Viihde

Lola Odusoga kertoo nyt, miten Selviytyjissä pääsee ”kukkulan kuninkaaksi” – yksi ihmistyyppi tippuu heti ensimmäisten joukossa

Julkaistu:

Selviytyjät Suomi
Lola Odusoga opetteli kaikki Selviytyjät Suomi -ohjelman taktiikat etukäteen ulkoa.

– Missään nimessä ei pidä johtaa ryhmää, vaan kannattaa pysyä tarkkailijana, Lola tietää.
Julkkiksista koostuva Selviytyjät Suomi -ohjelman toinen tuotantokausi on aiheuttanut jo keskustelua siitä, millaisia uusia puolia julkisuuden henkilöistä nähdään, kun heidät viedään ääriolosuhteisiin.

Yksi mukaan lähteneistä kisaajista on Lola Odusoga, jota monet kilpakumppanit kuvailivat heti sarjan aloitusjaksossa yhdeksi kisan kovimmaksi pelaajaksi.

Lola sanoo, että hänen käytöksensä on saattanut yllättää.

– Jopa moni omista ystävistäni luuli, että olin heti säätämässä siellä jotain, mutta olen tarkkailija, joka seuraa etäältä tilannetta. Etenkin alussa olin ihan hiljaa, kun ryhmämme visioi jotain heimomme asioita, Lola kertoo.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Lola katsoi ennalta kaikki käsiinsä saamat kymmenet amerikkalaisversion tuotantokaudet ja muutamaa muutakin versiota. Jo ennen sitä hänellä oli selkeä visio, mitä ei itse tekisi.

– Missään nimessä ei pidä lähteä johtamaan porukkaa eikä tehdä itsestään numeroa tai huomion keskipistettä. Johtaja monesti tippuu heti ensimmäisten joukossa, jos oma joukkue ei menesty, Lola sanoo.

Lolan heimossa olikin aluksi johtajaongelmia, kun varsinaista johtajaa ei tahtonut löytyä. Lopulta sellaisen viitta lankesi aloitusjaksossa ainakin osittain NHL-konkari Niklas Hagmanin harteille.

Kisa alkaa kovana, sillä Niklas ja Lola ajautuvat joukkueen sisällä hieman eri liittoihin.


Pelaaminen ohjelmassa ei kuitenkaan tuottanut Lolalle mitään ongelmia, päinvastoin. Hän lähti saarelle nimenomaan pelaamaan.

– Suurin haasteeni saarella olikin pitää salassa se, että tiedän niin paljon. Tässä ohjelmassa kyse on ennen kaikkea siitä, miten hyvin osaat pelata.

Lola oli tietoinen hyvin monista erilaisista strategioista ja käänteistä, jotka saattavat romuttaa milloin minkäkin strategian.

– Päätin, että kun lähden mukaan, minun on ehdittävä katsoa etukäteen kaikki Selviytyjät-kaudet ja nähdä kaikki mahdolliset juonenkäänteet, mahdollisimman monta tehtävää ja myös sen, mitä kaikkia ötökkäkohtaamisia on ollut ohjelman historian aikana.

Ennen heimojakoa Lola ehti tutustua sen verran kilpakumppaneihinsa, että sai jo lentokentällä hyvän ensivaikutelman entisestä jääkiekkoilijasta Hannes Hyvösestä.

Lisäksi hän jakoi hotellihuoneen jääkiekkomaalivahti Noora Rädyn ja mallina työskentelevän Vilma Bergenheimin kanssa.

– He vaikuttivat siltä, että olisivat luotettavimmasta päästä, eivät porukan kovimpia juonijoita. Ajattelin, että olisi kiva, jos saisin heidät samaan heimoon.

– Olisin halunnut joukkueeseeni ehdottomasti eniten myös Wallu Valpion, sillä Wallu on tosi fiksu ja taitava. Hän on mestari esittämään tyhmempää kuin on, Lola naurahtaa.

Lopulta samaan heimoon Lolan kanssa päätyi vain Vilma.

– Ensivaikutelmani oli se, että Vilman kanssa voi pelata tosi hyvin ja kivasti loppuun saakka, että muihin en voi luottaa. Mutta todellisuudessa se oli niin, että en voinut luottaa saarella kehenkään koskaan, Lola sanoo.

– En muutenkaan luota ihmisiin. Minulla on korkea itsesuojeluvaisto.


Luottamus punnittiin viimeistään heimoneuvostossa, jossa käänteet saattoivat olla hyvinkin yllättäviä.

– Heimoneuvosto on kaikkein hirvein tilanne, koska vaikka luottaisi 99-prosenttisesti suunnitelmaansa, niin kuka tahansa tyyppi voi flipata viime hetkellä ja äänestää jotain muuta kuin on sovittu.

– Heimoneuvostoon käveleminen oli kauheaa, koska vaikka sinne meni kuinka itsevarmana, yhtään ei voinut tietää, miten itselle käy.

Henkisesti haastavinta Lolalle oli se, ettei hän voinut ennakoida mitään.

– Olin aina ajatellut, etten voisi ikinä mennä mukaan tähän ohjelmaan, sillä kuvittelin, että minun pääni ei kestäisi sitä ötökkä- ja käärmekammoni vuoksi. Olen myös tunnettu siitä, että vihaan yllätyksiä – sitä, etten voi pitää lankoja käsissäni, Lola sanoo.

– Mutta sinnehän minä sitten menin, vaikka olin juuri sanonut, että minun aikani uikkareissa telkkarissa on ohi! Onhan tämä ihan ”once in a lifetime” -kokemus.

Hän ratkaisi kisaan lähdön listaamalla ohjelman hyvät ja huonot puolet.

– Tein lopullisen päätöksen osallistumisestani siten, että laitoin paperille plussat ja miinukset.

– Alkuun miinuksia oli paljon enemmän, mutta ajan saatossa työstettyäni asiaa monelta kantilta moni asia muutti saraketta. Ratkaisen tällä tavalla muutkin asiat, joita minun on vaikea päättää.

Lola halusi kisaan ennen kaikkea siksi, että hän tahtoi testata, miten hänen mielensä toimii tällaisessa haastavassa tilanteessa.

– En mennyt kokeilemaan oman kuntoni kestävyyttä, koska en todellakaan ollut siinä olympiavoittajien porukassa fyysisesti vahvoilla. Sen sijaan lähdin sinne oppimaan ja kehittymään ja testaamaan omaa päätäni, Lola kertoo.

Lola huomasi jo lentokentällä, että tämänkertainen joukkue on hyvin fyysinen.

– Suurin osa jengistä oli todella superkuntoisia, ja mietin heti, että sen täytyy olla silmänlumetta. Että ei tämänvuotistakaan kisaa voi ratkaista pelkällä fysiikalla.

– Se on lopulta yksi tekijä, ja tekijöitä on todella monta. Kyllä peli on se, mikä ratkaisee.

Tosin heti aloitusjaksossa joukkueet joutuvat todella koville erittäin haastavissa, hyvää kuntoa vaativissa tehtävissä.


Lolakin jännitti niitä ja halusi siksi etulyöntiaseman tietämällä niistä paljon etukäteen, jotta pystyisi taktikoimaan omaa osallistumistapaansa.

– Itselleni tuli aina pieni ylivertaisuuden tunne, kun saavuimme johonkin kisapaikalle. Tiesin monta kertaa, mitä siinä pelissä kuuluu tehdä, ja muut eivät tienneet. Tunnistin suurimman osan meille tulleista haasteista, Lola muistelee.

Hän kesti hyvin myös sen, että saarella elettiin vähällä ruualla.

– Valmistauduin ohjelmaan todella hyvin ja jätin pari kuukautta aiemmin pois kahvin, sokerin ja alkoholin. Halusin välttää sen, että saarella tulisi vieroitusoireita jostain, mihin kroppa on tottunut, Lola kertoo.

– Siitä oli myös iso etu, että minulla oli etukäteen massaa. Minulle ei tullut läheskään niin paha nälkä, kun oli omasta takaa vararavintoa. Mutta eihän sitä tietenkään kannattanut muille kertoa. En myöskään näyttänyt fyysiseltä uhalta, mikä oli ehdoton valtti.

Kuumuus tai koti-ikäväkään eivät muodostuneet ongelmiksi, kuten monilla muilla.

– Pystyin sulkemaan kotiasiat hyvin pois mielestä, Lola sanoo.

– Kuumuus oli toki helvetillinen, ja olihan se älytöntä, että kärsimme helteestä jo silloin, kun olimme paikoillamme. Saati, että sitten piti juosta vielä kilpaa olympiatason urheilijoiden kanssa. Oli se sairas yhtälö, mutta kestin lämmön ehkä geenienkin ansiosta ihan hyvin.

Lola on katsonut ohjelman eri kausia paljon, ja hänen yleisanalyysinsä tästä kaudesta on, että se on rankempi kuin viime kausi oli.

– Jo se, että käärme puri Marko Asellia kaulaan tämän nukkuessa... Onhan se järkyttävää, että kun ihmisten pitäisi saada edes nukkua rauhassa, niin ne käärmeet pyörivät jopa sängyssä. Tiesin varautua rottiin ja sitä pienempiin viliseviin otuksiin sängyssä, mutta en siihen, että käärmeistä tulee unikavereita.

Nyt ohjelmaa tv:stä katsoessaan häntä kiinnostaa eniten se, millaisia muiden kilpailijoiden juonittelut ja peliliikkeet ovat.

– Kyllähän minä sen tiesin koko ajan, että selkäni takana juonitaan. Osan siitä pystyin vaistoamaan, mutta osa tuli myös täysin puun takaa. Ja tulee osittain varmasti yllätyksenä myös katsojille, Lola toteaa.

Hän kertoo, että suuri osa kisaajien keskinäisistä liitoista on muodostettu silloin, kun kamerat eivät ole paikalla tai kuvaamassa juuri liittoa suunnittelevia henkilöitä – etenkin yöaikaan.

– Itse en ainakaan halunnut odotella ja tehdä näyttäviä salakeskusteluja vain kameran edessä, koska kun oli paikka, oli toimittava, olivatpa kamerat lähellä tai eivät. Kamerat herättivät aina myös muiden kiinnostuksen, ja niitä keskusteluhetkiä seurattiin tarkoin.

Selviytyjät Suomi sunnuntaisin Nelosella klo 20.00.

Ilta-Sanomien Tutkaneuvosto perkaa jakson tapahtumat heti jakson jälkeen sunnuntaisin kello 21.30 osoitteessa www.is.fi/tutka.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt