Touko Aalto kertoi MTV:llä romahduksestaan: kesken työpäivän lääkäriin ja sieltä Jyväskylään – ”Tilanne meni osaltani vaaralliseksi” - Viihde - Ilta-Sanomat

Touko Aalto kertoi MTV:llä romahduksestaan: kesken työpäivän lääkäriin ja sieltä Jyväskylään – ”Tilanne meni osaltani vaaralliseksi”

Vihreiden entinen puheenjohtaja Touko Aalto ja jalkapalloilija Mika Ojala kertoivat burnoutistaan ja siitä selviämisestä MTV:n Studio-ohjelmassa.

13.2.2019 11:01

Syyskuussa 2018 uupumuksen vuoksi sairauslomalle jäänyt ja myöhemmin puolueensa puheenjohtajuudesta luopunut Aalto on palannut työhönsä kansanedustajana. Studio-ohjelman juontajiin kuuluvalle Kirsi Alm-Siiralle Aalto kertoi voivansa nykyisin ihan hyvin.

– Minua auttaa se, että pääsen rakkaan kutsumustyöni eli kansanedustajan työn ääreen. Olen osannut pitää enemmän huolta itsestäni, urheilla ja nähdä enemmän perhettä ja ystäviäni. Se auttaa, Aalto sanoi MTV:n Studio-keskusteluohjelman avausjaksossa.

Aalto kuvaili vähitellen kehittynyttä uupumustaan jatkuvana vastavirtaan uimisena. Tuore puheenjohtaja ajautui kohusta toiseen ja myös Aallon avioliitto päättyi. Samaan aikaan vihreiden gallupkannatus laski kuukaudesta toiseen.

– Minun tapauksessani se virta kävi voimakkaana yhden vuoden ajan. Sitä ajatteli, että kun tarpeeksi pitkään ui sinne vastavirtaan, niin jossain vaiheessa tulee vastaan tyyni hetki ja pääsee puhumaan niistä itselle tärkeistä teemoista ja asioista. Kun tätä tyyntä kohtaa ei koskaan näkynyt, niin jokainen veto alkoi tuntua raskaammalta ja raskaammalta, Aalto kuvaili.

Studio-ohjelman Kirsi Alm-Siira ja Nina Rahkola MTV:n kevätkauden pressitilaisuudessa.­

Aiemmin myös omasta työuupumuksestaan julkisuudessa kertonut Alm-Siira tiedusteli Aaltolta tämän kaikkein synkintä hetkeä aikana, jolloin väsymys painoi eniten päälle. Aalto vastasi haluavansa jakaa muistot vaikeimmista hetkistä vain läheisimpiensä kanssa.

Hän kuitenkin paljasti lopullisen romahduksen tulleen lopulta nopeasti.

– Aivan lopussa kesken työpäivän tuli sellainen hetki. Lähdin siitä työterveyslääkärin kautta omaan kotiini Jyväskylään.

Lääkärin ja psykiatrin Aalto kertoi käskeneen hänet saman tien sairauslomalle.

– Sanottiin että ei saa tehdä enää päivääkään töitä, ja että tilanne on menossa osaltani vaaralliseksi.

Suomeen palannut jalkapalloilija uupui

MTV:n Studio-ohjelman avausjaksossa kokemuksistaan kertoi myös turkulaisen FC Inter-jalkapallojoukkueen pelaaja Mika Ojala, joka ajautui täydelliseen uupumukseen viime kesänä. 30-vuotias Ojala kertoi joutuneensa sanomaan valmentajalleen kesken harjoituspelien, ettei pysty enää jatkamaan.

Kotiin päästyään Ojala kirjaimellisesti romahti.

– Asumme kumppanini kanssa puutalossa, ja oikeastaan romahdin siihen portaille, hän kuvaili ohjelmassa.

Ennusmerkkejä oli ollut jo ilmassa: Ojala kertoi palautumisen otteluista kestäneen hänellä kaksi tai kolme kertaa kauemmin kuin pelikavereilla. Väsyneenä hän ei myöskään syönyt riittävästi jaksaakseen.

Tilanteen itselle myöntämistä seurasi pelko sekä työn että kasvojen menettämistä.

– Tunsin isoakin häpeää ja riittämättömyyttä itseäni kohtaan.

Pari vuotta Saksassa pelannut Ojala uskoo uupumuksen syntyneen ulkomailla pelaamisen ja Suomeen palaamisen yhteisvaikutuksena.

– Se maailma ja kilpailu siellä ulkomailla on vielä paljon raaempi kuin täällä Suomessa, Ojala kuvaili.

Turkuun palattuaan hän taas otti liikaa vastuuta sen sijaan, että olisi hoitanut oman pelipaikkansa hyvin.

Touko Aalto on kertonut työuupumuksestaan avoimesti julkisuudessa. Kuva kesältä 2018.­

Ojala jätti harjoittelun puoleksi vuodeksi ja alkoi koota elämäänsä uudelleen. Osana tätä hän kertoi jättäneensä esimerkiksi sosiaalisen median käytön ja television katselun.

– Nykypäivänä ihmisten on vaikea pysähtyä ja kuunnella, mitä se kroppa ja mieli sanoo, hän pohti ohjelmassa.

Aallon tapaan Ojala kertoo toipuneensa ja on kyennyt palaamaan tekemään työtään nauttien siitä uudelleen.

– Kaikkeen tekemiseen on palannut ilo ja varsinkin rentous. Kun mieli on rauhallinen, niin tulee sitä luovuutta ja näkee asiat eri tavalla, että kuinka siistiä tämä on.

Ojalan haastattelun nähnyt Aalto sanoi ohjelmassa nähneensä siinä itsensä puhumassa, vaikka urheilulaji ei ole sama.

– Ehkä tämä keskustelu osoittaa, ettei kukaan ole yksin, että meitä on monta, hän sanoi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?