Linda Lampeniuksen suvussa muhii usein piiloon jäävä, tappava sairaus – todettiin viulistilla jo lapsena: ”On selvää, että pelkään”

Julkaistu:

Linda Lampenius kertoo Aftonbladetin haastattelussa sairastavansa familiaalista hyperkolesterolemiaa.
Ruotsissa asuva huippuviulisti Linda Lampenius kertoo Aftonbladetin haastattelussa terveyshuolistaan. Lampenius kertoo ruotsalaislehdelle, että hän sairastaa FH:ta eli familiaalista hyperkolesterolemia. Tauti on periytyvä ja se altistaa varhaisille valtimotaudeille.

Sydänliiton mukaan sairaus voi hoitamattomana johtaa ennenaikaiseen kuolemaan ja lyhentää elinikää kymmenillä vuosilla.

Lampenius kertoo Aftonbladetille, että sairautta esiintyy hänen äitinsä puolella sukua ja että hänellä itsellään todettiin se jo lapsena. Lampeniuksella itsellään on kaksi lasta.

– On selvää, että pelkään sydänkohtauksen tai halvauksen saamista. En halua lasteni vuoksi, että niin tapahtuu, Lampenius sanoo lehdelle.

Lampenius ihmettelee Aftonbladetin haastattelussa sitä, miksi FH jää Ruotsissa suurimmalla osalla potilaista toteamatta ja miksi se on yhä hyvin vähän tunnettu. Lehden mukaan ruotsissa vain 11 prosenttia tapauksista diagnosoidaan.

– On kamalaa, että niin harva löydetään. Ruotsalainen terveydenhuolto on valtavasti jäljessä muita maita, esimerkiksi Suomea, Lampenius sanoo Aftonbladetille.


Lampeniuksen mukaan hänen sairauttaan ei välttämättä oteta aina tosissaan. Korkeat kolesteroliarvot ja sydänsairaudet mielletään usein vain vanhemman väestön tai ylipainoista kärsivien sairauksiksi.

– Sitä ei oteta tosissaan. Ei uskota, että hoikalla ja treenatulla naisella voi olla korkea kolesteroli. Minun arvoni pitäisi tarkistaa ainakin kerran vuodessa, mutta joudun itse sanomaan siitä, Lampenius sanoo Aftonbladetin haastattelussa.

Usein korkeisiin kolesteroliarvoihin liitetään epäterveelliset elämäntavat ja oletetaan, että se johtuu esimerkiksi ruokavaliosta. Sydänliiton mukaan FH:ta sairastavalla ruokavalio ei kuitenkaan vaikuta kolesterolin määrään veressä. Lampenius kertookin, että vaikka hän söisi pelkkää kalaa ja kasviksia, ovat hänen arvonsa koholla. Sydänliiton mukaan sairautta hoidetaan kolesterolilääkkeillä.


Lampenius kertoo Aftonbladetille lääkkeet aiheuttivat hänelle ikäviä sivuvaikutuksia.

– Sain sivuvaikutuksia, kipua lihaksissa ja tulin todella jäykäksi. Se vaikutti työhöni, viulun soittooni.

Sydänliiton mukaan noin puolet FH:ta sairastavista miehistä sairastuu sepelvaltimotautiin ennen kuin täyttää 50 vuotta. Naiset sairastuvat muutamia vuosia myöhemmin.

48-vuotias Lampenius tietää olevansa pian riski-iässä ja kertoo hankkineensa siksi paremmin tehoavan lääkityksen.

– En pidä lääkkeiden ottamisesta, mutta minun on pakko. Haluan olla terve lasteni vuoksi.

Sydänliiton mukaan FH:ta sairastavilla on muuhun väestöön verrattuna kymmenkertainen riski sairastua sepelvaltimotautiin. Taudissa veren kolesteroliarvo kohoaa jo varhaislapsuudessa ja tämä aiheuttaa ihmiselle noin 20 vuoden ”etumatkan” sepelvaltimotaudin kehittymisessä.

Familiaalisen hyperkolesterolemia voidaan Sydänliiton mukaan todetta jo varhaislapsuudessa tehtävällä testillä.

Suomenruotsalaiseen taiteilijaperheeseen syntynyt Linda Lampenius asuu Ruotsissa yhdessä puolisonsa Martin Cullbergin kanssa. Lampenius on Ruotsissa erittäin tunnettu, sillä hän on esiintynyt esimerkiksi maan kuninkaallisten juhlissa. Hänet on myös listattu yhdeksi Ruotsin rakastetuimmista suomalaisista.