Aira Samulin, 91, avautuu tv:ssä karmivista ajoista: äiti, isä ja puoliso olivat väkivaltaisia – ”Olin tottunut omituisiin asioihin”

Julkaistu:

91-vuotias Aira Samulin on kokenut väkivaltaa lapsuudessaan ja avioliitossaan.
Maria Veitola vietti yön Hyrsylän Mutkassa Aira Samulinin vieraana. MTV3:n Yökylässä Maria Veitola -ohjelmassa paljastuu, että Aira sai sairaskohtauksen vain vajaa kaksi viikkoa ennen sovittua kuvauspäivää.

Airan mukaan kyseessä oli aivoinfarkti, mutta nopean hoitoon pääsyn ansiosta hän voi jo paremmin. Hetken kuitenkin oli epävarmaa, voidaanko ohjelmaa kuvata sovittuna päivänä.

– Pojanpoikani Niko tuli hakemaan minua Bulevardilta tänne Hyrsylän Mutkaan, mutta ei tänne sitten tultukaan, vaan hän vei minut Meilahteen, Aira kertoo Veitolalle.

– Siellä tutkittiin kaikki mahdolliset asiat. Ennen minua ei juuri ole tutkittu, kun ei minulla koskaan ole ollut mitään.

Ohjelmassa Aira on oma energinen itsensä taannoisesta sairaskohtauksesta huolimatta. Veitola ja Aira puhuvat muun muassa Airan nuoruudesta. Onnellisimmillaan 91-vuotias Aira kokee olleensa 30-luvulla.


– Silloin oli vielä isä. Olin isän tyttö. Muistan kaiken isästä, jopa sen, mitä isä ajatteli missäkin tilanteessa, Aira sanoo.

Sitten tuli sota ja Airan elämä muuttui kertaheitolla. Isä kuoli, kun Aira oli 14-vuotias.

– Isä oli luvannut kouluttaa minut niin pitkälle kuin minä vain haluan. Sitten isä kaatui. Minä olin evakko ja sotaorpo, Aira kertoo.

Aira oli perheensä vanhin lapsi ja koulunkäynti loppui keskikouluun. Tuohon aikaan keskikoulu riitti, sillä työelämään oli mentävä.

– Ei ollut vaihtoehtoja. Kaikki odottivat, että menisin töihin ansaitsemaan.

Perheväkivalta satutti

Aira muistelee myös suhdettaan lastensa isään, Helge Samuliniin. Airalla on Helgen kanssa kaksi lasta, Pirjo ja Jari.

Nuori Aira rakastui tanssiharrastukseen sodan loputtua. Aira ja Helge tapasivat harrastuksen parissa ja Helge pyysi Airaa kilpatanssipartnerikseen. Mies ei puolitoistavuotisen tanssiharrastuksen aikana kertonut olevansa naimisissa.

– Erottuaan hän pani lehteen ilmoituksen, että olemme kihloissa. Hän oli ensimmäinen seksisuhteeni. En tiennyt seksistä mitään ennen häntä. Olimme 16 vuotta naimisissa, Aira kertoo.

Aira ja Helge erosivat 60-luvulla, kuin Aira oli 36-vuotias. Erolle oli selkeä syy.

– Hän oli väkivaltainen, Aira kertoo Veitolalle.

– Olen kirjoittanut kirjassani Auringonpimennys (WSOY 1989) perheväkivallasta ja siitä, etteivät ihmiset jäisi väkivaltaisiin suhteisiin.


Aira ja Veitola puhuvat myös siitä, miksi irrottautuminen suhteesta kesti niin kauan.

– Se pelko on niin suurta. Sitä jää sellaiseen tilaan, jossa vain varoo, ettei anna mitään aihetta, Aira kertoo.

Aira ei voinut puhua väkivallasta kenellekään, sillä tuohon aikaan aiheesta ei puhuttu. Aira pelkäsi myös, että sotaleskeksi jäänyt äiti saisi tietää. Hän ei halunnut aiheuttaa murheita äidilleen.

– Olin myös tottunut äidin kanssa omituisiin asioihin, Aira sanoo.

Aira kertoo Veitolalle, että äidillä oli tapana lyödä hermostuessaan.

– Se oli silloin vain tapana. Silloin lyötiin lapsia. Isä kuritti vain silloin, kun oli aihetta ja aiheesta myös keskusteltiin, Aira kertoo.

Äiti löi Airaa myös silloin, kun 19-vuotias Aira odotti ensimmäistä lastaan.

– Olin hänen lapsensa, vaikka odotin itse lasta, Aira toteaa.