Maria Veitola Yökylässä: Jorma Uotinen asuu yksin 180-neliöisessä lukaalissa, joka on täynnä upeaa designia – viaton kysymys muumi­mukeista saa miehen pöyristymään - Viihde - Ilta-Sanomat

Maria Veitola oli hyvin hämmästyneen oloinen tutustuessaan tanssitähti Jorma Uotisen ylelliseen kotiin.­

Jorma Uotinen asuu yksin 180-neliöisessä lukaalissa, joka on täynnä upeaa designia

Uotinen asuu yksin 180-neliöisessä lukaalissa, joka on täynnä upeita taideteoksia ja suomalaista designia. Tanssilegenda on siivoushullu, mutta ei osaa laittaa lainkaan ruokaa itse.


24.1.2019 6:33

Maria Veitola vierailee Yökylässä Maria Veitola -ohjelmansa uuden kauden ensimmäisessä jaksossa tanssilegenda Jorma Uotisen upeassa kodissa Helsingin Töölössä.

Kun Veitola astuu sisään Uotisen noin 180-neliöiseen lukaaliin, häntä odottaa heti samppanjatarjoilu. Uotinen on kaatanut kuplajuomaa Nanny Stillin suunnittelemiin, täysin uniikkeihin nuottiavaimen näköisiin samppanjalaseihin.

Uotinen vaikuttaa jännittyneeltä, kun hän ottaa vieraan vastaan kotiinsa.

– Täällä ei ole ollut tällä vuosituhannella yhtään yövierasta, Uotinen sanoo, nauraa hermostuneesti ja järjestelee takkeja.

Tanssilegenda tarjoilee juontaja Maria Veitolalle samppanjaa käsintehdyistä Nanny Stillin nuottiavainlaseista.­

Veitola katselee hämillään ympärilleen Uotisen kotona. Se on todella vertaansa vailla. Mies esittelee ylpeänä ainutlaatuisia taide-esineitään. Parkettilattialla nököttää kirkkaanvärinen, abstrakti nykytaideteos.

– Tämä on taiteilija Harri Kiven teos, joita hän kutsuu ”seinä-ämpäreiksi”, Uotinen lausuu ylpeänä.

Taideteoksia pursuavassa töölöläiskodissa on valoisaa, tilavaa ja viimeisen päälle siistiä. Uotinen kertoo, että hän ei mielellään omista itse kiinteistöjä. Siksi Töölön-koti on hänellä vain vuokralla.

IS:n selvityksen mukaan Töölössä vastaavia asuntoja on vuokrattavana vain harvoin. Yli sadan neliön kokoiset vuokra-asunnot Töölössä maksavat noin 2000–4500 euroa kuukaudessa.

– Tämä on vuokra-asunto. En ole ikänäni omistanut mitään. Kesämökkiä nyt vihoviimeisesti. En ole mökki-ihminen, Jorma sanoo ja nauraa remakasti.

Kuvassa taiteilija Harri Kiven ”Seinä-ämpäri”.­

Myöhemmin Veitola ja Uotinen nauttivat yhdessä illallista.

Uotinen on kattanut pöydän koreaksi. Design-astioiden viereen on asetettu jäähdyttimeen pullollinen samppanjaa. Ruoaksi on pieniä leipiä, joiden päällä on viiriäisenmunaa ja rapuja. Janojuomaksi mies noutaa jääkaapista pullollisen Pellegrino-lähdevettä.

– Tämä on nyt vähän tämmöinen epähieno... Laitetaan tämä tähän takanreunalle, se ei oikein sovi, Uotinen puhelee ja siirtää Pellegrino-pullon pois katseen ulottuvilta.

Maria Veitola on silmin nähden hämillään Jorma Uotisen kodista.­

Veitola tutustuu vuorokauden aikana Uotisen elämään ja harrastuksiin. He käyvät joogaamassa yhdessä ja myöskin tutustumassa erään yksityisen taidegallerian valikoimiin. Siellä Uotisen silmään osuu heti harvinaisen viehättävä lasiteos.

– Tämän hinta on varmaan joku sellainen 18 000–20 000 euroa... Hän arvioi lasiensa takaa.

Jorman arvio osuu täsmälleen oikeaan. Galleristi kertoo, että esineen pyyntöhinta on 19 500 euroa.

– Minä olisin valmis maksamaan sen, mitä taiteilija pyytää, jos minulla olisi sellainen raha. Fantastisia teoksia, Uotinen pohtii.

Jorma Uotisen Töölön-koti on sisustettu designhuonekaluilla ja uniikilla taiteella.­

Uotisen kotona syödään aamiaiseksi rapeita croissanteja, kahvia, juustoa ja hilloa.­

Jakson katsojalle välittyy vaikutelma, että Uotinen elää hyvin persoonallista elämää, jonka keskiössä on hänen ainutlaatuinen kotinsa. Viimeisen päälle sisustettu koti on Uotisen linna, jonne pääsevät vain harvat ja valitut.

Uotinen on asunut viimeiset kaksikymmentä vuotta yksin, mutta sitä ennen hän asui 18 vuotta elämänsä rakkauden, Helena Lindgrenin kanssa. Lindgren saattaakin olla ihminen, joka tuntee Uotisen paremmin kuin kukaan muu.

Jaksossa Veitola ja Uotinen käyvät lounaalla yhdessä Lindgrenin kanssa. Laulaja myöntää keskustelun lomassa, että hän halusi eroa enemmän kuin Uotinen.

– Olihan meillä pitkään ollut sellaista hataraa ja tulehtuneet välit, hän myöntää.

Helena Lindgren ja Jorma Uotinen Linnan juhlissa vuonna 1998.­

Yhteisiä vuosia entiset rakastavaiset muistelevat kuitenkin suurella lämmöllä. Lindgren paljastaa, että kotioloissa Uotinen rakastaa yli kaiken siivoamista.

– Jorma on supersiivoaja. Se on hyvä kotitöissä. Mulla taas on niitä kasoja, laulaja nauraa.

– Ne ovat hätkähdyttäviä. En ole koskaan ymmärtänyt naisten tekemiä (vaate)kasoja, Jorma huudahtaa kauhuissaan.

Lindgren myös paljastaa, että Uotisella on tapana puhua pälättää tuntikaupalla puhelimessa kaveriensa kanssa. Tästä Uotinen innostuu.

– Minulla on yksi kaveri, jolla ei ole lainkaan nettiä. Kun hän ratkoo ristisanoja, hän soittaa minulle ja minä googlaan vastauksia hänen avukseen, mies juttelee.

Helena Lindgren kertoo ohjelmassa juontaja Maria Veitolalle hänen ja Jorma Uotisen suhteesta. Ex-pariskunnalla on edelleen lämpimät välit.­

Siivoaminen ja sosialisoiminen ovat Uotisen mieleen, mutta samaa ei voi sanoa ruoanlaitosta. Mies ei omien sanojensa mukaan ole koskaan osannut laittaa mitään ruokaa.

Lähellä Uotisen kotia asuu hänen vanha ystävänsä Désirée. Säteilevästi hymyilevä Uotinen noutaa Désiréen luota suuren padallisen valmiiksi hänelle keitettyä pastaa. Uotinen sanookin, että hän ei koskaan valmista omia ruokiaan itse.

Uotinen kertoi Maria Veitolalle, että ei ole päästänyt ketään yökyläilemään kotiinsa 20 vuoteen.­

Aamulla Veitola hiippailee Uotisen kodissa ihastuksissaan kaikesta siellä olevasta kauneudesta.

Aamiainen on kuin pariisilaisessa viiden tähden hotellissa. Rapeita croissanteja, kahvia, juustoa ja hilloa.

Uotinen yrittää tarjota myös keitettyjä munia, mutta turhautuu silmin nähden munan kuoriessaan. Sisältä kullankeltainen muna on miehen mielestä aivan ylikypsä.

– Ei, ei, ei... Mä hei laitan uudet. Onhan tämä mennyt överiksi. Eihän tätä voi edes syödä, Jorma voivottelee hyvin harmissaan.

Veitolaa jää mietityttämään vain yksi asia Uotisen maussa.

– Onko sinulla muumimukeja? Juontaja kysäisee.

– Ei totisesti, Uotinen tuhahtaa kauhuissaan.

Jorma Uotinen ja Maria Veitola.­

Yökylässä Maria Veitola torstaisin MTV3-kanavalla kello 21.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?