Matti Nykänen avautui viimeisessä haastattelussaan suuresta surustaan – yritti turhaan saada yhteyden lapsenlapsiinsa - Viihde - Ilta-Sanomat

Matti Nykänen avautui viimeisessä haastattelussaan suuresta surustaan – yritti turhaan saada yhteyden lapsenlapsiinsa

Matti Nykänen kertoi viimeiseksi jääneessä haastattelussaan vain muutama viikko sitten yrittäneensä pitkään ottaa yhteyttä lapsenlapsiinsa. Syksyllä 2018 mäkikotka avautui loppuunpalamisestaan.

Matti Nykänen antoi viimeisen haastattelunsa IS:lle vain muutama viikko sitten.

4.2.2019 9:44

Mäkihyppylegenda Matti Nykänen on kuollut 55-vuotiaana. Entisen mäkihyppytähden vaimo Pia Nykänen vahvisti kuolinuutisen Ilta-Sanomille maanantaiaamuna. Nykäsen kuolemasta uutisoi ensin Seiska. Lehden mukaan Nykänen kuoli sunnuntain ja maanantain välisenä yönä.

Viimeiseksi jääneessä haastattelussaan Nykänen kertoi avoimesti siitä, ettei hän pääse näkemään lapsenlapsiaan. Nykänen kertoi vaikeasta tilanteestaan IS:lle 22. tammikuuta 2019 julkaistussa artikkelissa.

– Kyllä se on tässä vuosien varrella tuntunut tosi pahalta. Olisin aidosti halunnut nähdä lapsenlapsiani, mutta heidän vanhempansa ovat kieltäneet nämä tapaamiset. Se totta kai surettaa, Nykänen kertoi IS:lle.

Nykänen on ollut elämänsä aikana kuudesti naimisissa, viiden eri puolison kanssa. Mervi Tapolan kanssa mäkisankari oli aviossa kahdesti. Lapsia Nykäsellä on kahdesta aiemmasta liitosta kaksi: poika ja tytär. Lisäksi hänellä on yksi tytär näiden suhteiden ulkopuolelta.

– Lapsenlapsieni vanhempia todennäköisesti kaduttaa vielä jossain vaiheessa, jos tilanne pysyy tällaisena. Yritin aiemmin saada vanhempien kautta kontaktia lapsenlapsiini, mutta koska asia ei edennyt, olen jäänyt nöyränä odottamaan yhteydenottoa siltä suunnalta. Toivottavasti tilanne vielä tästä muuttuu, Nykänen sanoi.

Nelinkertainen olympiavoittaja vietti takavuosina poikkeuksellisen värikästä julkisuuselämää. Kun liiallinen alkoholin käyttö oli säännöllistä, kohuotsikoita riitti. Ikävyydet olivat arkipäivää.

– En syytä lapsenlapsieni vanhempia mistään, en missään nimessä. Ymmärrän, että takavuosien raikulielämäni mietityttää ihmisiä siellä täällä. Mutta vaikka kaikenlaista on sattunut ja tapahtunut, pohjimmiltani olen hyvä ihminen. Sitä paitsi nyt minulla on hyvä olla henkisesti, näki Nykänen, joka lähipiirinsä mukaan oli vähentänyt alkoholin käyttöään viime vuosina.

–  Lapsenlapsieni lisäksi kaipaan omia lapsiani. Välillä on oikein itkettänyt, kun olen tuntenut suurta ikävää esimerkiksi poikaani kohtaan. Toivon kaikille lapsilleni ja lapsenlapsilleni pelkästään hyvää, hän summasi.

Nykänen avautui kohtaamistaan haasteista myös syyskuussa 2018. Nykänen kertoi IS:lle tällöin vetäytyneensä tarkoituksella julkisuudesta.

– Mä olin kesällä todella lujilla. En muista, milloin viimeksi olisin ollut yhtä väsynyt ja poikki. Ihan kaikkeen, Nykänen kertoi syksyllä.

– Turha sitä on sen enempää kiertää, vaan sanotaan suoraan: paloin täysin loppuun!

Nykänen nähtiin kesällä bändinsä kanssa säännöllisesti keikkapaikoilla ympäri Suomea. Esimerkiksi yhtenä päivänä hän esiintyi Kotkassa ja heti seuraavana jo Rovaniemellä vajaan 800 kilometrin päässä.

– Mä en tarkkaan ottaen tiedä, mistä tämä loppuunpalamiseni johtui. Keikkailu oli tosi uuvuttavaa jatkuvan autossa istumisen vuoksi, ja helle vain pahensi tilannetta. Ehkä korvieni väliin syntyi jonkinlainen tavoitteeton tyhjiö, joka sitten synnytti masennusta, Nykänen selvitti syksyllä 2018.

– Keikat hoidin niin hyvin kuin pystyin ja jaksoin, mutta mihinkään muuhun energiaa ei sitten jäänytkään. Kotona olin jatkuvasti kuin toteemipaalu. Olin paikalla fyysisesti, mutta en henkisesti. Vaimoni Piakin ihmetteli monesti ääneen sitä, että saatoin tuijottaa tuntitolkulla yhtä ja samaa seinää. Ei huvittanut tehdä mitään, en innostunut mistään, Nykänen myönsi.

Pari vuotta sitten Nykänen kärsi voimakkaista masennusoireista, joiden vuoksi hän hakeutui myös lääkärien pakeille. Hän hakeutui myös syksyllä 2018 lääkärille.

– Kaiken pitäisi periaatteessa olla kunnossa, ja nyt viime viikkoina maailmani onkin yhtäkkiä alkanut kirkastua. Olen syksyä kohden saanut selvästi uutta voimaa, hän kiitteli.

– Uskon, että tämä tietynlainen pysähtyminen keikkojen ulkopuolella on tehnyt hyvää. Ehkä lepo loi pohjaa uudenlaisen sisäisen motivaation syttymiseen. Nyt tuntuu jo siltä, että tässä olisi kunnon elämänliekki vaihteeksi syttymässä. Olen kellistänyt pahimmat masennusoireet, hän sanoi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?