Suomen euroviisuedustaja julkistetaan tänään – Yle valitsee artistin jälleen suoraan - Viihde - Ilta-Sanomat

Suomen euroviisuedustaja julkistetaan tänään – Yle valitsee artistin jälleen suoraan

Joukko taiteilijoita on vaatinut boikotoimaan Israelissa järjestettäviä euroviisuja maan ihmisoikeustilanteen vuoksi. Vaatimus ei ole muuttunut teoiksi.

Saara Aalto edusti Suomea viime vuonna kappaleella Monsters.­

29.1.2019 2:27

Ylen valitsema kutsuvierasartisti edustaa Suomea kevään euroviisuissa Israelissa. Yle kertoo valitun artistin tai yhtyeen nimen tiistaina iltapäivällä.

Kappale sen sijaan valitaan 2. maaliskuuta Ylen Uuden musiikin kilpailussa.

Viime vuonna Suomea edusti Saara Aalto ja häntä varten tehdyistä kappaleista äänestettiin yksi Lissabonin euroviisuihin. Myös Aalto oli Ylen suoraan kutsuma viisuedustaja.

– Vuoden 2018 UMK osoitti, että kutsukilpailun kautta pystymme panostamaan enemmän esityksiin ja muuhun sisältöön. Jatkamme konseptin kehittämistä nyt tästä näkökulmasta, UMK:n tuottaja Anssi Autio sanoi Ylen verkkosivuilla viime kesäkuussa.

  • Video: Saara Aalto esiintyi viime vuoden Euroviisuissa Monsters-kappaleellaan:

Tänä vuonna Euroviisut mitellään Israelin Tel Avivissa 14.–18. toukokuuta. Laulukisa järjestetään viime vuoden voittajan, Netta Barzilain kotimaassa.

Vaatimus viisuboikotista ei sytyttänyt

Joukko taiteilijoita vaati Israelin Euroviisuja boikottiin ihmisoikeusloukkausten takia. Vetoomuskirjeen allekirjoitti joukko taitelijoita Euroopan eri maista.

Suomesta nimensä vetoomukseen kirjoittivat esimerkiksi ohjaaja Aki Kaurismäki, näyttelijät Krista Kosonen ja Martti Suosalo sekä muusikot Paleface ja Kaija Kärkinen. Kärkinen oli Suomen Euroviisu-edustaja vuonna 1991.

Ulkomaalaisista taiteilijoista mukaan lähtivät muiden muassa Euroviisujen vuoden 1994 voittaja, irlantilainen Charlie McGettigan ja Pink Floyd -yhtyeestä tuttu Roger Waters.

Allekirjoittajat vaativat boikotoimaan Israelin Euroviisuja niin kauan kuin maa heidän mukaansa ”jatkaa vakavaa, vuosikymmeniä jatkunutta palestiinalaisten ihmisoikeuksien loukkaamista”.

Vaatimukset Israelin kisojen boikotoimiseksi eivät tuottaneet tulosta, sillä mukaan ilmoittautui 42 maata. Israel isännöi viisuja kolmatta kertaa. Vuosina 1979 ja 1999 kilpailu järjestettiin Jerusalemissa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?