Eino Grönin elämä mullistui, kun vaimo joutui hoitokotiin – nyt eläköitynyt kieltenopettaja Anneli on hänelle tärkeä tuki - Viihde - Ilta-Sanomat

Eino Grönin elämä mullistui, kun vaimo joutui hoitokotiin – nyt eläköitynyt kieltenopettaja Anneli on hänelle tärkeä tuki

Anneli Airio on ollut Eino Grönin elämässä tärkeä tuki. –Me olemme hyviä ystäviä ja hyvin samanhenkisiä, Grön sanoo.

Anneli Airio on ollut Eino Grönin elämässä tärkeä tuki. –Me olemme hyviä ystäviä ja hyvin samanhenkisiä, Grön sanoo.

Julkaistu: 26.1.2019 5:30

80 vuotta täyttävä Eino Grön on pysynyt viihde-elämän huipulla yli 60 vuotta ja selvinnyt yli monien karikkojen.

Eino Grön istuu torikahvilan pöydässä ja puhuu elämästään. Hän on tarinankertojana aivan samanlainen kuin solistinakin: jutut putoilevat viipyillen, kaikessa rauhassa, turhia hosumatta.

Lisäksi kerrottavaa on paljon.

Ensi viikolla 80 vuotta täyttävällä Grönillä on takanaan seitsemän vuosikymmenen pituinen ura kotimaisen iskelmätaivaan huipulla. Studioalbumeita laulajalegendalta on ilmestynyt liki 40 kappaletta, levytettyjä lauluja yli 600.

80 vuotta täyttävä Eino Grön aloittaa juhlakiertueen.

80 vuotta täyttävä Eino Grön aloittaa juhlakiertueen.

Keikat täytyy laskea tuhansissa.

– On ollut sellainen palo. On tuntunut, että on saanut olla omalla alallaan, Grön perustelee.

Toki hänen elämänsä on ollut musiikin ohella paljon muutakin. Vuosien varrelle on mahtunut sekä lukuisia huippuhetkiä että vastoinkäymisiä.

Moni aivan viime aikoina.

Vauhdilla huipulle

Syksyllä 1958 Helsingin työväentalolla järjestettiin Suomen iskelmälaulukilpailut. Kilpailun tuomareina toimivat levymoguli Toivo Kärki sekä aikansa suurimmat laulajatähdet Olavi Virta ja Seija Lampila.

Kaikkien yllätykseksi kilpailun voittajaksi kruunattiin parikymppinen Eino Grön. Tuntematon porilaisnuorukainen voitti kotimaisen- ja ulkomaisen sarjan lisäksi myös yleisöäänestyksen.

– Pöytä tuli puhtaaksi, Grön toteaa.

Viikkoa myöhemmin hän solmi Fazer-musiikin kanssa neljän vuoden levysopimuksen ja marraskuussa 1958 julkaistu single Maliziusella nousi saman tien tanssikansan suosikiksi. Seuraavat vuodet kuluivat keikkaillen pitkin Suomea.

Menestys tuntui Grönistä hienolta.

– Porilaiset tosin sanoivat, että on tainnut mennä vähän päähän, kun jätkä ajaa vuoden 60 Fordilla.

No, oliko?

– Kyllä varmasti. En sitä silloin niin kokenut, mutta ehkä askel ja eleet olivat muuttuneet.

Juomisesta tuli ongelma

Jos pitäisi valita, sanoisi Grön 1960-luvun olleen hänen uransa parasta kautta. Keikkoja sai tehdä niin paljon kuin jaksoi. Levyt myivät kultaa ja tuli lukuisia hittejä: Tango d’amore, Sä kuulut päivään jokaiseen, Seinillä on korvat.

Mutta oli se myös levotonta aikaa.

Pitkien kiertueiden myötä alkoholi oli alkanut maistua Grönille. Lopulta juominen muodostui todelliseksi ongelmaksi – niin kuin monelle muullekin muusikolle.

– Kaikkihan silloin dokasi. Se oli silloin tapana. Mutta kyllä se selvästi häiritsi perhe-elämää, Grön myöntää.

Eino Grönillä on takanaan 42 vuotta raitista elämää.

Eino Grönillä on takanaan 42 vuotta raitista elämää.

1970-luvun lopulla hän päätti, että nyt saa riittää. Esimerkin raitistumiseen hän sai kollegaltaan ja hyvältä ystävältään Juha Vainiolta. Alkoholismista kärsinyt lauluntekijä oli itse lopettanut juomisen vain vuotta aiemmin.

– Ajattelin, että jos Juha pystyy pistämään korkin kiinni, niin pystyn siihen minäkin. Pidin Juhaa vielä kovempana dokuna kuin itseäni. Hänellähän oli aika usein Koskis-pullo nahkatakin povitaskussa, Grön kertoo.

Takana on 42 vuotta raitista elämää.

– Kyllä se on ollut hieno päätös. Ei se itsenäni silti häiritse, jos muut käyttävät alkoholia. Vaimokin otti monesti viiniä ruoan kanssa.

Vaimon sairaus mullisti elämän

Viime vuodet ovat olleet Grönille luopumisen aikaa. Grönin vaimo Marjatta Grön kärsii vakavasta muistisairaudesta ja on asunut vuodesta 2015 espoolaisessa hoitokodissa.

– Se on tietysti hyvin ikävää, mutta ei asialle mitään voi. Tästä sairaudesta ei valitettavasti parannuta. Päinvastoin. Siihen ajatukseen pitää vain kasvaa, Grön huokaa.

Se on tietysti hyvin ikävää, mutta ei asialle mitään voi. Tästä sairaudesta ei valitettavasti parannuta. Päinvastoin. Siihen ajatukseen pitää vain kasvaa

Naimisissa pariskunta on ollut vuodesta 1962. Grön kertoo vierailevansa vaimonsa luona yhä päivittäin. He kävelevät tunnin lenkkejä ja juttelevat niitä näitä. Ilon aihe on sekin, että Grönin miniä työskentelee hoitokodissa yöhoitajana.

Grön kertoo vierailevansa hoitokotiin joutuneen vaimonsa luona yhä päivittäin.

Grön kertoo vierailevansa hoitokotiin joutuneen vaimonsa luona yhä päivittäin.

Moni asia on kuitenkin muuttunut arkielämässä. Perheelle rakkaan ranta-asunnon Floridan Palm Beachiltä Grön kertoo myyneensä viime vuonna. Menneinä vuosina hän saattoi viettää paikassa puoletkin vuodesta.

Ilman matkaseuraa Floridan lämpö ei ole tuntunut enää samalta.

– Onhan se haikeata. Arki on muuttunut yksinäisemmäksi, Grön myöntää.

”Elämän täytyy jatkua”

Nyt uusi lehti hänen elämässään näyttäisi olevan kääntymässä. Grön kertoo muutama vuosi sitten lukemastaan yleisönosastokirjoituksesta. Kirjoituksen laatija oli pappi, joka eli samanlaisessa elämäntilanteessa kuin Grön itse. Vaikeasta tilanteesta huolimatta pappi kertoi päättäneensä siirtyä omassa elämässään eteenpäin.

Papin kirjoitus kosketti Gröniä.

Hän kertoo pohtineensa asiaa pitkään, ja päättäneensä lehtileikkeen rohkaisemana ottaa askeleita myös omassa elämässään. Vaikeaa se on silti ollut, hän toteaa.

Grön kertoo tapailleensa viime aikoina Anneli Airiota, eläkkeellä olevaa kieltenopettajaa. Hän kutsuu Annelia uudeksi naisystäväkseen.

– Elämän täytyy jatkua. Siksi sitä on vähän katsellut ympärilleen. On halunnut saada teatteriseuraa ja semmoista.

”Edelleen kuin innostunut pikkupoika”

Ei Grön musiikkiakaan ole unohtanut. Kevään aikana hänellä on edessään sarja 80-vuotisjuhlakonsertteja. Mukana juhlakiertueelle on kymmenhenkinen Riku Niemi Orchestra. Myös uusi levy on suunnitteilla.

Suhteellisen herkkä jätkä sitä kuitenkin on, vaikka kovaa leikitäänkin.

Yleisön edessä esiintyminen on edelleen tunteikas paikka, Grön sanoo.

– Suhteellisen herkkä jätkä sitä kuitenkin on, vaikka kovaa leikitäänkin. Varsinkin silloin, kun tunnen, että ääneni on oikein huippuvireessä, olen edelleen kuin innostunut pikkupoika.

Poikamainen muotokuva

80 vuotta täyttävä Eino Grön aikoo juhlia syntymäpäiviään kiertueella.

Iskelmätähti otti varaslähdön juhlakevääseen pienessä tilaisuudessa, jossa esiteltiin taiteilija Nana Matikkalan maalama Grönin muotokuva.

Helsingissä paljastetun teoksen ja juhlien taustalla on joukko Grönin ystäviä. Voimakkaimmin muotokuvan suunnitteluun ja toteuttamiseen on vaikuttanut Grönin läheinen ystävätär Anneli Airio.

Eino Grön sai 80-vuotislahjaksi muotokuvan ystävättäreltään Anneli Airiolta (vas.). Muotokuvan on maalannut taiteilija Nana Matikkala (kesk.).

Eino Grön sai 80-vuotislahjaksi muotokuvan ystävättäreltään Anneli Airiolta (vas.). Muotokuvan on maalannut taiteilija Nana Matikkala (kesk.).

Airio kertoi pienelle joukolle järjestetyssä julkistamistilaisuudessa, että ajatus muotokuvasta syntyi toukokuussa 2018. Heinäkuussa Airio keskusteli ystäviensä kanssa Lasse Virénin muotokuvasta, ja taiteilija Nana Matikkalasta.

Matikkala otti työn vastaan, ja Airio ohjeisti taiteilijan oikeaan suuntaan. Muotokuvan valmistuminen syntymäpäiväksi vaikutti täysin mahdolliselta.

– Toivoin kuvaa suoraan edestä Eikalle ominaisella avoimella hymyllä ja poikamaisen iloisilla silmillä. Värimaailmaan toivoin sinistä ja asuksi pikeepaitaa, t-paitaa tai lyhythihaista kesäpaitaa ja farkkuja sekä maisemaksi jotakin merellistä, Airio kertoi Ilta-Sanomille.

Valmiissa teoksessa Grön hymyilee oranssissa pikeepaidassa. Julkistamistilaisuus sai iskelmätähden liikuttumaan.

– Olen joskus saanut hupitauluja, jotka ovat olleet vähän naurettavia ja muistuttaneet eri henkilöä. Ne on kuitenkin annettu sillä ajatuksella, että ne ovat näköisiä. Tuosta taulusta tunnen itseni.

Tilaisuudessa Grönillä ei ollut pulaa onnittelijoista. Tervehdyksen lähettivät muun muassa tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja rouva Jenni Haukio.

Grön oli silmin nähden kiitollinen lahjasta Anneli Airiolle ja muille ystävilleen. Airio on ollut Grönin elämässä tärkeä tuki.

– Me olemme hyviä ystäviä ja hyvin samanhenkisiä. Hän on sivistynyt ja on ollut ilo käydä esimerkiksi teatterissa hänen kanssaan. Olen ollut tietenkin yksinäinen, kun vaimo on hoidettavana.

Grön lähtee konserttikevääseen hyvillä mielin. Luvassa on tuttuja paikkoja, ystävien tapaamista ja tunteikkaita esiintymisiä.

Tuoreimmat osastosta