Plagiointisyytökset leimahtivat maailmalla: Daruden ensimmäinen viisubiisi joutui heti myrskyn silmään – ”Tämä on jo tehty kerran” - Viihde - Ilta-Sanomat

Plagiointisyytökset leimahtivat maailmalla: Daruden ensimmäinen viisubiisi joutui heti myrskyn silmään – ”Tämä on jo tehty kerran”

Julkaistu: 8.2.2019 9:13

Viisufanit Suomessa ja maailmalla huomasivat heti Suomen ensimmäisen viisukappaleen ja ruotsalaispoppari Agnesin vuonna 2009 julkaistun hitin samankaltaisuuden.

Toukokuussa Suomea euroviisuissa edustava Darude julkaisi keskiyöllä ensimmäisen viisuehdokaskappaleensa. Suomalaiset ja kansainvälinen raati valitsevat 2. maaliskuuta, mikä kolmesta kappaleesta päätyy viisuihin. Kaikissa kappaleissa laulajan toimii näyttelijä-muusikko Sebastian Rejman.

Ensimmäinen kappale Release Me on jo ehtinyt herättää paljon keskustelua sosiaalisessa mediassa sekä suomalaisten että ulkomaalaisten viisufanien keskuudessa. Osa oli pettynyt kappaleeseen, ja osa puolestaan kehui sen tuovan Suomelle varmasti parempaa menestystä kuin aiemmin.

Melko moni kiinnitti huomiota siihen, että kappale kuulosti jotenkin tutulta. Ympäri sosiaalista mediaa nostettiinkin salamannopeasti esille, että biisissä on paljon samaa ruotsalaispoppari Agnes Carlssonin Release Me -kappaleen kanssa.

Ilta-Sanomien lukijat kommentoivat kappaleen muistuttavan naapurimaan musiikkituotosta.

– Kovasti samanlaisia sanoja ja sävelkulkuja kertosäkeessä kuin ruotsalaisen Agnes Carlssonin Release me kappaleessa, lukijat ihmettelivät.

Suomalaiset kommentoivat netin keskustelupalstoilla alkaneensa jopa laulaa heti Agnesin kappaleen säveltä kuultuaan Daruden viisubiisin.

– Tuliko kenellekään muulle kieleen Agnes - Release Me, saman niminen hittibiisi siis? Tuossa release me -kohdassa on täsmälleen sama melodia. Aloin laulaa tämän toisen biisin sanoja heti kun Sebastian ensimmäisen kerran kiekaisi "release me".

Voit kuunnella Agnesin Release Me -kappaleen alla olevasta videosta.

Asiaa ihmeteltiin myös Viisukuppilassa. Kommenteissa kappaletta syytettiin jopa suoraksi plagiaatiksi.

– Mikä tää Agnes on kenestä kaikkialla puhutaan?

– Tuo "Release Me" kohta on otettu suoraan Agnesin Release Me biisistä, eli kopiota on muutakin kuin nimi.

Ruotsalaispoppari Agnes vuonna 2018.

Asiaan kiinnitettiin huomiota myös maailmalla. Euroviisufanit ympäri maailmaa odottivat innoissaan kansainvälisen uran luoneen Daruden ensimmäistä viisubiisiä. Euroviisu-uutisia julkaiseva kansainvälisesti arvostettu Wiwibloggs esitteli Suomen ensimmäisen viisukappaleen heti sen ilmestyttyä.

Pian uutisen kommentteihin ilmestyi englanniksi ihmettelyjä samasta asiasta.

– Tämä todellakin muistuttaa aivan Agnesin kappaletta.

– Kertosäe kuulostaa todella paljon Agnesin biisiltä, eikä vain sen takia, että niillä on sama nimi, viisufanit ihmettelivät englanniksi.

Viisufanit nostivat asian esille Twitteriä myöten.

– Tämä kertsi on jo tehty kerran. Samoilla sanoilla.

– Suomen euroviisukappale ei ole pienimmästä päästä plagiaatti Agnesin Release Me -biisistä, Twitteirssä ihmeteltiin englanniksi.