Viihde

Asiantuntija sanoo suoraan, mitä ajattelee nykypäivän fitness-buumista – Instagramilla oma vaikutuksensa ilmiöön: ”Ei puhuta ihan parista potilaasta”

Julkaistu:

ilmiöt
Syömishäiriökeskuksen toiminnanjohtajan Pia Charpentierin mukaan syömishäiriöiset innostuvat tavallista ihmistä useammin fitnessistä ja muista ulkonäkökeskeisistä urheilulajeista.
IS kertoi viikonlopun painetussa lehdessä siitä, miten bikini fitness vyöryi Suomeen muutama vuotta sitten hyökyaallon lailla.

Tuolloin useat julkisuudesta tutut seurapiirikaunottaret poseerasivat bikini fitness -lavoilla ja julkaisivat harrastuksestaan blogi- ja somepäivityksiä. Fitness-buumi levisi kulovalkean tavoin myös tavallisten ihmisten keskuuteen.

Bikini fitnessissä tavoitellaan X-kirjaimen muotoista vartaloa tiukan ruokavalion ja treeniohjelman avulla. Suomen Fitnessurheilu Ry:n sivuilla kerrotaan, että tuomarit antavat pisteitä muun muassa ryhdin, kiinteyden, kehon mittasuhteiden, ihon sävyn, yleisvaikutelman ja kauneuden perusteella.

Alhainen rasvaprosentti ja näkyvät lihakset saavutetaan erittäin tiukan ruokavalion ja treeniohjelman avulla. Lajia aiemmin harrastaneet kertoivat IS:lle, että kahvia sai juoda korkeintaan kaksi kuppia päivässä ja lohta sai syödä vain kerran viikossa.


Syömishäiriökeskuksen toiminnanjohtaja, psykoterapeutti Pia Charpentier on tehnyt yli 25 vuotta töitä syömishäiriöiden parissa. Hän arvioi, että bikini fitness -harrastus on nykyään usein keino harjoittaa sairautta ”sallitusti”. Siinä missä aiemmin ihailtiin naistenlehtien malleja, nykyään palvotaan Instagramin fitness-kaunottaria.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Näin Syömishäiriökeskuksen toiminnanjohtaja Pia Charpentier kommentoi ilmiötä

”Syömishäiriölle alttiit ihmiset saattavat kokea syvää inhoa ihan tavallisia ruoka-aineita kohtaan. Vastenmielisyyden taustalla on usein se, että jokin ruoka voisi olla lihottavaa tai epäterveellistä.

Ihminen voi olla syömishäiriölle altis, jos hänen vanhemmalla, sisaruksella tai isovanhemmalla on syömishäiriö. Se voi siis olla geneettinen, synnynnäinen alttius. Toisaalta alttiudesta kertoo myös, jos oman kehon muoto on ihmisen elämän tärkein asia, jonka kautta hän määrittää oman arvonsa ja onnistumisensa ihmisenä.

Kun ihmisellä on syömishäiriö tai alttius siihen, hän saattaa helposti kiinnostua juuri bikini fitnessin tyylisestä lajista.”
Kuvassa Jennifer Selter, joka on yksi maailman suosituimmista fitness-tähdistä. Hänellä on Instagramissa 12,6 miljoonaa seuraajaa.

”Kun puhutaan anoreksiasta toipuvista potilaista, ei puhuta ihan parista potilaasta, jotka pohtivat siirtyvänsä bikini fitnessin tai muun ulkonäkökeskeisen urheilulajin pariin. Bikini fitness onkin vähän kuin ”laillinen keino” sairastaa syömishäiriötä.

Raju treenaaminen ja raju laihduttaminen voivat aiheuttaa naisilla kuukautisten poisjäämisen. Siihen ei tarvita kuin 2–3 kuukautta, että keho on jo todella sekaisin. Kuukautisten poisjäämisen yhteydessä luusto alkaa haurastua. Parikymppisellä naisella voi olla kahdeksankymppisen luusto.

Somen rooli on nykyään merkittävä. Nuorille on kovin luonnollista miettiä, että kelpaanko minä. Aiemmin mallia katsottiin naistenlehdistä. Somessa epärealistista kehonkuvaa näkee vielä paljon enemmän.

Tasapainoinen nuori osaa laittaa photoshopatut kuvat perspektiiviin. Kaikki eivät kuitenkaan pysty siihen.

Nythän on tullut vähän sellaista vastarintaa siihen somen täydelliseen maailmaan. Instagramissa julkaistaan inhorealistisiakin kuvia. Minun mielestäni se on tosi hyvä asia.”

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt