Yksityiskohta Ed Sheeranin himoituissa keikkalipuissa suututti fanit – Suomessa yleistyy tiukka lippukäytäntö

Julkaistu:

keikkalippubisnes
Lippujen jälleenmyymistä pyritään estämään kansainvälisiltä markkinoilta tutulla käytännöllä.
Yli 26 miljoonaa albumia myynyt megatähti Ed Sheeran esiintyy Suomessa Malmin lentokentällä ensi heinäkuussa.

Kun maailmantähden ensi kesän Suomen-keikan liput tulivat viime syyskuussa myyntiin, ensimmäisen konsertin liput myytiin loppuun alle puolessa tunnissa. Tapahtuman viralliset liput myydään Lippu.fi-palvelussa.

Nyt odotetut keikat lähestyvät, ja fanit ovat kiinnittäneet huomiota yllättävään seikkaan lipuissa. Eräs fani viestittää IS:lle harmistuneena, että niihin on tulostettu ostajan nimi. Jotta lipuilla pääsee sisään, lipun ostajan on oltava mukana seurueessa.

Näin Lippu.fin sivuilla kerrotaan lippukäytännöstä:

Estääksemme lippujen väärinkäyttöä, jälleenmyyntiä, absurdeja hintoja ja fanien riistämisestä, myydyt liput nimetään. Tämä tarkoittaa sitä, että lippuihin tulostuu ostajan nimi. Sisäänpääsyn yhteydessä vähintään lipussa lukevan sukunimen tulee täsmätä kuvallisen henkilöllisyystodistuksen kanssa. Sinun tulee saapua tapahtumaan samassa seurueessa lippujen ostajan kanssa, jotta lippujen aitous voidaan varmistaa. Myös tilausvahvistus tulee esittää lipuntarkastuksessa sitä pyydettäessä.

Tämä tarkoittaa: kun ostat lippuja, jokaiseen lippuun tulostuu sinun nimesi. Kaikkien seurueesi jäsenten (max 4 lippua/ asiakas) tulee saapua tapahtumaan samaan aikaan sinun kanssasi.

Tapahtumajärjestäjällä on oikeus tarkistaa henkilöllisyytesi sisäänkäynnin yhteydessä. Otathan siis mukaasi voimassa olevan kuvallisen henkilöllisyystodistuksen ja saavuthan tapahtumaan samanaikaisesti seurueesi kanssa.

Lippujen nimeäminen on maailmalta tuttu käytäntö, joka on viime vuosina rantautunut myös Suomeen. Kuten Lippu.fin sivuilta selviää, käytännöllä pyritään estämään lippujen trokaaminen eteenpäin.

Jos lippujen ostaja esimerkiksi sairastuu, häntä neuvotaan ottamaan yhteyttä asiakaspalveluun. Lahjalippujen ostamiseen on palvelussa oma myyntipainikkeensa. Lahjan saajan nimi on tiedettävä jo ostohetkellä.

Taustalla artistin oma toive


Tapahtumanjärjestäjä Fullsteam Agencyn managing director Tuomo Tähtinen kertoo IS:lle, että vaikka suomalaiset tapahtumanjärjestäjät haluaisivat myydä lippuja ”vanhanaikaisella tavalla” eli ilman nimiä lipuissa, se ei kävisi päinsä.

– Kun puhutaan kansainvälisistä artisteista, kyse on usein kiertuekohtaisista linjauksista. Tässä Ed Sheeranin tapauksessa sama lippukäytäntö on ihan kaikilla Ed Sheeranin keikoilla ympäri maailmaa tällä kiertueella. Kyseessä ei siis ole meidän linjaus, Tähtinen sanoo.

Taustalla on Tähtisen mukaan artistin oma toive. Näin varmistetaan se, että artistin todellisilla faneilla on mahdollisuus saada lippu turvallisesti oikeaan hintaan lippukaupasta.

– Artistin näkökulmasta pääasia on, että fanit saavat liput siihen hintaan kuin ne on alun perin tarkoitettu myytäväksi. Jälkikaupassa lipun hinta paisuu, koska välikädet ostavat liput nopeammin ja myyvät ne eteenpäin kovaan hintaan.

Tähtisen mukaan valtaosa faneista on tyytyväisiä siitä, että trokaamista pyritään estämään.

– Reaktiot ovat olleet positiivisia ja ymmärtäväisiä.

Viagogo-nettikaupasta valtava määrä ongelmia

Konserttilippujen trokaaminen netissä on helppoa ja harmillisen yleistä. IS on kertonut useassa artikkelissaan siitä, miten kuluttajaviranomaisille on tullut viime vuosien aikana valtava määrä yhteydenottoja liittyen Viagogo-nettikauppaan.

Monille kuluttajille on tullut Viagogosta mielikuva, että se olisi virallinen lipunmyyjä. Se on kuitenkin lippujen jälkimarkkinapaikka, jonka kautta kuka vain voi myydä eteenpäin ostamansa lipun.

Viagogon toimintaan liittyy runsaasti vaikeuksia: Lippujen hinnat pomppaavat palvelussa kattoon, ostettuja lippuja ei ilmesty sähköpostiin ja lipuilla ei lopulta välttämättä edes pääse konserttiin, jos niissä onkin väärä nimi.

Lippujen nimeäminen vaikeuttaa Viagogon kaltaisten yritysten toimintaa.

Viagogo on tällä hetkellä oikeuskäsittelyprosessin keskellä Sveitsissä, jossa yritys sijaitsee.

Ota kantaa

Onko lippujen nimeäminen mielestäsi hyvä asia?

Kyllä 83% Ei 17%
Ääniä yhteensä 29431

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt