MTV: Kirsi Alm-Siira teki öisin salaa töitä tuntitolkulla – tajusi, että elämän on muututtava: ”Päällimmäinen tunne oli valtava häpeä”

Uutisankkuri Kirsi Alm-Siira kertoo MTV:llä, että hän paloi loppuun edellisessä työpaikassaan.

11.2.2019 9:50

Uutisankkuri Kirsi Alm-Siira paljastaa MTV:llä, että hän on kärsinyt pahasta työuupumuksesta ja irtisanoutunut siksi edellisestä työpaikastaan.

Alm-Siira kertoo suhtautuneensa työhönsä intohimoisesti. Hän kertoo, että halusi olla paras ja tehokkain, mutta huomasi pian, että tilanne oli mennyt liian pitkälle.

– Muutaman kuukauden kuluttua tunnit vuorokaudessa eivät yhtäkkiä enää riittäneet. Tein töitä öisin eteisessä, etten herätä muita. Ensin yhden tai kaksi tuntia yössä. Sitten kolme ja pian vielä enemmän, Alm-Siira kertoo MTV:llä.

Alm-Siiran lapset olivat pieniä ja hän huomasi pian olevansa täysin uupunut.

– Kohta leposykkeeni nousi lähelle sataa. En saanut nukuttua enkä syötyä. Aloin ahdistua kaikesta, mikä ei liittynyt työhöni: kavereiden tapaamisesta, harrastuksista ja kauppareissuista. Samalla työni ahdisti minua.

Toimittaja Kirsi Alm-Siira tunnetaan MTV:n uutisankkurina.

MTV:n mukaan Alm-Siira piti naamansa peruslukemilla, sillä hän ei halunnut kertoa uupumisestaan kuin lähimmille ystävilleen. Pian hän ymmärsi, elämän oli muututtava radikaalisti, vaikka se tarkoitti unelmista luopumista. Lähipiirinsä tuella hän irtisanoutui.

– Päällimmäinen tunne irtisanoutumisesta oli valtava häpeä. Uupumusta häpesin vielä enemmän. Kerroin siitä vain muutamille ystävilleni. Häpeä muuttui jossain vaiheessa helpotukseksi ja parin vuoden kuluttua jopa ylpeydeksi. Ylpeydeksi siitä, että uskalsin olla kokeilematta, olisinko jaksanut vielä jouluun asti, pääsiäiseen tai ehkä kesälomaan.

Alm-Siira on hyödyntänyt kokemustaan uupumisesta uudessa tv-ohjelmassaan, joka alkaa tiistaina MTV:llä. Studio-keskusteluohjelman ensimmäisessä jaksossa omasta uupumisestaan kertovat Touko Aalto, jalkapalloilija Mika Ojala, bloggaaja Jenni Rotonen ja laulaja Petra Gargano.

Kirsi Alm-Siira ja Nina Rahkola luotsaavat uutta, tiistaina alkaa Studio-keskusteluohjelmaa.

Touko Aalto paljasti viime syksynä, että hän kärsi uupumuksesta. Tuolloin Vihreiden puheenjohtajana toiminut Aalto jäi lääkärin määräämälle sairauslomalle. Hän kertoi somessa, että tajusi viimein rajan tulleen vastaan.

– Kukaan meistä ei veny loputtomiin, vaikka kuinka yrittäisi. Olen uupunut ja nyt ymmärtänyt, että jaksamiseni rajat ovat tulleet vastaan, Aalto kirjoitti.

– Minusta on tärkeää, että työssä jaksamisesta ja vaativaa työtä tekevien uupumisesta puhutaan avoimesti. Kukaan meistä ei veny loputtomiin, vaikka kuinka yrittäisi. Kenenkään, ei myöskään poliitikon, pidä vaarantaa terveyttään työn takia, hän jatkoi.

Touko Aalto joutui viime syksynä lääkärin määräämälle sairauslomalle uupumuksen vuoksi.

Myös moni muu julkisuudesta tuttu henkilö on puhunut avoimesti uupumisestaan. Esimerkiksi liikunta-alan ammattilainen ja somepersoona Janni Hussi kertoi aiemmin Idealistan blogissaan lääkärin todenneen, että hän on uupunut ja stressaantunut ja ajanut siksi vartalonsa hälytystilaan.

– Istuimme managerini kanssa alas ja tyhjensimme kalenteristani kaiken sellaisen, joka sieltä oli mahdollista tyhjentää. Aika karultahan se tuntui, kun yksi asia kerrallaan alettiin viivaamaan yli. Ymmärrän kuitenkin, että tämä oli pakko tehdä nyt, eikä yhtään myöhemmin, Hussi kertoi.

Hussi kertoi tammikuussa Me Naisille, että hän sairastui uupumuksen myötä paniikkihäiriöön ja hänen muistinsa alkoi pätkiä.

– Olin koirani kanssa lenkillä ja pysähdyin porttikongin eteen kaivelemaan avaimia. Ihmettelin, kun Harri halusi jatkaa eteenpäin. Tuijotin ovea ja mietin, että enhän minä tässä asu... Vai asunko? hän kertoo Me Naisissa.

Hussi toipui uupumuksesta matkustamalla yksin ja treenaamalla. Myös uusi parisuhde Joel Harkimon kanssa auttoi.

Studio MTV:llä tiistaina kello 21.00.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?