Darude eli Ville Virtanen on luonut uransa Yhdysvalloissa – paljasti, että Sandstorm on hänelle merkittävä tulonlähde: Superhitti elätti hänet 20 vuotta - Viihde - Ilta-Sanomat

Darude eli Ville Virtanen on luonut uransa Yhdysvalloissa – paljasti, että Sandstorm on hänelle merkittävä tulonlähde: Superhitti elätti hänet 20 vuotta

Tel Avivin viisulavalle nouseva Darude on tehnyt uraa viime vuosina lähinnä ulkomailla.

29.1.2019 13:45

Viime vuonna Suomea Lissabonissa järjestetyissä euroviisuissa edusti Saara Aalto. Britannian X-Factorissa saavutetun menestyksen myötä Aallon nimi oli kaikkien suomalaisten huulilla, eikä Ylen valintaa näin ollen voitu pitää yllätyksenä.

Tänä keväänä tilanne on toinen. Jo toista kertaa peräkkäin Yle päätti lähettää euroviisuihin kutsuartistin, ilman Suomessa perinteisesti käytyä karsintaa. Tällä kertaa Yle ei kuitenkaan luottanut ajankohtaisuuteen, vaan päätti lähettää Tel Aviviin 2000-luvun alussa uransa huipulla olleen Daruden.

Koko kansan tietoisuuteen maailmanlaajuisella Sandstorm -hitillään vuosituhannen alussa nousseen euralaisen valintaa voidaan pitää yllättävänä. Darudena paremmin tunnettu Ville Virtanen on nimittäin luonut uraa Suomen sijaan Yhdysvalloissa, eivätkä DJ:t ole euroviisuissakaan kovin tuttu näky.

Virtanen, 43, on julkaissut Daruden nimellä yhteensä viisi studioalbumia. Niistä viimeisin, Moments, on peräti neljä vuotta vanha. Artistilta ilmestyi uusi kappale marraskuussa 2018: laulaja Jamie Lee Wilsonin kanssa tehty elektroninen Timeless-kappale. Daruden suurin hitti on edelleen vuonna 1999 julkaistu Sandstorm.

Megahitti Sandstorm oli aikanaan jättimäinen menestys ympäri maapalloa. Se ilmestyi marraskuussa 1999 Daruden Before the Storm -esikoisalbumilla. Sandstormia on kuunneltu musiikkipalvelu Spotifyssa yli 115 miljoonaa kertaa.

Kappale nousi dj-suosioon kaikkialla, sillä se oli vuonna 2000 myydyin maxi-single maailmassa. Kaikkiaan kappale on myyty äänitteenä yli viisi miljoonaa kertaa.

Sandstorm on myös kestänyt aikaa hämmästyttävän hyvin. Siitä on tullut urheilutapahtumien vakiosoundtrackia niin yhdysvaltalaisessa yliopistojalkapallossa, kamppailu-urheilijoiden sisääntulobiisinä kuin suomalaisille tutusti jääkiekossa, niin MM-turnauksissa, Liigassa, KHL:ssä kuin NHL:ssäkin.

Darude kertoi IS:n haastattelussa viime elokuussa, että hänen uransa kiertyy edelleen pitkälti Sandstormin suosion ympärille.

– Välillä toivoo, että ihmiset miettisivät kohdallani jotain toistakin kappaletta. Toisaalta olen ymmärtänyt realiteetit: se on se asia, joka minussa kiinnostaa. Ja tämä on mahdollistanut sen, että olen saanut musiikista elantoni kohta 20 vuoden ajan. Elättänyt perhettä. Julkaissut neljä albumia. Ja edelleen pörisee!

Näitä artisteja veikattiin etukäteen

Sosiaalisessa mediassa Suomen edustajaksi veikkailtiin kotimaan kärkiartisteja aina Antti Tuiskusta Robiniin ja Isac Elliotiin. Viimevuodet hiljaiseloa kotimaisilla musiikkimarkkinoilla viettäneen Daruden valinta tulikin mitä todennäköisimmin suurimmalle osalle suomalaisista täytenä yllätyksenä.

Viime vuonna Suomen kansa valitsi Saara Aallon lopullisen kilpailukappaleen kolmen vaihtoehdon joukosta yhdessä kansainvälisen tuomariston kanssa. Näin menetellään Ylen mukaan myös tällä kertaa. Suomen edustuskappale Israelin Tel Avivin viisuihin valitaan Uuden Musiikin Kilpailussa Turun Logomossa lauantaina 2.3.

Vaihtoehtoja Suomen lopulliseksi edustuskappaleeksi on viime vuoden tapaan yhteensä kolme kappaletta. Niistä ensimmäinen julkaistaan 8. helmikuuta. Koska euroviisuissa ei sallita kokonaan instrumentaaleja kappaleita, nousee Darude Tel Avivin viisulavalle yhdessä ystävänsä, muusikko Sebastian Rejmanin kanssa.

Lissabonin euroviisut voitti Israelin Netta modernilla Toy -kappaleellaan. Euroviisut järjestetään Tel Avivissa 14.5.-18.5. Suomi kilpailee paikastaan viisufinaalissa ensimmäisessä semifinaalissa 14. Toukokuuta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?