Presidenttiparin Aaro-poika täyttää vuoden! Rouva Haukio raottaa perheen arkea: ”Ei hän vielä kävele, mutta lähellä on”

Julkaistu:

Kirjamessut
Tasavallan presidentin Sauli Niinistön ja rouva Jenni Haukion Aaro-poika täyttää huomenna 1 vuotta. – Ei hän vielä kävele, mutta lähellä on, Turun kirjamessujen ohjelmapäälliköksi palannut äiti paljastaa.
Rouva Jenni Haukio palasi torstaina kahden vuoden tauon jälkeen julkisuuteen Turun kirjamessujen ohjelmapäällikön ominaisuudessa, kun messut tiedotti tapahtuman uusista tuulista.

– On hienoa palata sorvin ääreen, Haukio iloitsi.

– Olen ollut kaksi vuotta sivussa työstäni. Ensin vuoden opintovapaalla, sitten toisen vuoden vanhempainvapaalla. Nyt olen täynnä intoa tekemässä Suomen vanhinta kirjamessutapahtumaa.

Haukion ja hänen puolisonsa tasavallan presidentti Sauli Niinistön esikoinen Aaro syntyi 2. helmikuuta 2018. Hän viettää lauantaina yksivuotissyntymäpäiviään. Haukio ei paljasta, millaisia lahjoja esikoinen syntymäpäivänään saa.


Koska äiti on mitä suurimmassa määrin kirjallisuusihminen, valistunut arvaus voisi olla ainakin jokin yksivuotiaalle sopiva kuva- tai lastenkirja.

Kirjan tai kirjojen puolesta puhuu sekin, että kirjat ovat ensimmäisen elinvuoden aikana tulleet Aarolle hyvin tutuiksi.

– Olen lukenut Aarolle melkein syntymästä asti. Ihan viikon ikäisestä. Olemme katselleet myös kuvakirjoja.

– Edelleen joka ilta luemme, samoin päivällä.

Kun syksyllä järjestettävien messujen yhtenä teemana on lasten- ja nuorten lukemisen puolesta tehtävä kampanjointi, voi todeta, että Haukio elää kuten opettaa. Lasten ja nuorten lukutaidon ylläpitäminen ja kehittäminen on hänelle sydämenasia.

Presidenttipariskunta on pitänyt esikoisensa suhteen julkisuuteen päin hyvin matalaa profiilia. Perhe-elämään liittyvät kysymykset Haukio nytkin väistää, ja asiaa on syytä kunnioittaa.

Hieman Haukio raottaa yksityiselämän verhoa, kun kysymys kuuluu, joko Aaro kävelee.

– Ei hän vielä kävele, mutta lähellä on, Haukio paljastaa.


Haukio on tunnettu myös runoilijana, joka on julkaissut kolme runoteosta. Hän ei olisi ensimmäinen kirjailija, joka oman lapsen synnyttyä kirjoittaisi lastenkirjan. Mahtaako sellainen olla tulossa?

– En kommentoi, Haukio naurahtaa.

Vaikka Haukio on virallisesti ollut vapaalla ohjelmapäällikön työstään, hän on pohtinut paljon Turun kirjamessujen tulevaisuutta.

– Olen pohdiskellut uudistusta syvällisesti jo monen vuoden ajan. Minulla on perspektiiviä ja kokemusta, nyt on ollut aikaa äitiys- ja opintovapaalla miettiä myös kirjamessuja.

Kirjamessujen kaltainen luova tapahtuma voi Haukion mukaan säilyä elinvoimaisena vain uudistumalla. Se tarkoittaa ohjelman osalta siirtymistä entistä globaalimpaan ajatteluun.

– 2020-luvun kirjallisuus on sisäsyntyisesti globaalia. Tulevaisuuden kertojat ja tarinat eivät ole enää samalla tavoin kiinnity kansallisvaltioihin ja niiden symboleihin.

– Kansainvälisyyden käsite on murroksessa. Kirjailijoiden ja taiteilijoiden toimintakenttänä on koko maailma. Osa suomalaisista kirjailijoista on jo kansainvälisempiä kuin messuille muista maista tulevat kansainväliset kirjailijat.


Haukio näkee meneillään olevat muutokset messujen kannalta suurena mahdollisuutena. On aika pohtia kirjallisuutta muutenkin kuin fyysisen kirjan kautta.

– Turun kirjamessut käynnistää poikkitaiteellisten teemojen sarjan. Tavoite on laajentaa käsitystä kirjallisuudesta, jonka ilmaisumuodot eivät enää rajoitu kirjaformaattiin. Tänä vuonna pääteema on teatteri.

Messuille on luvassa myös ajankohtaisteemoja. Syksyn messuilla puhutaan ilmastonmuutoksen kulttuurivaikutuksista.

– Ilmastonmuutos tulee väistämättä vaikuttamaan tieteisiin ja taiteisiin. Kirjallisuuden kuvasto muuttuu, kun luonto muuttuu. Muuttoliikkeiden myötä kulttuuri ja käsitys suomalaisuudesta muuttuu, Haukio toteaa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt