Jari Sarasvuo kertoo, miten ystävyys Maria Guzeninaan alkoi: ”Hän oli tyyliin 13 ja minä olin 16” – katso 7 julkisuuden ystäväparia, joista et tiennyt - Viihde - Ilta-Sanomat

Jari Sarasvuo kertoo, miten ystävyys Maria Guzeninaan alkoi: ”Hän oli tyyliin 13 ja minä olin 16” – katso 7 julkisuuden ystäväparia, joista et tiennyt

Julkaistu: 14.2.2019 7:57

Ystävyys ei kysy ikää eikä ammattia. Monet julkkikset ovat ystäviä keskenään, ja yhteys saattaa olla hyvinkin yllättävä.

Martti Ahtisaari ja Rauli Virtanen

Toimittaja Rauli Virtasen ja presidentti Martti Ahtisaaren ystävyys alkoi 41 vuotta sitten New Yorkissa Manhattanilla. Sieltä nämä sen ajan suomalaisille lähes tuntemattomat kaverukset ponnistivat maailman kriisipisteisiin.

– Tutustuin Marttiin eli Maraan ja YK:n suomalaisten pieneen porukkaan Itäisen 10. kadun venäläis-turkkilaisessa saunassa, missä vietimme lauantaisin useita tunteja, Rauli Virtanen kertoo.

– Löylyjen välissä napostelimme usein perunaa, silliä ja puolalaista makkaraa. Tapasimme siellä useiden vuosien ajan pitkälle 1980-luvulle.

Kaveriporukka päätti puoliksi leikillään, puoliksi tosissaan tehdä Martti Ahtisaaresta YK:n pääsihteerin, tai vähintään Suomen presidentin.

Virtanen ja Ahtisaari vuonna 2009 Virtasen kirjanjulkistustilaisuudessa.

Rauli Virtasen asunnon ikkunasta näkyi Ahtisaarten asunto, ja heistä tuli hyviä perhetuttuja.

Ensivaikutelma Ahtisaaresta oli äärimmäisen sosiaalinen, tärkeilemätön mies, jonka kotona oli kutsuilla aina paljon iloisia ihmisiä eri kulttuureista, varsinkin Afrikasta, joka oli Ahtisaarille rakas.

– Martti Ahtisaari on aina ollut minulle esikuva, ja niinpä minunkin puuhasteluni paremman maailman puolesta näyttää jatkuvan eläköitymisrajasta huolimatta, Rauli Virtanen kertoo.

Antti Herlin ja Tuomari Nurmio

Kone Oyj:n hallituksen puheenjohtaja Antti Herlin ja muusikko Tuomari Nurmio olivat luokkatovereita Suomalaisessa Yhteiskoulussa. Yhteydenpito on jatkunut aikuisenakin.

– Antti on hyvin streitti ja iisi sälli, Tuomari Nurmio kertoi Helsingin Sanomissa 2013.

– Olemme molemmat kiinnostuneita stadin slangista ja tykkäämme hurtista huumorista. Olen ollut monta kertaa Thorsvikissä esiintymässä. Myös Munkkiniemen kartanossa mä oon vetänyt joitakin keikkoja isokenkäisille ja silmäätekeville. Onhan se makeeta hiffata niissä bileissä, että samat rallit uppoavat niin ministereihin kuin Itä-Helsingin räkälöiden jengiin, vaikka ne varmaan kokeekin ne vähän eri tavalla.

Tony Montana ja Jyrki Sukula

Kokki Jyrki Sukula ja laulaja Pasi Hailio alias Tony Montana ovat nuoruudenystäviä Hyrylästä.

Nuorina miehinä he keikkailivat viikon katusoittajina ympäri Suomea. Pasi keksi kaksikolle taiteilijanimet: Tony ja Roger Montana.

– Soitin Keravan Lelusta ostettua 24 markan muovista saksofonia, Jyrki Sukula eli Roger Montana muistelee.

– Pasi soitti kitaraa. Esittelimme itsemme metsuriveljeksinä Simosta.

Metsuritarina oli tarpeen, sillä Naantalissa he olivat joutua putkaan yleisön villitsemisestä.

– Keikka loppui sanoihin: Vapise Neumann; Jyrki Sukula muistelee. Tuolloin elettiin Dingo-huumaa.

Lopulta he välttyivät putkalta.

Heitä yhdistää myös palokuntatausta. Jyrki Sukula on vapaapalokuntalainen, Pasi Hailio opiskeli palomestariksi.

Anni Hautala ja Chisu

Radiotoimittaja Anni Hautala ja artisti Chisu eli Christel Sundberg ovat lapsuudenystäivä.

– Tänä vuonna olemme olleet ystäviä jo kaksikymmentä vuotta, Chisu kertoi Ilta-Sanomille Anni Hautalan keittokirjan julkistustilaisuudessa lokakuussa 2017.

Anni ja Chisu ovat yhä toistensa parhaita ystäviä. He varttuivat Helsingin Laajasalossa.

– Muistan, kun Chisu tuli pihalla vastaan toppahaalarissa ja imeskeli hiuskiehkuraansa, Anni muisteli Elle-lehden haastattelussa 2016 lapsuuttaan.

Lokakuussa 2017 Anni Hautala julkaisi Instagramissa yhteiskuvan, joka oli otettu heistä 14-vuotiaina 1996.

– Löysin vanhan koulukuvan ja ai että kuule tääl on kannatettu oikeeta joukkuetta ihan kakarasta saakka näköjään! Et Markkaselle terveisiä!! Voi meitä pienoisia. Ihan isoja oltiin omasta mielestän, Anni Hautala postasi kuvateksiin. Aihetunnisteiksi hän on lisännyt muun muassa #bff eli best friends forever.

Jethro Rostedt ja Aki Palsanmäki

Jethro Rostedt ja Aki Palsanmäki jakavat palon kaupantekoon.

Kiinteistövälittäjä Jethro Rostedt ja huutokauppakeisari Aki Palsanmäki tutustuivat televisio-ohjelmien kautta.

Jethro oli tehnyt Myyntimies Jethroa TV5:lla 2014. Samoihin aikoihin Nelosella pyöri Palsanmäen vetämä Huutokauppakeisari.

– Laitoin Akille viestiä, että onpa kiva ohjelma, Jethro Rostedt kertoo.

– Ei mennyt pitkäkään aika, kun he tulivat meille Helin kanssa. Tultiin heti hyvin juttuun. Meillä on sammumaton jano kaupankäyntiin.

Kaksikko puhuu puhelimessa jatkuvasti ja tekstiviestit sinkoilevat.

– Erityinen hetki oli, kun olimme Venla-gaalassa, ja olimme molemmat ehdolla. Aki voitti Venlan ja sen jälkeen mentiin jatkoille ja vetäistiin miehekkäät kännit. Osa ajasta jäi mieleen ja osa ei, Jethro Rostedet naureskelee.

Aki Palsanmäki kertoo konsultoivansa joskus Jethroa firman pyörittämisessä. Jethro puolestaan kysyy huutokauppakeisarilta tavaroiden hinnoista.

– Ihan viikottain soitellaan ja tekstaillaan. Miehethän laittelee tekstiviestejä laidasta laitaan. Joskus pitää kysyä myös ystävältä, mitä kuuluu, Aki Palsanmäki kertoo.

– Pidän Jethroa luotettavana ystävänä. Jos jostakin asiasta puhutaan, ettei tästä puhuta muille, niin siitä ei puhuta, hän kertoo.

Aki Palsanmäki korostaa, että tosiystävät ovat aina harvassa. Oma vaimo Heli on Akin paras ystävä.

Nanna Susi ja Katariina Souri

Kuvataiteilija Nanna Susi kuvailee ystäväänsä kirjailija, kuvataiteilija Katariina Souria terrieriksi – kaikessa positiivisuudessaan.

– Kata osaa olla tosi ärsyttävä, mutta hän on fantastinen omassa terrieriydessään, Nanna Susi kertoo.

– Hän on sitkeä ja pitää kiinni asioista, jotka ovat hänelle tärkeitä.

He tutustuivat vuoden 2006 alussa yhteisten ystävien kautta.

Heillä on samanikäiset, nyt jo teini-ikäiset lapset. Kun Nannan poika ja Katan tytär olivat pienempiä, he puuhasivat kaikenlaista nelistään.

– Kävimme kylpylässä, että lapset saivat pulikoida.

Nanna Susi kuvailee ystäväänsä ihmiseksi, jolla on aikamoinen heittäytymiskyky epäkohtiin. Hänelle on tullut tärkeäksi löytää elämäänsä arvoja.

– Hän on niissä peräänantamaton. Hän ratkoo isoa maailmankaikkeuden arvoitusta, vaikka emmehän me ihmiset pysty kaikkea ratkomaan.

Nykyään he näkevät harvemmin, mutta Nanna Susi luottaa ystäväänsä hyvin paljon. Ei ole mitään, mitä hänelle ei voisi kertoa.

– Kata on harvinainen ihminen, joka on nähnyt paljon elämää.

Jari Sarasvuo ja Maria Guzenina

Liikemies, toimittaja Jari Sarasvuo ja häntä kolme vuotta nuorempi kansanedustaja Maria Guzenina kävivät teini-iässä samaa koulua Espoon Tapiolassa.

– Hän oli tyyliin 13 ja minä olin 16, Jari Sarasvuo kertoo.

– Mun eka muistikuva Mariasta on, että hän oli virkeä, nuori mimmi. Tapiolassa oli Kukko-niminen kahvila. Osuimme samaan pöytään, ja joimme teetä.

Silloin ikäero tuntui aika isolta, mutta Marian kanssa oli heti mielekästä jutella, vaikka hän oli selvästi nuorempi.

– Meille syntyi yhteys, eikä se ole koskaan lakannut olemasta, Jari Sarasvuo kertoo.

Elämä kuljetti molempia aika nopeasti kaikkiin juttuihin. Oli monia syitä tavata ja tapaaminen oli aina pakotonta. Ystävyyttä on leimannut, että kummallakaan ei ole toiseen liittyviä agendoja.

– Olemme molemmat jotenkin kodittomia ja kiertolaisia. Olemme liikkuneet monenlaisissa ympäristöissä.

– Emme ole kumpikaan tavallaan mistään kotoisin emmekä sen kummemmin minnekään matkalla.

Jari Sarasvuo luonnehtii Maria Guzeninaa ihmiseksi, joka on vaihtanut heimoa monella tavalla– ja niin hän on itsekin vaihtanut.

– Kerran Maria soitti, että ostetaan kodittomille jalkapallokenkiä. Suomessa oli kodittomien jalkapallojoukkue. Sitten järkkäsimme varusteet.

– Tästä haluan ystävääni Mariaa kiittää, että hänellä on ollut näitä riemastuttavia ideoita.

Muita yllättäviä julkkisystäviä:

  • Eija-Riitta Korhola ja Rakel Lignell

  • Ronja Salmi ja Samuli Putro

  • Arttu Wiskari ja Kimi Räikkönen

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?