Viihde

Olet mitä syöt -lääkäri Pippa Laukka oli vähällä kuolla syömishäiriöön: ”Painoin vähemmän kuin ala-asteella”

Julkaistu:

syömishäiriö
Olet mitä syöt -tv-sarjasta tuttu Pippa Laukka sairasti anoreksiaa ja bulimiaa lähes 20 vuotta.
Urheiluun erikoistunut lääkäri Pippa Laukka, 48, ei enää salaile aiempia syömishäiriöitään. Hän myös tietää rankimman kautta, mistä puhuu sairastettuaan sekä anoreksiaa että bulimiaa hoitojakso huomioiden lähes parikymmentä vuotta. Sairaus saattoi Laukan nuorena aikuisena hengenvaaraan.

– Painoin vähemmän kuin ala-asteella. Minulla ei ollut oikein muuta vaihtoehtoa kuin parantua, koska tilanteeni oli niin vakava. Oltiin lähellä sitä, että olisin voinut kuolla, Laukka myöntää.

Hän ei halua kertoa tuolloista tarkkaa painoaan, koska syömishäiriöitä hoitavat tahot suosittelevat, ettei alhaisia kilomääriä paljasteta. On kuitenkin selvää, että jos aikuisiän saavutettuaan painaa vähemmän kuin alakoululaiset, keho on kuihtunut lähes olemattomiin.

Sairauden vahvasta otteesta huolimatta Laukka onneksi ymmärsi itsekin, että elämänlanka oli hauras eikä aikaa ollut enää paljoa jäljellä. Oli alettava parantua. Toipuminen vaati vuosikausia.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Se oli pitkä tie. Näin painajaisia, että ahmin ruokaa. Oli ihanaa herätä ja huomata, että se olikin vain unta.

– Meni vuosia, että uskalsin sanoa ääneen olevani parantunut. Syömishäiriöistä voi parantua ja sitä viestiä haluan levittää, vaikka aivan kaikki eivät paranekaan.


Kaikilla ei ole mahdollisuutta käydä vuosikausia kestänyttä terapiaa kuten Laukka on tehnyt.

– Tai ei olla oltu selkä seinää vasten kuolemanvaaran takia. Silloin ei enää ole vaihtoehtoja. Itse en enää pelkää sairauden uusiutumista. En murehdi sitä lainkaan.

Aikanaan Laukka onnistui salaamaan sairautensa psykologimieheltäänkin, mutta nykyään hän haluaa kertoa syömishäiriöiden vaaroista.

– Moni on sanonut, että olen heille esikuva selviytymiseen. Koen, että puhumalla voin auttaa enemmän kuin salailemalla omia kokemuksiani, Laukka perustelee.

– Olen ylpeä selviytymistarinastani, koska se on osa minua. Jos en puhuisi siitä ollenkaan, en näyttäisi itseäni kokonaisena ja aitona.


Olet mitä syöt -ohjelmasta tutulla lääkärillä on kolme kasvavaa tytärtä.

– Omista tytöistäni en ole huolissani, koska meidän perheessämme puhutaan kipeistäkin asioista suoraan. Kun saa sellaisen naisen mallin, että voi olla aidosti oma itsensä eikä tarvitse peitellä vaikeitakaan puolia, kehittyy eheämpi kokonaisuus. Ei tarvitse esittää täydellistä, Laukka muistuttaa.

Lääkärinä häntä huolestuttavat nuorten ulkonäköpaineet.

– Ulkonäköpaineet ovat kovat ja niitä on nykyään myös pojilla ja nuorilla miehillä.

Laukka kävi torstaina kutsuvierasavajaisissa tutustumassa Relove Freda -liikkeeseen, joka on jatkoa Töölöntorin kupeesta löytyvälle ensimmäiselle Relove-myymälälle. Fredan liikkeen erikoisuuksiin kuuluu kahvila, jossa on anniskeluoikeudet.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt