Maria Veitola paljasti Radio Novalla, millaista oli yöpyä Matti Nykäsen luona – pelokas mäkikotka vetäytyi kuoreensa: ”Hänellä oli isot traumat”

Julkaistu:

matti nykänen 1963-2019
Maria Veitola yöpyi Matti ja Pia Nykäsen luona vuonna 2016 kuvatessaan Yökylässä Maria Veitola -sarjaansa. Juontaja kertoi vierailustaan maanantaina Radio Novan aamussa.
Juontaja, toimittaja ja kirjailija Maria Veitola on yksi maanantain aikana Matti Nykästä somessa kauniisti muistelleista. Veitola julkaisi Instagramissa yhteiskuvan Nykäsen ja tämän Pia-vaimon kanssa pariskunnan kotoa. Veitola vieraili Nykäsillä vuonna 2016 osana Yökylässä Maria Veitola -sarjaansa.
– Lepää rauhassa legenda, suomalaisten sydänten sulattaja ja vertaistuki, mäkikotka, herkkä sielu Matti Nykänen. Kiitos että luotit minuun monta kertaa ja jaksoit elää tähän asti, Veitola kirjoitti kuvatekstissä ja jatkoi:

– Voimia surutyöhön läheisille ja kaikille suomalaisille. Erityisen iso halaus Joutsenoon Pialle.

Veitola vieraili maanantaina Radio Novan Aamussa Aki Linnanahteen ja Minna Kuukan haastateltavana. Kolmikko puhui Nykäsestä ja aamun suru-uutisesta.

Veitola kertoi haastattelussa siitä, millaista oli yöpyä Nykäsen luona Joutsenossa. Veitolalla on yökyläilystä lämpimät muistot ja hän kertoi viettäneensä hyviä hetkiä Nykäsen kanssa. Vierailun aikana kävi kuitenkin selväksi, että Nykänen oli poikkeuksellisen varautunut ja ujo ihminen.

– Oli unohtumatonta viettää aikaa hänen kanssa vähän pidempään, Veitola kertoi Radio Novalla.

– Ihana tyyppi, mutta siis todella, todella, todella herkkä. Yksi herkimmistä isännistä, mitä on ollut.


Veitola pitää Nykästä äärimmäisen ihanana ihmisenä ja kiittele edesmennyttä mäkikotkaa siitä, että tämä uskalsi luottaa häneen

– Se on ollut Matissa satuttavinta, joka Yökyläilyä tehdessäkin näkyi, että häntä on käytetty tosi paljon hyväksi ja monella tapaa, ja hänellä oli isot traumat ja perusturvan puute siitä.

Herkkyys tuli ilmi useissa tilanteissa ohjelmaa tehdessä. Veitolan mukaan kuvauksia tehtiin pikku hiljaa niin, että Nykänen sai välillä rauhoittua. Välillä Nykänen vetäytyi kuoreensa tilanteen mennessä hänelle liian hankalaksi.

– Matilla keskittyminen ja hermot olivat poikkeuksellisen kireällä ja herkät. Hän laittoi tosi helposti liinat kiinni. Se oli sellaista, että tehtiin pieniä ponnisteluja ja sitten piti levätä ja Matin kerätä rohkeutta ja rauhoittua, Veitola kertoi Novalla.

Veitolan mukaan Nykänen epäili hetkittäin, mitkä ohjelman tekijöiden tarkoitusperät ovat ja yritettiinkö häntä jotenkin huijata. Hän löysi kuitenkin luottamuksen tuotantotiimiä kohtaan. Erityisesti pitkäaikaisen ystävän saapuminen paikalle sai Nykäsen rauhoittumaan.

– Merkittävä juttu oli se, että Matin paras ystävä Ari tuli paikalle ja oli ihanaa nähdä, kuinka hän rauhoittui.


Yökylässä Maria Veitola -sarjassa nähtiin, miten Nykänen lämmitti saunaa ja puhui rakkaudesta, ystävyydestä ja menneisyydestään. Jaksossa myös vierailtiin Matin anopin, Pia Nykäsen äidin luona. Ohjelmassa perehdyttiin tietenkin myös mäkihypyn saloihin.

Matti Nykäsen kuolema on järkyttynyt lukuisia julkisuudesta tuttuja henkilöitä. Jasper Pääkkönen kertoi IS:lle, että mäkilegendan kuolema kouraisi todella syvältä. Ilkka Vainio puolestaan muisteli, miten Nykäsestä tuli imagonsa vanki.