Susan Ruusunen tahkoaa montaa työtä samanaikaisesti – tällaista julkisuuteen palanneen naisen elämä on nykyään: haaveilee näyttelemisestä - Viihde - Ilta-Sanomat

Susan Ruusunen tahkoaa montaa työtä samanaikaisesti – tällaista julkisuuteen palanneen naisen elämä on nykyään: haaveilee näyttelemisestä

Kohujen jälkeen julkisuutta vältellyt Susan Ruusunen on pyörittänyt omaa yritystä. Nyt hän harrastaa avantouintia ja haaveilee näyttelijän urasta.

26.1.2019 7:06

Helsingin ytimessä vietettiin keskiviikkona Nestlén järjestämää täysjyväiltapäivää. Paikalle saapui runsas joukko tuoreista terveysuutisista kiinnostuneita julkkiksia. Heidän joukossaan oli myös Susan Ruusunen (o.s. Kuronen), joka saapui tilaisuuteen hyväntuulisena, vaikkakin töistään hieman väsyneenä.

– Olen tänäänkin herännyt aamulla viideltä töihin. Tituleeraan itseäni nykyään porkkanankuorijaksi, se on aika hyvä titteli, kahta lounasravintolaa ja omaa pitopalvelufirmaa pyörittävä Ruusunen nauraa.

Nyt Ruusunen ehti töiltään piipahtaa ”isolla kirkolla”, niin kuin hän Helsingin keskustaa nimittää.

– Espoon perukoilta tulee harvemmin lähdettyä kampeamaan tänne, mutta todella kiva aina joskus lähteä käymään, Ruusunen hymyilee.

49-vuotiasta Ruususta ei ole vuosikausiin nähty julkisuudessa. Alun perin Ruusunen tuli julkisuuteen vuonna 2006, jolloin hänet tunnettiin silloisen pääministerin Matti Vanhasen seurustelukumppanina.

Susan Ruusunen vuonna 2008.­

Suhde herätti aikoinaan runsaasti huomiota, ja Ruususen kirjoittama paljastuskirja Pääministerin morsian (Etukeno 2007) herätti valtavaa kiinnostusta. Kirja syntyi Ruususen päiväkirjamerkinnöistä ja nauhoitetuista haastatteluista, jotka kustantajan toimesta purettiin kirjaksi.

Teos sisälsi runsaasti paljastuksia Ruususen ja Vanhasen intiimielämästä, ja Vanhanen teki kirjasta tutkintapyynnön.

Tapaus eteni käräjäoikeuteen, mutta syytteet kuitenkin hylättiin. Vanhanen valitti tuomiosta, ja lopulta asiaa puitiin hovioikeudessa. Hovioikeus määräsi Ruususelle sekä kirjan kustantajalle Kari Ojalalle sakkorangaistuksen ja vahingonkorvaukset yksityiselämää loukkaavasta tiedon levittämisestä.

Tapausta käsiteltiin lopulta aina korkeinta oikeutta myöten.

– En vain kerta kaikkiaan tajunnut, että tämä voisi olla rikos, Ruusunen purskahti itkuun korkeimmassa oikeudessa vuonna 2010.

Saman vuoden kesäkuussa korkein oikeus vahvisti Ruususen ja Ojalan sakot, mutta kumosi vahingonkorvaukset.

Näihin aikoihin Ruusunen ei halua enää palata. Mennyt on mennyttä, sen nainen toteaa napakasti mutta kohteliaasti.

– Sanotaan niin, että siitä on lähes 13 vuotta. Aika harva palaa asioihin, jotka ovat tapahtuneet 13 vuotta sitten. Ne on olleet silloin, ja nyt on nyt, Ruusunen sanoo IS:lle.

Susan Ruususen lapset ovat nykyään aikuisia.­

Kohun jälkeen Ruusunen vetäytyi täysin julkisuudesta, eikä naista ei ole vuosikymmeneen näkynyt kameravalojen räiskeessä.

Ruususen arki on hiljaiselon aikana täyttynyt ihan tavallisista asioista, kuten perheen pyörittämisestä, töistä ja rakkaista harrastuksista.

 Näytteleminen on sitä, että saa luvan kanssa olla joku muu.Tämä voisi olla ihan vaikka tulevaisuuden ammatti.

Kiireisen työelämän ohella Ruusunen on ehtinyt harrastaa näyttelemistä. Hän on tiiviisti mukana harrastajateatterissa kotikaupungissaan Espoossa.

Viikon päästä edessä on todellinen h-hetki, kun Ruusunen astelee harrastajateatteri Musta Aukon lavalle Sirkku Peltolan Suomen hevonen -satiirinäytelmässä. Ruusunen esittää näytelmässä 45-vuotiasta Merviä, joka on ”arka ja huumorintajuton”.

– Minulla on näytelmässä 150 repliikkiä. Aika paljon jännittää! Ruusunen nauraa.

Edessä on 13 näytöstä. Espoon Matinkylän monitoimitalon näyttämö vetää 50–60 katsojaa.

– Roolihahmoni on vähän hönö, joten jos teen jotain hassua, niin se sopii vain rooliin. Tai jos en muista repliikkiä ja jään ihmettelemään hölmönä, niin yleisö varmaan vain luulee, että se kuuluu roolihahmon käsikirjoitukseen.

Teatterin lava ei ole Ruususelle aivan uusi paikka, sillä hän näytteli jo kuusi vuotta sitten harrastajateatterissa Helsingin puolella. Silloin kiireinen arki otti kuitenkin yliotteen.

– Vielä kuusi vuotta sitten oli todella kiireistä. Yrittäjän arki on kuitenkin aina vähän sellaista hulinaa. Lapsetkin olivat silloin vielä alaikäisiä, ja teatteri vie tosi paljon aikaa.

Tällä hetkellä Ruususen lapset ovat jo täysi-ikäisiä: poika on 29-vuotias, toinen poika 22-vuotias ja tytär 21-vuotias. Nuorimmatkin lapsista elävät jo niin itsenäistä elämää, että äidin arkeen on mahtunut taas aikaa näyttelemiselle.

– Lapsena tykkäsin aina näytellä koulussa ja näytelmäkerhoissa. Näytteleminen on sitä, että saa luvan kanssa olla joku muu.

– Tämä voisi olla ihan vaikka tulevaisuuden ammatti, Ruusunen vihjaa.

Hyvinvoinnistaan Ruusunen pitää nykyään huolta muun muassa uimalla avannossa.

– Olen ihan hurahtanut siihen! Käyn kolme kertaa viikossa pulahtamassa avannossa.

Läheinen Bodominjärvi tarjoaa mahtavat puitteet virkistävälle harrastukselle. Ruusunen on ennenkin nautiskellut avannossa uimisesta, mutta nyt harrastuksessa on ollut 10 vuoden tauko.

– Menin vaan tänä talvena uudelleen kokeilemaan ja jäin heti koukkuun.

– Totta kai se on kylmää, mutta kun sieltä tulee pois, on olo aivan ihana. Siitä saa mahtavaa vireyttä ja sen jälkeen nukkuu todella hyvin.

Lisäksi Ruusunen nautiskelee päivittäin tuoretta inkivääriä pysyäkseen terveenä. Keittiöalalla työskentelevä nainen on taitava kokki ja leipuri, mutta yrittää nauttia puhtaita raaka-aineita ja terveellistä ruokaa.

– Onhan tässä työssä vaarana se kaikenlainen napostelu. Herkuista on vaan pakko välillä kieltäytyä. Osaan leipoa hyvin, taikinaa tulee vedeltyä aina siinä samalla.

Tulevaisuuden suhteen Ruusunen on toiveikas. Hän on avoin mahdollisuuksille ja haluaa rauhassa tutkia mitä näyttelemisellä olisi tarjottavaa. Esimerkiksi Salattujen elämien kaltaiseen sarjaan hän lähtisi mielellään mukaan.

– Nyt pitää katsella mitä elämä tuo tullessaan.

Teatteri, lounasravintolat ja pitopalveluyritys pitävät Susan Ruususen kiireisenä.­

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?