Ystävä lähetti Jethro Rostedtille lomaparatiisista kuvan, joka sai kiinteistövälittäjän järkyttymään – paljastaa karun todellisuuden

Jethro Rostedt kauhistui saatuaan ystävältään kuvan, jossa komeilee lomaparatiisina tunnetun Balin hiekkaranta.

20.2.2019 14:29

Kiinteistövälittäjä ja tv-persoona Jethro Rostedt julkaisi tiistaina Instagramissa kuvan, joka paljastaa surullisen totuuden lomaparatiisina pidetyn Balin luonnosta.

Rostedt kertoo Instagramissa, että hänen ystävänsä matkusti Indonesialle kuuluvalle Balin saarelle. Rostedt halusi nähdä, miltä vuosikymmeniä matkailun suosikkikohteena olleella saarella näyttää ja hän pyysi siksi ystäväänsä lähettämään kuvia.

– Pyysin lähettämään kuvan kun on kiva katsoa, miltä näyttää, enkä ole itse koskaan käynyt. Ei olisi näköjään kannattanut pyytää, Rostedt kertoo Instagramissa.

Rostedt sai kuin saikin ystävältään lomakuvan, mutta se ei todellakaan ollut postikorttimaisemaa muistuttavan, liki täydellisen hiekkarannan kuva.

Tuliperäisellä Balin saarella on sekä valkeita että mustia hiekkarantoja. Rostedtin saamassa kuvassa komeilee upea, musta hiekkaranta, jolle on huuhtoutunut muoviroskaa merestä. Surullinen näky sai Rostedtin järkyttymään.

– Järkyttävä näky paratiisista. Järkyttävä teko ihmisiltä. Kaikki roskat roskiin. Aina. Oot sitten missä tahansa, Rostedt kirjoittaa Instagramissa.

– Vaikka #yolo älä käytä sitä tuhoamalla luontoa.

Yolo-aihetunnisteella Rostedt viittaa sanontaan You only live once eli Elät vain kerran.

Rostedtin julkaisema surullinen kuva on kirvoittanut runsaasti keskustelua sen kommenttikentässä. Bali symboloi monille rentouttavaa paratiisia, jossa on mykistävän kaunis luonto. Moni kommentoija kertookin olevansa äärimmäisen järkyttynyt siitä, mihin tilaan ihmiset ovat maapallon saattaneet:

– Ei mene kuin miljoona vuotta ihmisen katoamisen jälkeen, kun kaikki on taas kunnossa.

– Tosi hölmöä touhua pilata luontoa saamattomuudella.

– Kun ei olla kotisohvalla, niin ihmiset luulee että kaiken paskan voi vipata olkapään yli.

– Hmm me ihmiset me ollaan tuhoamassa omaa planeettamme ja hyvin tuntuu että onnistumme!

– Miltä maailman pitäisi näyttää? Vastaus: kauniilta. Mutta todellisuudessa: kauhealta. Ihmisten pitäisi ymmärtää että roskaaminen ei ole luonnolle hyväksi. Roskakorit ja kierrätys on keksitty. Eikö ihmisiä kiinnosta elämä vai mistäköhän tämä johtuu?

Jethro Rostedt tunnetaan tv-persoonana ja kiinteistövälittäjänä. Viime viikolla hän poseerasi avaamassaan yökerhossa Turussa.

Moni kommentoija myös muistuttaa, ettei Bali ole suinkaan ainoa paikka, jossa roskat ovat ongelma. Saaren jäteongelmat ovat kuitenkin nousseet viime aikoina otsikoihin, sillä Indonesian viranomaiset ovat yrittäneet puuttua ongelmaan rajuin keinoin.

Joulukuussa viranomaiset laittoivat lopun muovikaaokselle kieltämällä kertakäyttöiset muovit, kuten ostosmuovikassit ja muovipillit. Seuraava askel kohti ympäristöystävällisempää turistikohdetta on otettu, sillä Bali kaavailee ottavansa käyttöön turistiveron, jonka kustannuksilla on tarkoitus siistiä saaren rantoja ja ylläpitää balilaista kulttuuria.

Balin rantavesissä lilluvat muovipussikuvat ovat harmittavan tuttuja monelle. Roskia myös huuhtoutuu merestä rannoille.

Balin rannoille huuhtoutui valtavasti roskaa vuosi sitten.

Balin lisäksi roskat ja käsiin räjähtänyt turismi aiheuttavat ongelmia ja tuhoavat luontoa myös monissa muissa Aasian lomakohteissa. Jotkut paratiisikohteet on jopa suljettu, jotta niiden luonnolla oli mahdollisuus elpyä.

Muun muassa The Beach -elokuvasta maailmanmaineeseen ponnahtanut, kuvankaunis Thaimaan Phi Phi -saarella sijaitseva Maya Bayn ranta suljettiin vierailijoilta viime kesäkuussa. Turistimassat olivat paisuneet rannalla valtaviksi ja Thaimaan viranomaiset päättivät sulkea sen toistaiseksi.

Teko toimi, sillä marraskuussa raportoitiin, että rannan ekosysteemi alkoi elpyä ja siellä nähtiin ensi kertaa aikoihin parvi mustaevähaita.

Myös Filippiineillä sijaitsevalla Boracayn paratiisisaarella turvauduttiin äärimmäisiin keinoihin saaren luonnon pelastamiseksi. Saari suljettiin puoleksi vuodeksi ja avattiin viime lokakuussa uudelleen.

Nykyään saarella vallitsee äärimmäisen tiukat säännöt, joilla pyritään estämään luonnon tuhoutuminen.

Artikkelia korjattu 22.2. klo 10:38: Poistettu tieto siitä, että Balilla syntyisi päivittäin 3,5 tonnia roskaa.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?