IS tapasi Karl Lagerfeldin vuonna 2010 satumaisessa tilaisuudessa – tällainen muotisuunnittelija oli kahden kesken: ”Olen hyvä puhumaan”

Julkaistu:

Muotisuunnittelija Karl Lagerfeld sai kunnian kuvata vuoden 2011 Pirelli-kalenterin.
Muotisuunnittelija Karl Lagerfeld on kuollut. Lehtitietojen mukaan Lagerfeld menehtyi tiistaina 85-vuotiaana sairaalassa Pariisissa.

Lagerfeld tunnettiin erityisesti Chanel-muotitalon pääsuunnittelijana, jona hän toimi yli 30 vuoden ajan. Lagerfeld nousi uransa aikana yhdeksi 1900-luvun merkittävimmistä muotisuunnittelijoista ja huippumuodin legendaksi.
Ilta-Sanomien erikoistoimittaja Rita Tainola tapasi suunnittelijalegendan joulukuussa 2010 Pirellin maailmankuulun kalenterin lanseeraustilaisuudessa Moskovassa. Tuolloin Lagerfeld oli valittu kuvaamaan vuoden 2011 Pirelli-kalenteri.


IS julkaisee nyt vuonna 2010 julkaistun haastattelun uudelleen:

Kun Pirelli julkaisee maailmankuulun kalenterinsa, se tehdään näyttävästi. Kahden vuoden kuluttua 40 vuotta täyttävä, yksi maailman halutuimmista kalentereista, lanseerattiin loistokkaissa puitteissa Moskovan Ritz Carlton -hotellissa.

Kultaa ja kimallusta riitti, mutta yksi vieraista, muodinluoja Karl Lagerfeld, oli uskollinen tyylilleen. Lagerfeld purjehti paikalle tutussa mustassa asussa ja korkeassa valkoisessa kauluksessa. Myöhemmin Lagerfeld selittikin kalenterin mustavalkoisia kuvia sanomalla, että hän on itsekin aika mustavalkoinen ihminen.

Saksalaissyntyinen, lukuisten kuuluisuuksien ystävä Lagerfeld oli valittu kuvaamaan ensi vuoden Pirelli-kalenteri.

Moskova oli valittu julkaisupaikaksi, koska Pirelli on tehnyt siellä kaksi suurta sopimusta. Näistä virstanpylväistä ei kuitenkaan moni ollut kiinnostunut, vaan itse huomion veivät Lagerfeld sekä muutamat kalenterissa esiintyvät mallit.

– Halusin tehdä töitä sellaisten mallien kanssa, jotka jo tunsin aiemmin ja jotka ovat esiintyneet muotinäytöksissäni. Näin varmistin sen, että malleilla on hyvä olla studiossani – jopa alasti, Karl Lagerfeld sanoo.


Lagerfeld ei kertonut, kuinka paljon rahaa hän sai runsaan kahden päivän työstään, mutta lopputulos on häkellyttävä. Tällä kertaa kalenteri on jopa laitettu kultaisiin raameihin, joten se on varmasti jonakin päivänä keräilijöiden haluama tuote. Nykyisin huutokaupoissa maksetaan vanhoista Pirelli-kalentereista lähemmäs 10 000 Englannin puntaa. Kalenteri on jo käsite ja sitä kutsutaankin nimellä The Cal.

Valitsin kalenterin teemaksi kreikkalaisen ja roomalaisen mytologian. Sitä kautta kerron kuvissani jumalten ja jumalattarien sekä sankareiden tarinoita. Mytologia vie meidät sivistyksen lähteille ja samalla se vie kalenterin takaisin sen alkulähteille, koska Pirelli-yhtiö perustettiin kohta 140 vuotta sitten, Pariisin studiossaan kalenterin kuvannut Karl Lagerfeld selittää kuvien idean syntyä.


Lagerfeld on ottanut mukaan myös miehiä, jotka esittävät otoksissa sankareita. Lagerfeld selittää miesten valintaa sillä, että he kuuluivat oleellisesti mytologian hahmoihin. Itse naismallit esiintyvät jokaisessa kuukaudessa yksin, mutta monikymmensivuisessa kalenterissa on myös huikeita kuvia miesmalleista.

Jäykkäkaulaisena hän istuu edessäni enkä voi uskoa, että mies on jo 77-vuotias. Jäykkyys johtuu hänen tavaramerkistään, tärkätystä kauluksesta. Valkoinen kaulus on kiinnitetty takaa suurella neulalla, jonka molemmissa päissä on valkoinen helmi.

Tummat lasit peittävät hänen silmänsä, mutta ryhti on suora ja vaikuttaa siltä, että Lagerfeld on todella hyvässä fyysisessä kunnossa. Hän myös nauttii siitä, että kuvaajat kuvaavat ja toimittajat esittävät kysymyksiä. Hän on suuri diiva, joka ei peittele sitä, että on kuuluisa.

– Rakastan naisellisuutta ja kauneutta. Mielestäni lähestyn kalenterin kuvissa kauneutta nimenomaan klassisuuden kautta. Viestini on ajaton kauneus ja nuoruus, hän sanoo.

Kun kysyn, miten hän sai houkuteltua maailmankuulun näyttelijän Julianne Mooren mukaan kuviin, vastaus on selkeä:

– Minun on helppo vakuutella ihmiset tulemaan kuvauksiini tai malleikseni. Minun ei ole koskaan ollut vaikea ylipuhua ketään, hän vastaa.


Julianne Moore puolestaan on sanonut, ettei miettinyt hetkeäkään, kun hänet pyydettiin mukaan.

– On hienoa saada olla mukana maailman kuuluisimmassa kalenterissa, hän on hehkuttanut.

Kun Karl Lagerfeld päättää lopettaa toimittajien kanssa keskustelemisen, hän tekee sen – ja lähtee huoneesta. Lagerfeld siirtyy omiin oloihinsa lukuisten ihmisten ympäröimänä. Edellisenä iltana hän oli syömässä Pushkin CafeŽssa, ja hänellä oli mukanaan muun muassa henkilökohtainen avustaja, lehdistöpäällikkö, turvamies ja monia muita. Kaiken kaikkiaan Lagerfeld tuli Moskovaan kymmenen avustajan kanssa.

Pirelli 2011 -kalenteria on painettu vain 25 000 kappaletta, ja jo eilen Moskovassa siitä tapeltiin. Suureen gaalailtaan oli kutsuttu arvovieraiden lisäksi myös keräilijöitä.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt