Viihde

Remu Aaltonen sai Matti Nykäseltä erikoisen puhelun vain pari päivää ennen tämän kuolemaa: ”En ensin edes tunnistanut, kuka soittaa”

rac

Julkaistu:

matti nykänen 1963-2019
Matti Nykänen soitti Remu Aaltoselle Jyväskylästä vain pari päivää ennen kuolemaansa.
Maanantaiyönä kuollut Matti Nykänen oli paitsi menestynyt huippu-urheilija, myös kultalevyn saavuttanut laulaja. Nykäsen musiikkiura alkoi vuonna 1991 ja jatkui loppuun saakka. Viimeinen keikka oli Helsingin Laajasalossa, ravintola Pallogrillissä viime perjantaina – vain kaksi vuorokautta ennen kuolemaa. Yllä olevalla videolla nähdään katkelma Nykäsen viimeisestä keikasta ravintola Pallogrillissä.

Nykäsen omia innostuksen kohteita musiikissa olivat muun muassa Pelle Miljoona Oy, Hurriganes ja Sleepy Sleepers – tavallisia suosikkeja 1970- ja 1980-luvun taitteessa nuoruuttaan eläneelle.

Pelle Miljoona Oy:n Moottoritie on kuuma -kappaleen Nykänen levytti omana versionaan toiselle albumilleen Samurai (1993).

Sleepy Sleepers puolestaan julkaisi Calgaryn olympialaisten aikoihin 1988 kappaleen Nykäsen Matti – version Miljoonasateen kappaleesta Lapsuuden sankarille. Jo silloin Nykäsen alkoholinkäytöstä puhuttiin julkisesti niin, että oli rehvakasta huumoria laulaa kertosäkeessä:

Lennä Nykäsen Matti / Tule elä humalassa takaisin


Nykänen liittyi hänelle nauravien joukkoon. Hän otti biisin ohjelmistoonsa. Nykäsen Matti kuultiin Matti Nykäsen laulamana vielä viime perjantaina Helsingissä, viimeisellä keikalla.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Nykänen vieraili satunnaisesti Sleepy Sleepersin keikoilla. Bändi ja Nykänen suunnittelivat yhteistyötä viime vuosikymmenellä, mutta kuvio kaatui Nykäsen vankeustuomioon.

Vuonna 2004 Nykänen puolestaan kohtasi Helsingin Makasiineilla Armottomat -konsertissa muita esiintyjiä – lavalla kävivät myös muun muassa Kike Elomaa, Notkea rotta ja MC Vittumeitsi. Parikymppiset räppärit muistuttivat Nykäselle MM-Oslosta 1982 ja ”hernerokkasumusta” – kuten arvatenkin monet ennen heitä.

Nykänen kuittasi nopeasti:

– Olitko paikalla? Minä olin!

Matti Nykänen soitti Remu Aaltoselle vain pari päivää ennen kuolemaansa. Nykänen oli ollut molemmille tutun taksikuskin kyyditettävänä, kun Remun puhelin oli pirahtanut ja luuriin oli kuulunut vuolasta selitystä.

– En ensin edes tunnistanut, kuka soittaa, Remu kertoo IS:lle.

– Sitten Matti sanoi, että täällä on Mäkikotka. Vastasin, että no niin just. Hyvä, kun sanoit tunnussanan.

Nykänen oli Remun mukaan menossa ”tutustumaan uuteen paikkaan”.

– Sanoin: ”Masa, pidä tossut maassa.” Se kyllä ymmärsi, mitä tarkoitin.


Remunkin kanssa Nykänen ehti esiintyä. He nousivat lavalle Nykäsen keikalla Espanjassa muutama vuosi sitten.

– Matti oli selvin päin ollessaan ujo. Hän näki minut Espanjassa, mutta tuijotti vain. Käskin hänet samaan pöytään. Hän tuli ja sanoi, että hänellä olisi kuninkaalle pyyntö. Vastasin, että katsotaan, mitä voin tehdä. Kun kyse oli samasta keikasta, sanoin ehdoksi, että et sitten saa olla ihan naamat. Eikä Matti ollut. Hän hoiti sen keikan ihan hyvin.

Remua oli tarvittu myös kannustamaan Nykästä osallistumaan Supertähdet-tv-ohjelmaan pari vuotta sitten. Remun mukaan Nykänen oli jännittänyt ohjelman kuvauksia ja ajellut taksilla tutun kuskin kyydissä pitkin Jyväskylää – samaa Hurriganesin Roadrunner-levyä koko taksimatkan ajan kuunnellen.


Lopulta taksikuski oli soittanut Remulle ja Remu oli pitänyt Nykäselle hengenluontipuheen omalla tyylillään.

– Sanoin Matille, että ihmiset ovat huolissaan. Mutta minä tiedän, että olet pelimies ja klaaraat tämän homman.

Nykänen uskoi, varsinkin kun Remu heitti loppukaneetiksi sellaisen alatyylin selviytymiskeinon, jota ei voi perhelehteen painaa.

Nykänen koki itsensä musiikkialan ammattilaiseksi. Tästä esimerkiksi käy konserttipromoottori Vesa Ristimäen muisto viime vuosikymmeneltä, kun Jing & Jangsters -yhtyeen pakettiauto oli hyytynyt pakkaseen Gloria-teatterin eteen Helsingissä. Bändi ihmetteli keikkaa seuraavana aamuna, mistä saisi apua.

– Paikalle tuli auto, josta nousi mies. Hän kaivoi esiin käynnistyskaapelit – ja auto saatiin käyntiin. Mies oli Nykäsen Matti, joka totesi, että pitäähän sitä muusikkokollegoja auttaa, kun hätä on, Ristimäki kertoo.