Kommentti: Lola Odusogan käytös Selviytyjissä ärsyttää – ja se kertoo enemmän meistä kuin hänestä - Viihde - Ilta-Sanomat

Kommentti: Lola Odusogan käytös Selviytyjissä ärsyttää – ja se kertoo enemmän meistä kuin hänestä

Olemmeko sittenkään niin edistyksellisiä kuin kuvittelemme, jos älyään käyttävä nainen saa jo muutaman tunnin aikana olomme epämukavaksi, ihmettelee toimittaja Noora Hapuli.

11.2.2019 6:32

Selviytyjät Suomen toisessa jaksossa tunnelma tiivistyy käsin kosketeltavaksi. Härski juonittelu alkoi jo ensimmäisessä jaksossa, mutta pelin edetessä juonittelu on saanut aivan uudet mittasuhteet.

Kotisohvilla kohahdettiin sunnuntai-iltana, kun fyysisesti erittäin vahva kiekkotähti Niklas Hagman äänestettiin yllättäen ulos keltaisesta Agila-joukkueesta. Tätä ennen lähtöpassit häviökierteessä olevasta joukkueesta sai fitnesstähti Eevi Teittinen. Agila on ollut alusta asti selvä altavastaaja erittäin kovatasoiselle ja ryhmähengen nimeen vannovalle violetille Buwaya-joukkueelle. He ovat hävinneet jokaisen haaste- ja palkintotehtävän violetin joukkueen tuulettaessa voittoaan.

Katsojat ovat äimistelleet yhteen ääneen, että miksi joukkue äänestää kerta toisensa jälkeen ulos fyysisesti pätevät kilpailijat, vaikka he tarvitsisivat tehtävien voittoon raudanlujaa lihasvoimaa? Vastaus näyttäisi löytyvän yhdestä Agila-joukkueessa juonivasta kilpailijasta: Lola Odusogasta.

41-vuotias Lola on jo kahden ensimmäisen jakson aikana saanut joukkueensa jäsenet toimimaan haluamallaan tavalla. Päästäkseen haluamaansa lopputulokseen ja selviytyäkseen itse tiputuksesta oli Lolan käännytettävä sekä Olli Herman, Miska Haakana ja Marko Asell äänestämään Niklasta, vaikka jokainen piti miestä rehtinä ja reiluna, jopa mahdollisena joukkueen johtohahmona.

– Hyvin se Lola pelasi. Parempi meistä jatkaa, Niklaskin myönsi hattu kourassaan pudotuksen jälkeen.

Lola ei ole tyytynyt olemaan ensimmäisellä kaudella nähdyn Helena Ahti-Hallbergin kaltainen lempeä äitihahmo, vaikka jotkut saattoivat niin olettaa. Sen sijaan Lola on hionut taktiikkaansa jo kauan ennen kuin hän edes saapui Helsinki-Vantaan lentokentälle.

Erittäin tarkkana ja kunnianhimoisena naisena Lola katsoi ennen viidakkoon lähtöään kaikki mahdolliset kansainväliset Selviytyjät-jaksot.

– Suurin haasteeni saarella oli pitää salassa se, että tiedän niin paljon. Tässä ohjelmassa kyse on ennen kaikkea siitä, miten hyvin osaat pelata, Lola on kertonut IS:lle.

Voisi kuvitella, että viimeisen päälle hiottu pelisuunnitelma olisi juuri sitä, mitä tv-katsojat hyvän viihteen vuoksi kaipaavat viidakossa rämpiviltä julkkiksilta. Lola on kuitenkin tuomittu kieroilevaksi ja itsekkääksi peluriksi, joka toimii liian häikäilemättömästi.

Lolan käytös on tuntunut ärsyttävän juuri siksi, että hän toimii aivan päinvastoin, kuin 41-vuotiaalta kahden lapsen äidiltä oletetaan. Sen sijaan että hän ajattelisi kaikkien yhteistä etua ja tarjoaisi lämpimiä halauksia, hän pelaa, taktikoi ja manipuloi edetäkseen itse kisassa mahdollisimman pitkälle.

 Tulisiko naisen menestyä armottomassa selviytymistaistelussa ikään kuin vahingossa tai sattuman kautta, jotta se tuntuisi meistä hyväksyttävältä?

Monien on ollut vaikea hyväksyä sitä, että takavuosien Miss Suomelta irtoaa hymyn lisäksi kylmäverisiä pelitaitoja. Palauteryöppy on saavuttanut myös naisen itsensä, jonka vuoksi Lola nosti lauantaina aiheen esille blogissaan.

– Sitä ihmettelen todella, kuinka joku voi yllättyä mun olevan niin vahva luonne? Luulevatko ihmiset siis vakavissaan, että mun taustoillani on ollut mahdollista edetä elämässä pelkällä hymyllä ja auringolla? Lola ihmettelee.

– Ikävää, että mun oletetun heikkouden, sekä nuoruuden missihymyn ja missivartalon loistaminen poissaolollaan tuossa sarjassa on aikaansaanut jollekin ahdistavan fiiliksen, hän napauttaa.

Kohu Lolan ympärillä kulminoituu yhteen polttavaan kysymykseen: tulisiko naisen menestyä armottomassa selviytymistaistelussa ikään kuin vahingossa tai sattuman kautta, jotta se tuntuisi meistä hyväksyttävältä?

Sen sijaan että kritisoimme Lolan käytöstä viidakossa, voisimme pohtia olemmeko sittenkään niin edistyksellisiä kuin kuvittelemme, jos älyään käyttävä nainen saa jo muutaman tunnin aikana olomme epämukavaksi?

Ja kuten menestyvät naiset usein huomaavat, myös heidän ulkonäkönsä joutuu silmätikuksi. Saarelle sai ottaa mukaan vain muutamia vaatekappaleita, mutta Lolan punainen urheilutoppi, polvisukat, löysähkö t-paita ja taaksepäin käännetty lippis pistivät heti katsojien silmään. Hän kertoi Instagramissa saaneensa kasan kommentteja ulkonäöstään ja asuvalinnoistaan.

– Voi tulla monelle yllätyksenä, mutta kyseessä ei ole tv-formaatti johon mennään näyttämään hyvältä, Lola täräytti vastauksena.

Olen sitä mieltä, että Lolan veitsen lailla leikkaavaa taktikointiälyä ja taaksepäin käännettyä lippistä on ilo seurata, sillä hän tarjoaa viihdettä, vauhtia ja draamaa.

Samalla tullaan jälleen kerran murtaneeksi niitä ikiaikaisia stereotypioita, joiden mukaan naisen tulee aina keskittyä kaikin keinoin miellyttämään niin silmää kuin kanssaeläjiäänkin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?