Tänään 70 vuotta täyttävä Anneli Saaristo on aina pitänyt sinnikkäästi kiinni omasta linjastaan: ”Mä olen tällainen vahva nainen”

Julkaistu:

Anneli Saaristo täyttää tänään 70 vuotta. Menestyneimmän suomenkielisen euroviisun esittäjä on aina tehnyt uraa omilla ehdoillaan. – Olen niin hirveän jääräpäinen ihminen, laulajadiiva sanoo.
Anneli Saaristo on hyvällä tuulella.

– Mä olen avomielinen ihminen. Ei mulla ole mitään salattavaa! hän ilmoittaa heti haastattelun kärkeen.

Laulajadiiva istuu valokuvausstudion tuolilla ja muistelee 50 vuotta kestänyttä musiikkiuraansa. Se on kuitenkin vain yksi hänen kolmesta juhlan aiheestaan.

Saaristo täyttää helmikuun puolessa välissä 70 vuotta, ja toukokuussa tulee kuluneeksi 30 vuotta siitä, kun hän esitti Matti Puurtisen kappaleen La Dolce Vita Sveitsin Lausannessa järjestetyssä Eurovision laulukilpailussa.

Kappale sijoittui kilpailussa seitsemänneksi.

Se on yhä paras suomenkielisen kappaleen sijoitus euroviisujen historiassa. Samalla se on myös Saariston oman uran suurin yksittäinen onnistuminen. Sen avulla hänestä tuli lavatähti.

Ehdottomasti urani tärkein kappale, toteaa Saaristo myös itse.

– Se oli ihan käänteentekevää. Sen jälkeen töitä oli enemmän kuin koskaan. Olin ollut siihen mennessä pienen piirin laulaja. Sain siitä hyvän hittibiisin itselleni.Menestymään hän oli tottunut sen sijaan jo aiemmin.

Vuonna 1983 Saaristo valittiin Knokken laulufestivaaleilla Euroopan parhaaksi naissolistiksi. Kahta vuotta myöhemmin hän voitti pääpalkinnon Rostockin kansainvälisessä Menschen und Meer -laulukilpailussa ja vuonna 1987 toisen palkinnon Dresdenissä järjestetyssä kilpailussa.

Todellinen palkintorohmu, voisi sanoa.

Saaristo myöntää voittojen tuntuneen toki hyvältä. Samalla hän kuitenkin muistuttaa, ettei hän laulajan uralle ole kilpailemisen vuoksi lähtenyt.

– En ole ikinä ajatellut, että menestys olisi se juttu. Itselleni on ollut aina tärkeintä, että saan laulaa ja tehdä omaa työtäni. Laulaminen on minulle yhtä kuin hengittäminen, ja sen takia minä tässä maailmassa koen olevani, Saaristo pohtii.

– Tulen edelleen hirveän onnelliseksi, kun ihmiset haluavat tulla konsertteihini. Tavallaan tarvitsenkin sitä yleisön rakkautta. Se antaa minulle merkityksen tunnetta. Vastaavasti on ollut myös sellaisia aikoja, ettei minusta ole oltu niin kiinnostuneita. Sellainen on tuntunut hirveän henkilökohtaiselta ja ahdistavalta.Osittaisena syynä suosion vaihteluun lienee hänen varsin itsepäinen luonteensa. 1970-luvun alussa laulajanuransa aloittanut Saaristo kertoo halunneensa pitää aina hyvin sinnikkäästi kiinni omasta linjastaan. Kompromisseja hän ei ole suostunut tekemään.

Samalla hän on tullut kieltäytyneeksi vuosien varrella useammastakin hittikappaleesta. Tällaisia kappaleita ovat esimerkiksi Paula Koivuniemen Ilman minua ja Tuula Amberlan Lulu. Molempia tarjottiin alun perin Saariston levytettäviksi.

– Mä olen tällainen vahva nainen. Se oli vähän sellainen hutsahtavampi biisi, hän perustelee jälkimmäistä.

Vastaavanlaiset tilanteet ovat johtaneet myös lukuisiin kiistatilanteisiin. Varsinkin entisen levy-yhtiöpomonsa Gugi Kokljuschkin kanssa Saaristo paljastaa ottaneensa monesti yhteen.

– Olen aina ollut tappelija, hän sanoo ja naurahtaa.

Onko kaikki ollut sen arvoista?

– Sitä en osaa varmasti sanoa. Varsinkin, jos puhutaan rahasta ja menestyksestä. Mutta en vain voi sille mitään, että olen niin hirveän jääräpäinen ihminen, Saaristo sanoo.

– Enkä toisaalta perusta elämääni katumiselle. Asiat ovat menneet niin kuin niiden on pitänytkin mennä. Moni on tullut sanomaan, että sua pitäisi arvostaa paljon enemmän, mutta en minä ajattele asiaa niin. Itselleni merkitystä on ainoastaan sillä, että olen saanut laulaa. Siitä olen onnellinen.Elämän varrelle mahtuu myös vaikeampia aikoja. Vuonna 2009 Saaristo osallistui Yleisradion Elämä pelissä -ohjelmaan, jossa joukko julkisuuden henkilöitä toivoi saavansa apua elämänsä kipupisteisiin. Päähenkilöiden onnellisuusvalmennusta seurattiin sarjan dokumentaarisissa jaksoissa.

Saaristo esiteltiin ohjelmassa yksinäisenä ja onnettomana ihmisenä, jonka oli vaikea hyväksyä omaa kehoaan ja naiseuttaan. Hänen elinajanodotteekseen mitattiin 79 vuotta.

Saaristo kertoo, että ohjelmaan osallistuminen oli pettymys.

– Tuntui, että minusta haluttiin tehdä surkeampi ihminen kuin todellisuudessa olinkaan. Kaikki tuntui hirveän tarkoitushakuiselta. Asiat saatiin näyttämään siltä, miltä haluttiin.

Ei Saaristo väitä, että hän olisi ohjelman kuvausten aikaan silti kunnossa ollut. Hän kärsi muun muassa nukkumisvaikeuksista.

Saaristo kertoo esimerkin hänen kotonaan kuvatusta kohtauksesta. Ohjaaja oli pyytänyt häntä tekemään lautasellisen voileipiä. Saaristo ymmärsi, että leivät oli tarkoitettu kuvausryhmälle, mutta ohjelmassa tilanne saatiin näyttämään siltä, että Saaristo ahmii lautasellisen voileipiä suruunsa.

Annettiin siis tahallaan väärä kuva?

– Niin minun mielestäni. Minusta haluttiin tehdä sellainen onneton tyyppi. Se tehtiin ihan tahallaan. Kyllähän minä siitä suutuinkin. Ja sitten muutenkin siinä oli... Ai ai, kauheata. En minä viitsi kertoakaan.Tällä hetkellä elämä on kuitenkin mallillaan. Saaristo kertoo jättäneensä nukahtamislääkkeet neljä vuotta sitten ja tuntevansa itsensä nykyisin huomattavasti virkeämmäksi. Suunnitelmissa on myös kuntosalikortin hankkiminen.

– Ystäväni ovat sanoneet, että olen ihan eri ihminen kuin vielä kymmenen vuotta sitten. Niin se tavallaan onkin. Omasta mielestäni olen kuitenkin vain oma itseni, Saaristo kertoo.

Esiintymislavatkin vetävät häntä yhä puoleensa. 1980-luvun menestysvuosiensa kaltaista sukseeta Saaristo ei silti enää kaipaa. Kiertäminen ottaa voimille, varsinkin kun joutuu samalla huolehtimaan astmasta ja diabeteksesta.

Ja tuleehan tässä sentään 70 vuotta mittariin, Saaristo huomauttaa.

– Vaikka mun sielu on kyllä kauhean nuori, hän lisää.

Tunnetko itsesi onnelliseksi?

– Niin, en taida oikein uskoa onnellisuuteen. Onni kun ei ole koskaan mikään pysyvä olotila. Tunteet vaihtelevat ihmisellä kuin liikennevalot. Mutta suhteellisen tyytyväinen voin sanoa olevani elämääni. En oikeastaan kaipaa mitään.

Anneli Saaristo 70 vuotta La Dolce Vita -konserttikiertue käynnistyy Helsingin Savoy-teatterissa 13. maaliskuuta 2019. Alku-uran parhaita kappaleita sisältävä Sinulle, sydämellä -kokoelmalevy julkaistaan maaliskuussa.