Ylen Tuontirakkautta-sarjan pari pöyristyi tv-ohjelman sisällöstä – joutui myös silmätikuksi somessa: ”Ketään ei ole tuotu kuin tavaraa tai ostettu mitenkään” - Viihde - Ilta-Sanomat

Ylen Tuontirakkautta-sarjan pari pöyristyi tv-ohjelman sisällöstä – joutui myös silmätikuksi somessa: ”Ketään ei ole tuotu kuin tavaraa tai ostettu mitenkään”

Vantaalainen Tani Järvinen kertoo kohdanneensa filippiiniläisen vaimonsa kanssa monta ikävää yllätystä osallistuttuaan Ylen uuteen Tuontirakkaus-ohjelmaan.

Dane McConnell-Järvinen ja Tani Järvinen pyörittävät uusperhearkea Vantaalla.

22.1.2019 12:17

Yle Teema & Fem -kanavalla alkoi reilu viikko sitten uusi tv-sarja Tuontirakkautta, joka on ehtinyt jo lyhyessä ajassa aiheuttaa paljon keskustelua. Sarjassa seurataan neljää suomalaista miestä, jotka ovat naimisissa aasialaisten naisten kanssa.

Yksi sarjassa esiintyvistä pariskunnista on Tani Järvinen, 54, ja Dane McConnell-Järvinen, 32. Vantaalainen Tani ja filippiiniläinen Dane tapasivat netissä ja rakastuivat, ja nyt he elävät uusperhearkeaan Suomessa.

Sarjan alkamisen jälkeen Dane kertoi Helsingin Sanomissa, että hän on pahoittanut mielensä ohjelman nimestä, joka on hänen mukaansa halventava. Iltalehdelle Dane kertoi tuohtuneena, että hän haluaa heidät leikattavan kokonaan pois sarjasta, koska heidän suhteensa on esitetty hänen mielestään huonossa valossa.

Puhelimesta kuuluu syvä huokaus. IS:n tavoittama Tani Järvinen kertoo olevansa turhautunut siitä, millaisen vastaanoton sarja on tv-katsojien keskuudessa saanut.

– Me lähdimme vaimoni kanssa sarjaan mukaan, koska ohjelman piti kertoa monikulttuurisista avioliitoista. Halusimme näyttää, että monikulttuuriset perheet ovat ihan kuin ketkä tahansa suomalaiset uusperheet, Järvinen sanoo.

Pariskunta tuohtui sarjan nimestä, sillä Filippiineillä menestynyt Dane ei ole tullut Suomeen mammonan tai omaisuuden perässä, vaikka ohjelman nimi antaa heidän mukaansa niin ymmärtää.

– Meille tuli täytenä yllätyksenä, että tätä lähdettiin tuolla Tuontirakkaus-nimellä myymään. Nimi antaa väärän kuvan ja on loukkaava. Ketään ei ole tuotu kuin tavaraa tai ostettu mitenkään.

Aviopari Dane McConnell-Järvinen ja Tani Järvinen eivät ole olleet tyytyväisiä Tuontirakkautta-sarjan nimeen.

Järvinen myöntää, että he saivat omat osuutensa katsottavaksi ennakkoon viime syksynä.

– Yritimme katsoa materiaalia puhelimilla, kun sen saimme. Emme onnistuneet näkemään ihan kaikkea, eikä varmaan oikein ymmärretty, että tämä on sitä lopullista materiaalia.

– Tässä on sellainenkin yllättävä piirre, että meille ei koskaan ole annettu mitään sopimusta allekirjoitettavaksi. Me emme ole nimeämme laittaneet mihinkään, ja ollaan sitä ihmetelty.

Pariskunta toivoo, että ohjelman nimi olisi voitu vaihtaa johonkin asiallisempaan.

– Se ei olisi ollut iso vaiva. Se olisi osoittanut minun mielestäni Yleltä aika hienoa pelisilmää, Järvinen toteaa.

Kuka väittää, että haluaisin suomalaisen vaimon?

Joitain muutoksia Yle on kuitenkin suostunut Järvisen mukaan sarjaan tekemään. Vielä maanantaina Yle Areenasta puuttui sarjan kolmas ja seitsemäs jakso. Palvelussa kerrottiin, että jaksot on tilapäisesti poistettu Yle Areenasta, koska toimituksellisista syistä jaksoihin tehdään pieniä muokkauksia ja ne julkaistaan taas mahdollisimman pian.

– Yle ilmoitti meille, että he eivät editoi sarjaa, paitsi tiettyjä asioita, joita heidän oli pakko. Yle suostui editoimaan suoraan lapsiin liittyviä osia dokumentista, Järvinen kertoo.

Ohjelma on kuohuttanut erityisesti sosiaalisen median puolella. Kolmatta kertaa aasialaisen naisen kanssa aviossa oleva Järvinen kertoo, että haukkuminen on mennyt täysin yli. Häntä on nimitelty ”ällöttäväksi”, ja vaimoa haukuttu onnenonkijaksi.

– Joku kommentoi, että taitaa olla kyse siitä, että en saisi suomalaista naista. Kuka väittää, että haluaisin suomalaisen vaimon? Jokaisella on oma makunsa ja mieltymyksensä, Järvinen muistuttaa.

– Dane pärjäsi Filippiineillä loistavasti. Hän on tehnyt isoissa arvostetuissa firmoissa töitä. Hänen ei olisi missään nimessä tarvinnut tulla tänne, mutta hän tuli, koska löysimme toisemme. Siksi minun käy sääliksi häntä. Hän on ottanut ohjelman saaman julkisuuden todella raskaasti.

Tv-ohjelman saama huomio on kostautunut Järvisen mukaan perheen lapsillekin. Vaimon edellisestä liitosta syntyneet lapset ovat joutuneet Järvisen mukaan koulussa kiusaamisen kohteeksi.

– Lapsetkin kärsivät jo siitä. Heitä oli haukuttu koulussa ja sanottu, että heidän äitinsä on postimyyntinainen, Järvinen harmittelee.

Hän myöntää, että tällä hetkellä koko ohjelmaan suostuminen kaduttaa.

– Siinä mielessä kaduttaa, että ajatus oli positiivinen ja hyvä, mutta sitten tästä tuli sensaatiohakuinen ja tosi-tv-tyyppinen sarja. Se oli suuri pettymys.

Tuontirakkautta maanantaisin Yle Teema & Fem -kanavalla ja Areenassa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?