Carl Philip ja Sofia julkaisivat verkkoajan oppaan vanhemmille – ottaa kantaa vaikeisiin aiheisiin: grooming, alastonkuvat, nettikiusaaminen...

Julkaistu:

kuninkaalliset
Prinssi Carl Philip ja prinsessa Sofia julkaisivat opaskirjan ruotsalaisvanhemmille.
Ruotsin prinssi Carl Philip ja prinsessa Sofia julkaisivat kuluneella viikolla kirjan, joka on herättänyt huomioita myös esimerkiksi Briteissä. Muun muassa brittilehti Daily Mail kertoi uudesta kirjasta nimeltä Handbok för nätförädrar eli vapaasti käännettynä Opaskirja nettiajan vanhemmille.

Myös verkkoversiona saatavilla olevaa kirjaa levitettiin ruotsalaiskoteihin, joissa on lapsia, jotka täyttävät kuluvana vuonna 10 vuotta. Tavoitteena on, että vanhemmat voisivat ammentaa siitä oppeja lastensa suojelemiseksi verkossa.

Pariskunta työsti kirjaa yhteistyössä lasten oikeuksia ajavan järjestön BRISin kanssa. Kirjassa esitellään jopa sellaisia nettiajan termejä kuten ”yas”, jolla voidaan ilmaista jostakin asiasta pitämistä tai ”bae”, joka tarkoittaa samaa kuin honey eli rakas.

Onpa termipankissa esitelty myös sellaisia sanoja kuten IRL. Tämä on lyhenne sanoista in real life. Oppaassa kerrotaan tämän tarkoittavan asioita, jotka tapahtuvat oikeassa maailmassa virtuaalimaailman sijaan.
Esittelytekstissä kerrottaan, että monet lapset oikeasti haluavat jutella aikuisten kanssa internetissä kokemistaan ja kohtaamistaan asioista.

– Mutta monet heistä ajattelevat, ettei aikuinen ymmärtäisi. Lapset ja teinit huolehtivat verkossa sellaisista asioista, joista heidän kokemustensa mukaan vanhemmilla ei ole aavistustakaan.

Oppaan mukaan monet vanhemmat tuntevat usein, ettei heillä ole tietoa uusimmista sovelluksista tai trendeistä. Aikuisten ja lasten maailmojen välille syntyy kuilu, joka haittaa keskustelua. Opaskirja pyrkii tuomaan näitä maailmoja lähemmäksi toisiaan.

Oppaassa annetaan vinkkejä myös esimerkiksi pelaamiseen, nettikiusaamiseen tai groomingiin. Groomingilla tarkoitetaan prosessia, jossa aikuinen houkuttelee ja manipuloi lapsen seksuaalisiin tekoihin.

Oppaassa otetaan kantaa myös esimerkiksi verkossa tapahtuvaan seksuaalisen häirintään ja alastonkuviin.

Sofia ja Carl Philip eivät ole ensimmäiset kuninkaalliset, jotka varoittavat sosiaalisen median vaaroista. Hiljattain myös esimerkiksi prinssi William ilmaisi huolensa lasten verkkokäyttäytymisestä.Pariskunta julkaisi tiedon oppaasta Instagramissa. Kuvaan on tullut yli 18 000 tykkäystä.

– Kiitos kirjasta. Se todella antoi minulle ajateltavaa.

– Wow, aivan fantastista. Tällaiselle kirjalla oli tarvetta. Lapset ja monet aikuisetkaan eivät tiedä, miten käyttäytyä verkossa. Ja kaikkien verkosta löytyvien juttujen käsittely ei ollenkaan helppoa.

– Todella hyvä aloite, julkaisun kommenteissa pohditaan.

Osa kuitenkin toivoi kommenteissa, että kirjaa olisi lähetetty laajemmin myös muihin ruotsalaiskoteihin ja kouluihin.

Prinssi Carl Philip ja prinsessa Sofia ovat kahden lapsen vanhempia. Prinssiparista tuli huhtikuussa 2016 prinssi Alexanderin onnelliset vanhemmat. Toinen poika, prinssi Gabriel, syntyi heti seuraavana vuonna.

Sofia ja Carl Philip menivät naimisiin kesäkuussa 2015, noin viiden vuoden seurustelun jälkeen.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt