Vähäpukeinen kansallispukukalenteri sai aikaan kohun – Mari, 43, sai kuvista pöyristynyttä palautetta: ”Ihmisistä se oli järkyttävää”

Mari Varonen haluaa karistaa kansallispukuihin liittyvät ennakkoluulot. Sensuelli kalenteri ei kaikkia miellyttänyt.

Mari Varonen toteutti vuodelle 2018 sensuellin kansallispukukalenterin, ja uusi kalenteri on jo suunnitteilla.

22.1.2019 6:49

Jyväskyläläisen Mari Varosen, 43, kodin seinustat ovat pullollaan toistensa päälle pinottuja pahvilaatikoita. Tavalliselta vaikuttavat laatikot pitävät sisällään erittäin kalliita aarteita, sillä niissä lepää kauniisti viikattuna tiettävästi Suomen suurin kansallispukujen yksityiskokoelma.

Varosen historiallisesti arvokas kokoelma pitää sisällään kansallispukuja aina 1890-luvulta 2000-luvulle.

– Onhan niitä kertynyt jo liki 200 kappaletta. Puvut mahtuvat pieneen tilaan, mutta toki laatikoita on sitten pitkin asuntoa, Varonen nauraa.

Mari Varonen rakastaa kansallispukuja niiden kauneuden ja historiallisen arvon vuoksi.

Rakkaus kansallispukuihin syttyi muutaman mutkan kautta perinnekäsityöharrastuksen parissa kolme vuotta sitten. Varonen löysi pian itsensä tori.fi-nettisivustolta selaamassa kansallispukujen tarjontaa.

– Niitä myytiin alle satasella. Eihän sillä hinnalla saa edes hamekangasta kaupasta. Ymmärsin, että tässä olisi keräilijällä oiva sauma.

Ostamisen lisäksi ihmiset ovat antaneet perintöaarteitaan Varoselle lahjana.

– Jotkut haluavat lahjoittaa minulle puvun ennemmin kuin pistää sen myyntiin nettiin. He tietävät, että tunnearvoa sisältävä puku saa minun luonani arvostavan kodin.

Rohkeasti kansallispuvussa -kalenteri aiheutti ilmestyessään pienen kohun.

Tällä hetkellä Varonen arvioi kokoelmaansa uponneen rahaa noin 40 000 euroa. Intohimo on vienyt mennessään niin, että aikoinaan uusi autokin jäi kauppaan, jotta harrastukselle jäisi enemmän pesämunaa.

– Viime kesänä myin myös hevoseni ja tajusin, miten paljon siihen on uponnut rahaa. Nyt saa senkin summan edestä ostaa lisää kansallispukuja.

Kauneuden lisäksi Varosta kiehtoo kansallispuvuissa myös historiallinen puoli. Vaikka hän työskentelee tällä hetkellä verkkopedagogiikan suunnittelijana, on hän alun perin koulutukseltaan taidehistorioitsija.

– Kansallispukuja on Suomessa rajallinen määrä, noin 500. Vaikka se voi olla mahdotonta, pyrin siihen, että jonain päivänä minulla on ne kaikki.

Rohkeasti kansallispuvussa -kalenterissa poseeraa joukko Varosen ystäviä.

Vuosi sitten Varonen aiheutti pienimuotoisen kohun julkaisemalla yhteistyössä Suomen kansallispukuyhdistys Raita ry:n kanssa Rohkeasti kansallispuvussa -kalenterin.

Sensuellissa vuoden 2018 kalenterissa Varosen ystävät poseeraavat vähäpukeisina kansallispukujen osien kanssa. Osalla ystävistä oli burleskitaustaa.

– Tieto kalenterista ehti levitä, ennen kuin yhtään kuvaa oli julkaistu. Ihmisistä oli järkyttävää, että pyhään asiaan kajotaan näin ja häpäistään kansallispukuja.

Kalenteri tuotti kaikenlaista palautetta, vaikka Varonen myöntää odottaneensakin voimakkaita reaktioita.

– Sähköpostiin kilahteli tappouhkauksia. Olihan se aika mielenkiintoista. Me vain halusimme näyttää, että kansallispukuja voi pitää muuallakin kuin puoluekokouksessa pönöttäessä.

Rohkeasti kansallispuvussa -kalenterin tarkoitus oli näyttää, että perinnepuku käy moneen.

Hurjasta palautteesta huolimatta vuodelle 2020 on tekeillä uusi kalenteri. Varonen vakuuttaa, ettei anna tappouhkauksien tai ikävän palautteen estää.

– Pääasiassa saimme kuitenkin erittäin hyvää palautetta ja ensimmäinen kalenteri myytiin loppuun.

– Kuulin juuri, että osa ei ole halunnut ottaa kalenteria ollenkaan seinältä pois. Se herätti tosi paljon kiinnostusta kaikissa ikäluokissa, myös todella iäkkäät tilasi niitä.

Tulevan kalenterin kuvaukset aloitetaan mahdollisimman pian, ja isoja uudistuksiakin on luvassa.

– Edellinen kalenteri kuvattiin studiossa, ja nyt lähdetään ulos luontoon. Kuvissa tullaan näkemään naisten lisäksi myös miehiä.

Mari Varosen arki täyttyy lukuisista harrastuksista, kuten burleskista, kansallispuvuista, koirista ja hevosista.

Kalenterin lisäksi Varonen tallentaa kuvia ja tietoja Kansallispuvussa-nimiselle kotisivuilleen.

– Haluan digitalisoida vanhaa kansanperinnettä. Nettisivuilla on jo puoli miljoonaa käyntiä, mikä on hienoa näin pienelle aiheelle.

Yksi Varosen suurista tavoitteista on karistaa kansallispukuihin liitetyt tiukat ja pölyttyneet ennakkoluulot. Kansallispukuja tulee kunnioittaa, mutta ne päällä saa myös nauraa ja juhlia.

– Toivon, ettei ihmisten tarvitsisi pelätä, että joku tulee sanomaan, että ei kansallispukua saa noin käyttää. Pukujen tulee muuttua kulttuurin mukana.

– Itse pukeudun kotona niihin vain ilahduttaakseni itseäni. Teen myös sekakäyttöä, eli otan jonkun osan, vaikka liivin tai päähineen, mukaan arkipukeutumiseen.

Mari Varonen toimii myös kouluratsastustuomarina. Oman hevosensa hän myi viime kesänä.

Kansallispukujen keräilemisen lisäksi Varonen harrastaa itsekin burleskia, toimii kouluratsastustuomarina, puuhaa monenlaista vinttikoiriensa kanssa sekä kehrää koirankarvalankaa.

– Siinä on hyvää tasapainoa, kun lappaa ensin sontaa hevostallilla ja sitten pukeutuu burleskivaatteisiin tai kansallispukuun.

Omat haasteensa arkeen tuo Varosen sairastama vakava autoimmuunisairaus, jonka vuoksi mikään ei ole itsestään selvää.

– Se aiheuttaa merkittäviä haasteita ja on vaikuttanut elämänarvoihini. Siksi teen paljon rakastamiani asioita, koska jonain päivänä en enää pysty.

– Kuten ystäväni sanoi hyvin, niin kannattaa mennä vain pedaali pohjassa ilman käsijarrua eteenpäin niin kauan kuin se on mahdollista.

Mari Varonen harrastaa vinttikoiriensa kanssa niiniin paljon kuin töiltään ehtii.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?