Kun avasi ne ikkunaluukut ranskalaiselle parvekkeelle, avautui molemmin puolin näkymä Seinelle, Uotinen sanoo nyt.

Suomalaiset toimittajat ja kuvaajat lensivät Uotisen perässä Pariisiin. Kuva vuodelta 1978.

Pariisin-vuodet ikonisen Carolyn Carlsonin ohjauksessa tekivät Uotisesta tanssin kansainvälisen supertähden, jonka perässä suomalaiset toimittajat hyppäsivät Finnairin koneeseen ja tekivät hänestä aikanaan reportaaseja ja kansikuvauksia.

– Pariisin-aikoinani olin intoa täynnä oleva nuori mies, joka lähtee uuteen jaksoon elämässään. Se oli kaiken kaikkiaan mullistava kokemus. Aleksanterin teatterin pieni näyttämö vaihtui kerrassa suuriin estradeihin.

Mies tummasankaisten silmälasien takana istuu ryhdikkäässä asennossa design-sohvalla. Sohvan takana on valtava ikkuna, josta näkyy vanhan Adlon-elokuvateatterin kattomainos ja Töölön katot. Uotinen on asunut melkein 20 vuotta yksin. Nykyisessä kodissaan hän on asunut vuoden.

– Oma tila on aina ollut minulle hyvin keskeinen asia, hän sanoo.

Uotinen myöntää, että hänen elämänsä ja uransa on ollut hämmästyttävä.

– Olen saanut elää ja asua ympäri maailmaa. Olen vieraillut 42 maassa ja saanut tehdä isoissa taloissa töitä. Muun muassa Milanon La Scalassa, Geneven suuressa teatterissa ja Tanskan ja Ruotsin kuninkaallisissa baleteissa.

Pariisin-vuosista on kulunut jo yli 40 vuotta, mutta Uotisen persoona kiehtoo yhä suomalaisia.

Suosio tuli selväksi, kun juontaja Maria Veitola vieraili hiljattain Uotisen 180-neliöisessä Töölön-kodissa yökylässä samannimisessä ohjelmassaan. Tv-katsojat ympäri Suomea tuijottivat ruutua herpaantumatta, kun Uotinen kertoi elämästään omaan kuplivaan tyyliinsä.

Uotinen on tyytyväinen siitä, että ohjelma tehtiin.

– Kun ihminen on tämäntyyppisessä asemassa, halutaan kuvitella, että he ovat diivoja ja eriskummallisia. Mariakin sanoi, että luonani on ihanan rauhallista. Hän kuvitteli, että olisin jotenkin dramaattinen tai teatraalinen. Olisi tärkeää, ettei ihmistä nähdä vain yhden mielikuvan tai ominaisuuden kautta, Uotinen selittää.

Tanssilegenda kertoo kypsyneensä viiden Pariisissa vietetyn vuoden aikana taiteilijaksi.

Olohuoneen ikkunoista loistaa kalpeaa, talvista valoa. Uotisen viimeisen päälle siistissä kodissa ei näy missään pölyä.

Uotinen sanoo olevansa tottunut kameroihin ja esiintymiseen, mutta omassa elämässään hän on toisenlainen kuin estradilla. Hän viettää paljon aikaa kotonaan kirjoja ja lehtiä lukien, katsellen tietokoneeltaan dokumentteja tai ihan vain sohvalla istuskellen ja ajatellen.

– Mitä vanhemmaksi tulen, sitä vähemmän päivissäni saa olla tarpeetonta sälää. Tarvitsen päiviä ja hetkiä, jotka ovat vain minun.

– Jos se on mahdollista, tässä iässä elämän pitäisi olla rentoa ja paineetonta. Koska sen jälkeen meidät pannaan kirstuun ja goodbye! hän sanoo ja nauraa.

–Kun ihminen on tämäntyyppisessä asemassa, halutaan kuvitella, että he ovat diivoja ja eriskummallisia, Uotinen toteaa.

Samppanjaa vai espressoa, Uotinen kysyy sitten huomaavaisesti. Kun teräksisistä design-pressokupeista höyryää tumman kahvin tuoksua, entinen tanssija syventyy pohtimaan sitä, miten taiteilijana voi päästä huipulle. Saavuttaa sellaisia asioita, mitä hän on saavuttanut.

– Tanssi on toistoa, toistoa, toistoa. Tuhansia toistoja, jotta jokin liike menee lopulta oikein.

– Mutta pelkkä halu tehdä sitä omaa juttuaan ei riitä, että tulee taiteilijaksi. Pitää sivistää itseään, hengittää ja aistia ympäröivää maailmaa, katsoa kuvataidetta ja ehkä lukea filosofiaakin. Kun muutin Pariisiin, olin vain tanssija. Viiden vuoden aikana siellä tapahtui muutos, ja kasvoin taiteilijaksi, hän sanoo.

Siistissä olohuoneessa silmään osuukin heti koko joukko upeita taideteoksia: Kari Riipisen Warhol-henkinen teos, Ola Kolehmaisen valokuvatyö ja Harri Kiven abstrakti ”seinä-ämpäri”.

Ola Kolehmaisen teos oli Uotisen mielestä niin hieno, että hänen oli pakko saada se. –Jos minulla olisi varallisuutta, satsaisin sen kaiken taiteeseen. Rakastan kuvataidetta ja veistoksia.

Kun Uotinen puhuu taiteesta, hän kertoo suosikkiteoksistaan ja -taiteilijoistaan pikkutarkan taideharrastajan tavoin, kertoillen pieniä faktoja teosten taustalla.

– Jos minulla olisi varallisuutta, satsaisin sen kaiken taiteeseen. Rakastan kuvataidetta ja veistoksia. Minun tulotasoni ei kuitenkaan yletä siihen, hän sanoo.

Voimakkaat ärsykkeet eivät sovi Uotisen pirtaan. Siksi hänen olohuoneensa on hyvin erilainen kuin valtaosalla suomalaisista. Sieltä ei nimittäin löydy lainkaan televisiota.

– Televisio on helposti sellainen, että jos se on auki, niin liikkuva kuva vie kaiken huomion, hän huomauttaa.

– Huomasin sen yksi ilta, kun olin Airan (Samulin) luona kylässä ja siellä oli televisio auki. Sanoin ensin, että pannaan tuo ääni pois. Sen jälkeen sanoin, että hei, suljetaan se kokonaan.

Television sijaan iloa tuo iisalmelaisen maailmankuulun kaiutinvalmistajan Genelecin äänentoistojärjestelmä. Genelecin kaiuttimissa on niin tarkka äänentoisto, että niitä käytetään studiotarkkailuun muun muassa Ylellä.

Uotinen rakastaa kuunnella musiikkia hienoilla kaiuttimillaan, mutta häntä häiritsee vain se, että ne ovat väärän väriset. Mustien kaiutinhyllyjen sisältä pilkistävät valkoiset kaiuttimet.

Äsken hilpeä ääni muuttuu hivenen turhautuneeksi.

– Katso nyt, niiden pitäisi olla myös mustat, Uotinen osoittaa.

Jorma Uotisen kotona ei ole lainkaan televisiota, mutta hänellä on Genelecin loistavat kaiuttimet. Ainoa mikä niissä häiritsee on väri. Kaiutinhylly on musta, mutta laitteet ovat valkoiset.

Veitolan ohjelman tekemisessä oli vain yksi pieni hankaluus. Se oli erilainen vuorokausirytmi, johon Uotinen on vuosien saatossa täysin sopeutunut. Esiintyjän elämän painopiste on aina illassa.

Uotisen mukaan hän ja Veitola menivät kuvausyönä nukkumaan jo kello yhdeltä, kun yleensä hän menee nukkumaan aikaisintaan kolmelta.

– Olen yöihminen. Elämänrytmini painottuu myöhäiseen iltaan ja yöhön enemmän kuin päivään. En tee mielelläni mitään ennen puolta päivää, ellei se ole aivan välttämätöntä.

Tänään edessä on viikon kurjin hetki eli käynti läheisessä ruokakaupassa. Uotinen huokaisee, että kaupassa asiointi imaisee hänestä helposti kaiken luovuuden.

Veitolan ohjelmasta paljastuikin, että Uotinen tekee ani harvoin – jos koskaan – itse ruokaa. Sen sijaan hän käy ulkona syömässä tai saa lähellä asuvalta ystävättäreltään valmiiksi laitettua ruokaa.

Aamiainen on lähes joka aamu samanlainen: ranskalaisia croissanteja, kahvia ja hilloa.

Uotinen viettää paljon aikaa omassa rauhassa kotonaan muun muassa kirjoja ja lehtiä lukien.

Uotinen kertoo, että vapaina hetkinään hänestä on toisinaan mukavaa vain istuskella divaanilla, katsella ikkunasta ulos ja huomata, miten lintu lentää taivaalla. Lopulta hänen elämänsä on nykyään varsin yksinkertaista: hänellä on muutama läheinen ystävä, joiden kanssa hän käy esimerkiksi ulkona syömässä, sekä välitön ja lämmin suhde siskoon, joka on tosin hieman erilainen ihminen kuin Uotinen itse.

– Minä olen meistä kahdesta se esiintyjä. Hän on valloittava ihminen, mutta ei halua olla julkisuudessa, Uotinen naurahtaa.

Tanssilegenda on elämässään jonkinlaisessa taitoskohdassa, koska työ Kuopion tanssifestivaalien taiteellisena johtajana päättyy tänä vuonna. Hän ei vielä tiedä tarkkaan, mitä hän tekee seuraavaksi, mutta se tuntuu hänestä vain ja ainoastaan hyvältä.

– Minä en ole sellainen nostalginen ihminen, joka jäisi joihinkin menneiden vuosien menestymisiin kiinni. On ihan turhaa haikailla menneitä. On paljon kiintoisampaa katsoa koko ajan eteenpäin, hän hymyilee.

– Eilinen meni jo, ja huomista ei vielä ole! Sitähän elämä on.

–Olen yöihminen. Elämänrytmini painottuu myöhäiseen iltaan ja yöhön enemmän kuin päivään. En tee mielelläni mitään ennen puolta päivää, ellei se ole aivan välttämätöntä, sanoo Jorma Uotinen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?