Matti Nykänen oli naimisissa kuusi kertaa viiden eri naisen kanssa – tällainen oli mäkihyppylegendan ja Pia-vaimon viimeinen yhteishaastattelu - Viihde - Ilta-Sanomat

Matti Nykänen oli naimisissa kuusi kertaa viiden eri naisen kanssa – tällainen oli mäkihyppylegendan ja Pia-vaimon viimeinen yhteishaastattelu

Sunnuntain ja maanantain välisenä yönä menehtyneen Matti Nykäsen rakkaushistoria oli varsin värikäs ja myrskyisäkin.

Pia-vaimo jää kaipaamaan sunnuntain ja maanantain välisenä yönä kuollutta Matti Nykästä.

4.2.2019 9:18

Mäkihypyn nelinkertainen olympiavoittaja Matti Nykänen on kuollut. Nykänen kuoli sunnuntain ja maanantain välisenä yönä. Hän oli kuollessaan 55-vuotias.

Nykäsen rakkaushistoria on värikäs. Hän ehti elämänsä aikana olemaan kihloissa seitsemän kertaa ja naimisissa kuusi kertaa. Aviopuolisoita oli viisi. Lapsia on tiettävästi kolme, joista yksi on syntynyt avioliiton ulkopuolella.

Ensimmäisestä avioliitostaan (1986–1988) Tiina Hassisen kanssa Nykäsellä on vuonna 1987-syntynyt Sami-poika.

Matti Nykänen ja Tiina Hassinen vuodelta 1988.

Nykänen meni uudelleen naimisiin Pia Hynnisen (nyk. Mäntykangas) kanssa. He olivat naimisissa kaksi vuotta 1989–1991. Liitosta syntyi tytär Eveliina.

Nykänen ja Pia Hynninen (nyk. Mäntykangas) vuonna 1989.

Nykäsen kolmas vaimo oli Sari Paanala. He olivat naimisissa vuosina 1996–1998.

Nykänen ja Sari Paanala vuonna 1999.

Nykäsen suhde neljänteen vaimoonsa Mervi Tapolaan oli värikäs ja myrskyisä. He olivat naimisissa ensin vuonna 2001–2003 ja uudelleen 2004–2010. Parin suhdetta varjostivat Nykäsen pahoinpitelyt, joista hänet tuomittiin vankeusrangaistuksiin useaan otteeseen.

Matti ja Mervi Tapola. Pari oli naimisissa kahdesti.

Tapolasta erottuaan Nykänen kihlasi Susanna Ruotsalaisen, joka tuli suomalaisille tunnetuksi Diili- ja Viidakon tähtöset -tv-ohjelmista. 2011 kihlat solminut pari ei koskaan ehtinyt naimisiin, vaan purki kihlauksensa keväällä 2013.

Nykänen ja Susanna Ruotsalainen Urheilugaalassa vuonna 2013.

Mäkihyppylegendaa jäi kaipaamaan hänen viides vaimonsa Pia (os. Talonpoika). Pari ehti olla naimisissa vajaat viisi vuotta. Matti ja Pia avioituivat vuonna 2014 alle vuoden seurustelun jälkeen.

”Hyvä Matti!” -huudot kaikuivat, kun maailman paras mäkihyppääjä Matti Nykänen saapui häihinsä Joutsenon kirkkoon kolmelta iltapäivästä 26. heinäkuuta 2014. Pia oli pukeutunut yksiolkaimiseen hääpukuun, Matin bestmanina hääräili Kai Merilä.

Tunnelma oli ennen häitä jännittynyt, mutta vapautui papin aamenen jälkeen.

Pia ja Matti vihittiin Joutsenon kirkossa 26. heinäkuuta 2014.

Joutsenon kirkon ovella päivystäneen moottoripyöräjengi Cannonballin jäsen saatteli Pian kirkkoon. Vihkisormus sujahti sormeen ilman ongelmia ja pari sai toisensa.

IS julkaisee nyt parin viimeisen yhteishaastattelun vuodelta 2017. Tuolloin he olivat – vastoin monien odotuksia – jakaneet arkeaan jo yli kolmen vuoden ajan.

Matti Nykänen naurahtelee äänekkäästi, uudestaan ja taas uudestaan. Pia-vaimon leikkisät kutittelut saavat Matin leppoisalle tuulelle. Tänä elokuisena iltapäivänä lemmenvietti on ilmiselvästi läsnä.

– Jos toimittaja ei olisi nyt paikalla, tiedä sitten mitä tässä alettaisiin puuhastella, Nykänen virnistelee avioparin Joutsenossa sijaitsevan omakotitalon nurmikolla.

Kun Suomen tunnetuimpiin henkilöihin lukeutuva urheilusankari asteli vihille, kansa oli odotetusti erittäin kiinnostunut aiheesta. Toriparlamenteissa mielipiteet sinkoilivat.

Pääpiirteittäin tuomio oli tyly. Epäilijöiden kuoro huusi äänekkäästi, ettei Matin tämäkään liitto kestäisi pitkään. Matin kuudennen avioliiton arveltiin kestävän korkeintaan vuoden tai kaksi.

Mikä on Matin ja Pian suhteen salaisuus? Ovatko he sittenkin kuin toisilleen luodut?

Nykästen kodikkaan ja tunnelmallisen rintamiestalon nurmikko tuo mieleen kuuluisat golfkentät: nurmi on viimeisen päälle oppikirjamaisesti kasvatettu ja leikattu, se suorastaan kutsuu luokseen. Pihasaunasta kantautuva savun tuoksu nostaa sekin kesäistä fiilistä.

– Tänä kesänä on tullut tehtyä paljon erilaista remppaa, muun muassa tuo katto on uusittu, Nykänen sanoo.

– Maalattukin on. Kyllä tässä nyt kelpaa elellä!

Pari eli yhteistä arkea Joutsenon-kodissaan.

Viltillä maatessaan rakastavaiset vaikuttavat onnellisilta. Sitä he kuulemma myös ovat – vuosien varrella nähdyistä monenlaisista vastoinkäymisistä huolimatta.

– Kaikkea sitä on tullut matkan varrella kestettyäkin, huh! Pia tokaisee ja naurahtaa perään.

– Onhan se varmaan monien mielestä ihme, että olemme yhä kimpassa. Välillä on ollut omakin usko koetuksella, mutta olen iloinen, että sitä on kuitenkin aina loppujen lopuksi löytynyt riittävästi. Se kertoo paljon.

Pari Linnan juhlissa vuonna 2015.

Matti ja Pia tunnetaan vahvatahtoisina ja jääräpäisinä persoonina, joilla välillä tunteet kuohahtavat. Pian pinnan tiedetään olleen koetuksella varsinkin silloin, jos Matilla on lähtenyt viinan kanssa laukalle.

– Voi sanoa, että suhteemme on vastoinkäymisten vahvistama. Luonteenpiirteissämme on paljon samaa, ja vaikka välillä räiskyykin, osaamme vastaavasti leppyä nopeasti. Matti on hyvä pyytämään anteeksi, mikä myös on tärkeää, Pia korostaa.

– Salaisuutemme on varmaankin siinä, että olemme oppineet sekä kunnioittamaan että sietämään toisiamme.

Hyväntuulisuutta huokuva Matti on aiemmin kertonut, että luonteenpiirteiden lisäksi intohimoisella seksillä on ollut tärkeä rooli suhteen perustan rakentumisessa. Saman teeman puolesta legenda liputtaa yhä – Pian muikean hymyn lomassa.

– No, todellakin seksi on ollut suhteemme kantava voima, mikäs muukaan! Pia sanoo väliin leikkisällä äänensävyllä.

– Kyllähän tuo on kovasti siitä aiheesta kiinnostunut, hän jatkaa ja osoittaa miehensä suuntaan.

Pia ja Matti Lappeenrannassa vuonna 2015.

Mattia alkaa itseäänkin hymyilyttää. Hän miettii hetken, linjaa sitten:

– Taitaa asian laita olla niin, että meikäläinen on tänä kesänä ollut jopa liian aktiivinen seksihommissa, hän pamauttaa.

Mutta niinhän sitä pitääkin olla! Nainen on pidettävä tyytyväisenä.

Seuraavaksi keskustelu etenee avioparin perusarkeen. Matti käy edelleen viikoittain laulukeikoilla, Pia puolestaan työskentelee joutsenolaisessa päiväkodissa. Heidän lisäkseen saman katon alla asustelee Pian 15-vuotias Miska-poika, joka hiljattain pääsi ripille.

– Arkemme on todella tavallista, ja juuri sellaista kaipaankin. Kaipaan ennen kaikkea rauhaa, Matti alleviivaa.

– Kun olemme yhtä aikaa kotosalla, teemme kimpassa kotihommia, jonka päätteeksi maistuu sauna. Sitten sitä onkin jo melkein aika painua maaten. Nyt on mukava vaihe menossa, kun Nelonen näyttää vaihteeksi James Bond -elokuvia. Niihin ei tunnu kyllästyvän koskaan.

Matti on innokas siivoamaan. Mikäli on Pia-vaimoa uskominen, Matilta löytyy kunnianhimoa oikeastaan kaikkeen, mihin tämä ikinä ryhtyykään.

– Tänä kesänä Matti on sännännyt pihatöihin saman tien, kun on saanut silmänsä auki. Sitten kun minä olen tullut töistä, se on ollut heti nälkää valittamassa. Eikä ihme, sillä kyllä hän on todella paiskinut hommia, Pia kehaisee.

Pari ehti olla naimisissa lähes viisi vuotta.

Vaiherikkaan elämänsä varrella Matti on usein rauhoittunut ja rentoutunut korostetusti alkoholin voimalla, mutta viime vuosina tilanne on muuttunut. Matti ottaa edelleen, mutta selvästi vähemmän ja maltillisemmin kuin takavuosina.

– Otan silloin kun siltä tuntuu, mutta nykyään osaan rentoutua ihan selvinkin päin. Ei siinä ole mitään ongelmaa, Matti ruotii.

– Muutoksen myötä olen saanut lisää sisältöä elämääni. En silti aina malta rauhoittua. Joulupäivä on mulle jostain syystä rakas ja tärkeä, silloin hiljennyt totaalisesti. Muuten mennään täysillä, hän lisää ja hymähtää perään.

Pian viltille tallustelee Nykästen uusi lemmikki, vajaan yhdeksän viikon ikäinen terrieri Diego. Samalla selviää, että Pian ja Matin aiempi koira, Tico, oli äskettäin nukkunut vanhuuttaan pois. Tico ehti elää 13-vuotiaaksi ja oli parin mielestä monella tavoin tärkeä perheenjäsen.

– Surin todella voimakkaasti Ticon poismenoa. Sille pystyin joka päivä kertomaan ääneen kaikki iloni ja suruni, se oli tärkeä lenkkikaverinikin. Itkin aikani aamusta iltaan ja illasta aamuun, ei mahtanut mitään, Matti sanoo.

Pia puolestaan kertoo, että uuden koiran hankinta oli keino lievittää surua.

– Meillä tuli niin kova ikävä Ticoa, että oli heti pakko hankkia uusi lemmikki. Diegon avulla olemme jo päässeet ikävän asian yli, Pia painottaa.

– Diego syntyi keskosena, eikä siitä koskaan kasva aivan täysimittaista. Kohta se on kuitenkin jo siinä iässä, että pääsemme lenkkeilemään yhdessä. Se on meille tärkeä harrastus.

Entä avioparin unelmat? Matti kertoo toivovansa terveyttä ja Pia nyökyttelee päätänsä vieressä.

– Ja olisihan se toisaalta mukava päästä eläkkeelle, niin olisi vielä enemmän yhteistä aikaa, Pia näkee.

– Tai no, ei siitä mitään tulisi. Emme kestäisi toisiamme varmaan viikkoa pitempään. Nytkin tulee välillä huokaistua, kun Matti kiiruhtaa keikoille. Tasapaino on suhteessa tärkeää, ja sen ylläpitämisessä molemmat tarvitsevat myös omaa aikaa.

Auringon lämmittäessä mukavasti pihamaata Matti herkistyy puhumaan suhteen tulevaisuudesta. Hän sanoo unelmoivansa pitkästä suhteesta vaimonsa kanssa.

– Ei siitä ainakaan tällä tietoa tarvitse olla huolissaan. Kun olemme jo näin pitkälle päässeet, niin eiköhän tässä voi sanoa, että suhde kyllä kantaa ja kestää, Pia summaa.

Juttua täydennetty 4.2.2019 klo 11.46. Lisätty tietoa kihloista Susanna Ruotsalaisen kanssa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?