Nipa Neumann pitää Olli Lindholmin kuolemaa kohtuuttomana – puhui ystävästään ääni särkyen: ”En ollut uskoa sitä”

rac

Julkaistu:

olli lindholm 1964-2019
Neumann muisteli hänen ja Olli Lindholmin yhteistä taivalta ISTV:n studiossa tiistaina. Laulajan poismenoa Neumann kuvailee kohtuuttomaksi.
Yö-yhtyeen keulakuvan, laulaja Olli Lindholmin yllättävä kuolema järkytti suomalaisia tiistai-iltapäivänä. Myös monet Suomen musiikkitaivaan kirkkaimmista tähdistä ovat kertoneet jäävänsä kaipaamaan Lindholmia.

Lindholmin pitkäaikainen kollega, Dingo-yhtyeen perustaja Pertti ”Nipa” Neumann saapui ISTV:n vieraaksi tiistaina yhdessä musiikin erikoistoimittaja Pasi Kostiaisen kanssa. Neumann kertoi ottaneensa suru-uutisen vastaan kotioloissa vain pari tuntia aikaisemmin.

– Kun naisystäväni soitti ja kertoi uutisen, en ensin ollut uskoa sitä. Ensimmäinen sana, joka mieleeni tuli, oli kohtuuton. Me, jotka tässä showbisneksessä mukana olemme tiedämme, että tämä on kuluttava laji. Mutta on se hirveän kohtuutonta, Neumann kertoi ääni särkyen.
  • Katso yllä olevalta videolta pätkä Neumanin haastattelusta.
Neumann kertoi muistavansa edesmenneen kollegansa määrätietoisena, johdonmukaisena ja avarakatseisena persoonana, joka tiesi mitä haluaa. Hän kuitenkin myönsi Olli Lindholmin ja erityisesti Yön musiikin jakaneen mielipiteitä.

– Ollille jää pitkä armeija kuuntelijoita. Yön musiikki tulee elämään, se on ihan selvä asia. Yön merkitys suomirockille on ollut valtava. Olen poissa tolaltani tämän uutisen takia, Neumann myönsi.

– Vaikka Yö jakoi mielipiteitä, niin Ollista henkilönä olen kuullut harvan puhuvan mitään huonoa. Haluaisin nähdä Ollin ennen kaikkea sellaisena työn sankarina. Hän nousi monta kertaa uudestaan jaloilleen urallaan, lisäsi Kostiainen.


Pitkä yhteinen historia

Neumann palasi lähetyksessä hänen ja Olli Lindholmin yhteisen historian alkutaipaleille. Kaksikon menneisyys ulottuu pitkälle menneisyyteen, kun molemmat loivat uraa aloittelevina muusikoina Porissa. Neumann kuitenkin kiistää, että kaksikon välillä olisi ikinä vallinnut minkäänlaista kilpailuasetelmaa.

– Vastoin jotakin väitteitä ei meillä ollut koskaan Ollin kanssa henkilökohtaista skismaa tai riitoja. Kun Yö breikkasi, toimi se meille enemmänkin kannustavana elementtinä. Se oli kovaa yrittämistä olosuhteissa, jotka eivät tarjonneet meille kovinkaan antoisaa ponnahduslautaa julkisuuteen tai menestystä, muisteli Neumann.


Yön historiaan mahtui kuitenkin muutakin, kuin menestystä. 90-luvun taitteessa yhtye koki eräänlaisen taantuman, kun esikoisalbumin mukanaan tuoma suosio hiipui. Lindholmia vastoinkäymiset eivät kuitenkaan koskaan lannistaneet.

– En koskaan törmännyt Olliin kukkoilevana. Hän laittoi aina itsensä peliin. Hän ei yrittänyt kertoa rinnakkaistodellisuuksia. Hän kertoi avoimesti, että ajoi taksia ja oli siivousyrittäjä. Silloin rockilla ei yksinkertaisesti elänyt. Mutta Olli oli jopa ylpeä siitä tekemisestään, muisteli puolestaan Kostiainen.

  • Alla kuvakooste Olli Lindholmin urasta.

Pidetty kollega

Sekä Neumann että Kostiainen kehuivat Lindholmin olleen kulissien takana hyvin samanlainen, kuin mitä tämän julkisuuskuva antoi ymmärtää. Hän oli pidetty kollega, joka seisoi tekemisensä takana.

– Monet hänen kollegansa ovat korostaneet sitä, että vaikka Olli olikin karski ja miehekäs, niin hän oli sen lisäksi hirveän herkkä ja sydämellinen. Se vaatii usein kaikkein suurinta miehekkyyttä, totesi Kostiainen.

– Syvimmät osanotot kaikille Ollin omaisille ja läheisille, erityisesti Ollin äidille, päätti Neumann.
  • Katso koko Neumanin haastattelu alla olevalta videolta.