Näyttelijä Ismo Kallio on kuollut, tiedottaa Kansallisteatteri.
Kallio menehtyi pitkällisen sairauden uuvuttamana 2. helmikuuta 2019. Hän oli kuollessaan 83-vuotias.
Kallio näytteli Kansallisteatterissa ensi kertaa vuonna 1955 ja oli kiinnitettynä näyttelijänä vuodesta 1979−2002. Hänen viimeinen roolinsa Kansallisteatterissa nähtiin Anton Tšehovin Kirsikkapuistossa vuonna 2013.
Turussa syntynyt Kallio sai ensimmäisen kiinnityksen Turun Kaupunginteatteriin, jossa hän oli neljä vuotta. Sen jälkeen hän oli neljä vuotta Helsingin Kansanteatterissa. Helsingin Kaupunginteatterissa meni 14 vuotta.
Ismo Kallio menehtyi pitkäaikaisen sairauden jälkeen.
Kallio jäi eläkkeelle 2004 Kansallisteatterista, jossa hän aloitti 1979. Töitä hän jatkoi entiseen tahtiin vierailevana näyttelijänä seuraavat kymmenen vuotta. Ismo Kallio palkittiin urastaan muun muun muassa Ida Aalberg-palkinnolla ja Pro Finlandia -mitalilla.
Ismo Kallio oli ilmaisuvoimainen teatterinäyttelijä, joka onnistui niin vakavissa kuin koomisissakin rooleissa. Monipuolisia rooleja kertyi Prosperosta Nalle Puhiin.
Hänet muistetaan erityisesti Mauno Koiviston kauden presidentti-imitaatioistaan, jotka toivat hänelle lempinimen ”Vara-Manu”.
Presidentti Mauno Koivisto -imitaatioissa Kallio oli lähes presidentin kopio. Vara-Manulle riitti keikkoja ja elokuvarooleja mm. kahdessa Uuno Turhapuro -elokuvassa ja Vääpeli Körmyssä.
Ismo Kallio Vara-Manuna vuonna 1987.
Suurin kysyntä Vara-Manulle oli 1980-luvulla ja 1990-luvun alussa. Samaan aikaan Ismo Kallio teki isoja teatterirooleja, joten vuorokauden tunnit eivät meinanneet aina riittää hänelle.
Ehtipä Ismo Kallio myös levyttää huumorimusiikkia, esimerkiksi kappaleen Kesälesken blues. EP-levyllään hän lauloi Kaj Chydeniuksen musiikkia.
2015 Ismo Kallio räväytti esiintymällä Nightwish-yhtyeen musiikkivideolla. Hän oli silloin 79-vuotias. Samana vuonna hän näytteli Risto Räppääjä -elokuvassa.
Ensimmäisen elokuvaroolin Kallio teki 1954. Elokuvan nimi oli dramaattisesti Olemme kaikki syyllisiä. Akseli ja Elina sekä Pohjantähti -elokuvassa hänellä oli Lauri Kiviojan rooli.
Nuori Ismo Kallio.
Ismo Kallion elokuvaroolienkin määrä on mittava. 2013 hänellä oli papan rooli Peter Franzénin elokuvassa Tumman veden päällä, missä hän osoitti, ettei ammattitaito ole ainakaan vähentynyt vanhempana.
Televisiossakin Kallio ehti esiintyä. Yksi hänen viimeisimpiä televisioroolejaan oli Roba-sarjassa.
Teatterikorkeakoulussa Kallio oli aikoinaan pitkään opettajana. Siinäkin työssä hän oli hyvin pidetty ja arvostettu.
Kaikkein rakkain työ Ismo Kalliolle oli teatterissa näytteleminen. Hän esiintyi lukuisissa klassikkonäytelmissä mm. Shakespearen Myrskyn Prosperona ja My Fair Ladyn herra Higginsinä.
Kun Ismo Kallio täytti 80 vuotta, hän totesi, että nyt on aika jäädä eläkkeelle. Hän vähensi töitään jo 2015. Syksyllä 2014 hän jäi harjoitusvaiheessa pois Turun Kaupunginteatterin Kvartetista uupumuksen takia.
Varmasti Ismo Kalliota harmitti voimien väheneminen, sillä hän olisi halunnut näytellä vielä kerran Turun Kaupunginteatterissa, jossa hänen loistava uransa alkoi. Mutta hän tuntui hyväksyvän asiat sellaisina kuin ne kohdalle sattuivat.
Kesäisin Ismo Kallio hoiti perheen mökillä Turun Ruissalossa puutarhaa ja kasvihuonettaan. Puutarhanhoidosta hän innostui eläkeikäisenä – yllätyksekseen. Kesäpaikan pihamaalla hänet myös vihittiin 1957.
Kallion yksityiselämä oli onnellinen Leena-vaimon kanssa. Läheisiä hänelle olivat myös kaksi lasta ja lastenlapset.
Nuorena näyttelijänä Ismo Kallio ihaili Joel Rinnettä, Aku Korhosta, Tauno Paloa, Ansa Ikosta ja Ella Erosta sekä teatterikoulun rehtoria Wilho Ilmaria.
Seuraavien sukupolvien näyttelijät ihailevat Ismo Kalliota, jolle mikään rooli ei ollut liian hankala. Eikä hän itsekään ollut koskaan hankala.
Oli Ismo Kallio yhdessä asiassa vaikea: hänelle ei aina meinattu löytää näyttämölle tarpeeksi isoja kenkiä. Mutta jalkakoko ei ole syy, miksi hänen saappaitaan ei kukaan voi täyttää.