Mikko Paasi teki paluun Thaimaan luolaan – yksi kohta paikassa oli jäänyt vaivaamaan sankarisukeltajaa: ”Nyt saan ehkä nukuttua paremmin” - Viihde - Ilta-Sanomat

Mikko Paasi teki paluun Thaimaan luolaan – yksi kohta paikassa oli jäänyt vaivaamaan sankarisukeltajaa: ”Nyt saan ehkä nukuttua paremmin”

Julkaistu: 29.1.2019 7:59

Mikko Paasi palasi Tham Luangin luolaan suomalaisen kuvausryhmän kanssa. Sukeltaja-dokumentissa nähdään liikuttava kohtaaminen

Tie pöllyää, ja edessä aukeaa vuoristomaisema. Jossain sen takana on rajanylitysasema Myanmariin.

Istumme autossa matkalla kohti Pohjois-Thaimaassa sijaitsevaa Tham Luangin luolastoa. Sitä samaa, jossa käytiin viime heinäkuussa yksi kaikkien aikojen seuratuimmista pelastusoperaatioista.

Vaarallinen sukelluskeikka, jossa 13 huippusukeltajaa hakivat saman verran nuoria poikia ulos pimeästä ja tulvivasta luolasta.

Yllä olevalla videolla nähdään 5. heinäkuuta 2018 kuvattu Mikko Paasin haastattelu Tham Luangin luolaston ulkopuolella.

Tham Luangin luolasto sijaitsee Thaimaan pohjoisosassa, lähellä Myanmarin rajaa.

Ohitamme kuoppaisella hiekkatiellä pitkän ja hoikan länsimaalaisen miehen. Vieressäni istuva, sankarisukeltajaksi tituleerattu Mikko Paasi nostaa katseensa puhelimesta.

– Se on Vern! Paasi innostuu. Pysäytämme auton.

Kyytiin hyppää Tham Luangin luolastoa 20 vuotta tutkinut, alueella asuva englantilainen Vern Unsworth. Mies joka oli paikalla kun jalkapallojoukkue Villisiat katosi viime kesänä.

Hän oli ollut itsekin aikeissa astella luolaan vielä kesäkuun lopussa. Poikien katoaminen laittoi suunnitelmat kuitenkin uusiksi ja Unsworth päätyi oman retkensä sijaan avustamaan pelastusoperaatiossa.

– Tätä kutsutaan nykyään Hirviöksi, Unsworth sanoo ja osoittaa taustalla häämöttävää Tham Luangin luolastoa.

– Ennen heinäkuuta oli hyvä jos saimme tänne viisi kävijää päivässä, nyt porukkaa lappaa linja-autoittain, Unsworth jatkaa.

Ja sen näkee. Pienestä Mae Sain kylästä on muodostunut vilkas turistikohde. Alueella on riveittäin ruokakojuja ja turistikrääsää myyviä paikallisia. Lava-autot kuskaavat koululaisia todistamaan luolansuuta, josta ei kannata astua sisään sadekaudella.

Nyt monsuuni on kuitenkin ohi, ja marraskuun puolesta välistä saakka luolasto on ollut kuiva. Se on silti toistaiseksi turisteille kokonaan suljettu. Sisällä on edelleen kaikki sinne heinäkuussa jätetyt sukellusvarusteet.

Ympärillä työmaat ovat täydessä vauhdissa. Alueelle on nousemassa kuuleman mukaan myös majoituspaikka. Mae Sain kylälle pelastusoperaatio on ollut tavallaan pelastus itsessään.

Mikko Paasi on suomalaisille tuttu kasvo. Hän oli yksi niistä sukeltajista, jotka hakivat loukkuun jääneet pojat ulos. Joulukuussa hän palasi ensimmäistä kertaa pohjoiseen sitten heinäkuun, tekemään yhdessä Mediatehdas Dakarin kanssa dokumenttia paluusta pääkallopaikalle.

Mutta eivät suomalaiset ole ainoita, jotka tuntevat rastapäisen sukeltajan. Paikallisetkin ovat tehneet kotiläksynsä. Paasi poseeraa ryhmäkuvissa ja sitten kätellään kovasti.

Luolan kupeeseen on pystytetty museo, jossa on valtava maalaus sukellusoperaatiosta ja siihen osallistuneista henkilöistä. Mikko Paasi on maalattu kuvaan kolmesti.

– Luulen että paikalliselle taiteilijalle me kaikki vaaleaihoiset näytimme ihan samalta, se johtuu varmaan siitä, mies kuittaa.

Jatkamme matkaa kohti luolan sisäänkäyntiä. Paasi on koko ajan liikkeellä. Kylmähermoinen sukeltaja vastailee puhelimeen ja kävelee puhuessaan tauotta. Missä Mikko on? Se on yksi tuotantoryhmän jäsenten yleisimmistä kysymyksistä.

– Olen pinnan alla ja päällä ihan eri tyyppi. Ei pysty olemaan paikoillaan. Sukeltaessa kaikki seisahtuu, se on minulle se paikka, jossa voin rauhoittua.

Kuvausryhmä vietti joulukuussa lähes kaksi viikkoa seuraten Paasin elämää. Ensin tämän kotisaarella Koh Taolla, jossa sukeltaja asuu Krista-vaimonsa ja kolmevuotiaan Isla-tyttärensä kanssa ja sitten Pohjois-Thaimaan Chiang Rain provinssissa.

Operaation jälkeen Paasia on viety paikasta toiseen. Nyt mies on palannut Tham Luangin luolalle ensimmäistä kertaa sitten heinäkuun.

– Oli todella mielenkiintoista ja tunteellista nähdä paikkoja, joissa silloin raadettiin. Kaikki tavarat olivat koskemattomina paikoillaan — ihan niin kuin me kesällä ne sinne jätimme.

– Minua on heinäkuusta saakka vaivannut lisäksi kohta, josta en saanut yhtä lasta läpi. Nyt kun näin sen ensimmäistä kertaa ilman mutavettä, saan ehkä nukuttua paremmin. Ei siitä olisi lapsi kainalossa mahtunut millään, Mikko Paasi sanoo.

Mikko Paasi kävi sukeltajatovereidensa kanssa läpi heinäkuisen pelastusoperaation yksityiskohtia.

Tuotantoyhtiö Dakarin vastaava tuottaja ja dokumentin ohjaaja Hannu Oksanen myöntää jännittäneensä projektia etukäteen.

– Olin hermostunut, koska tiedän, että ulkomaankeikat eivät useinkaan mene kuten on suunniteltu. Ja tämä oli avain poikkeuksellinen projekti. Jossain vaiheessa näytti siltä, ettemme pääse koko luolaan tai että pelastettujen lasten tapaaminen ei onnistukaan, Oksanen muistelee.

Kaikki meni kuitenkin paremmin kuin ohjaaja olisi uskaltanut unelmoidakaan.

– Vasta kun on nähnyt, millaista luolassa oikeasti oli, ymmärtää, miten vaativa ja vaarallinen työ se on sukeltajille ollut, Oksanen pohtii.

Dokumentissa näytetään myös Paasin heinäkuussa kuvaamaa materiaalia itse operaatiosta.

– Se antaa vielä vertailukohdan siihen, mitä se todellisuus on ollut, Oksanen sanoo leikkauspöydän ääreltä Suomesta.

Mikko Paasi palasi joulukuussa Tham Luangin luolaan.

Kuvausryhmämme todisti myös, miten tärkeää paikallisille oli se, että he saivat kansainvälistä apua.

– Oli hienoa tavata ihmisiä, joiden kanssa Mikko on työskennellyt ja nähdä se valtava arvostus häntä kohtaan, Hannu Oksanen sanoo.

Paasin ja mukana olleiden paikallisten avustajien johdosta Oksasen ryhmä sai olla ensimmäinen, joka pääsi tapaamaan pelastetut lapset luolaston suulla. Se taisi nostaa kostean kalvon koko tuotantoryhmän – ja itse sankarinkin verkkokalvoille.

– Oli vain niin hienoa nähdä heidät hymyilemässä ja hyvinvoivina, Mikko Paasi sanoo tapaamisen jälkeen.

Kun olemme viettäneet Tham Luangin alueella kuusi päivää, poistumme paikalta auringonlaskun aikaan. Sukeltajasankari seisahtuu luolan sisäänkäynnin edessä olevan patsaan, Lady of the Caven eteen ja tekee sille kunniaa perinteisellä thaimaalaisella wai-tervehdyksellä.

Valo katoaa Tham Luangin taakse. Näky on vaikuttava. Nukkuvan naisen luolasto näyttää tosiaan siltä, kuin kaukana horisontissa makaisi raskaana oleva nainen.

Moni uskoo, että juuri luolan hengetär mahdollisti viime heinäkuussa sen, että luolan uumenista saatiin pelastettua jokaikinen Villisiat-jalkapallojoukkueen jäsen.

– Kyllä itse uskon siihen, että meidän puolella oli joku muukin kuin sää, Mikko Paasi miettii.

Dokumenttielokuva Sukeltaja nähdään TV1:llä 29.1. klo 20.00.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?