Kiinan presidentin puoliso oli pitkään miestään kuuluisampi – tällainen on Peng Liyuan, joka ponnisti traagisesta lapsuudesta tähtitaivaalle - Viihde - Ilta-Sanomat

Kiinan presidentin puoliso oli pitkään miestään kuuluisampi – tällainen on Peng Liyuan, joka ponnisti traagisesta lapsuudesta tähtitaivaalle

Suomen tasavallan presidenttipari aloittaa tänään kaksipäiväisen vierailunsa Kiinassa. Harva tietää, että presidentti Xi Jinpingin puoliso Peng Liyuan oli pitkään tunnetumpi nimi Kiinassa kuin miehensä.


14.1.2019 7:02

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö tekee puolisonsa Jenni Haukion kanssa valtiovierailun Kiinaan maanantaina ja tiistaina. Vierailunsa aikana Niinistö muun muassa tapaa Kiinan presidentin Xi Jinpingin.

Presidenttien välisissä keskusteluissa ovat esillä Suomen ja Kiinan kahdenvälisten suhteiden lisäksi myös suurvaltasuhteet ja muut kansainväliset aiheet. Heidän on määrä tavata tänään Pekingissä.

Rouvat Haukio ja Peng tapasivat viimeksi Helsingissä.

Edellisen kerran Niinistö ja Xi tapasivat huhtikuussa 2017, kun Xi oli puolisonsa Peng Liyuanin kanssa valtiovierailulla Suomessa. Niinistö ja Haukio olivat virallisella vierailulla Kiinassa vuonna 2013.

 Pengistä on sukeutunut kiinalaisnaisten tyyli-ikoni, jonka asuja kopioidaan innokkaasti.

Xin puoliso Peng Liyuan oli pitkään miestään kuuluisampi. Vuonna 1962 syntynyt Peng on oopperalaulaja, jolta onnistuvat myös kansanlaulut. Hän on meritoitunut myös näyttelijänä ja ollut suosittu tv-esiintyjä. Sittemmin Peng on profiloitunut tupakoinnin vastustajana, edistänyt naisten koulutusta ja taistellut HIV:tä vastaan.

Peng Liyuan esiintyi Pekingin olympialaisia juhlistavasa tilaisuudessa Taivaallisen rauhan aukiolla vuonna 2008.

Peng lauloi sotilaille vuonna 2008.

Kiinan ensimmäinen nainen on aikaisemmin toiminut näyttävästi muun muassa HIV-kampanjoinnissa. Kuva on vuodelta 2006.

Pengin lapsuus ei ollut onnellinen. Hänen perheensä joutui vainojen kohteeksi suuren proletaarisen kulttuurivallankumouksen aikana vuosina 1966–1976. Tuolloin käytiin valtataistelua kommunistisen puolueen sisällä, ja se muuttui lopulta laajamittaiseksi poliittiseksi ja sosiaaliseksi väkivallaksi sekä kaaokseksi.

Peng on itse kertonut, että hänen isänsä leimattiin vastavallankumoukselliseksi vain siksi, että hänellä oli Taiwanin armeijassa palvelleita sukulaisia.

Peng Liyuan on viime kuukausina ihastuttanut tyylillään muun muassa Panama Cityssä.

Myöhemmällä iällä Peng liittyi Kansan vapautusarmeijaan ja toimi ”taide- ja kulttuurisoturina”. Hän on nykyisin arvoltaan kenraalimajuri.

Peng tapasi tulevan miehensä vuonna 1986 tämän toimiessa Xiamenin varapormestarina.

Helsingin Sanomat kirjoitti viime keväänä, että Peng ja Xi tapasivat kaverin järjestämillä sokkotreffeillä. Xi oli ollut jo kerran naimisissa, hän oli kymmenisen vuotta Pengia vanhempi, eikä hän näyttänyt Pengin silmiin erityisen komealta. Peng kertoi myöhemmin haastattelussa ihastuneensa Xin älykkäisiin kysymyksiin.

Kiinan presidentti Xi ja hänen puolisonsa.

Xin puolestaan väitetään sanoneen, että hän tiesi ensi tapaamisella haluavansa naimisiin Pengin kanssa.

Naimisiin pari meni jo seuraavana vuonna. Heille syntyi vuonna 1992 tytär, joka opiskelee parhaillaan Harvardin yliopistossa Yhdysvalloissa.

Pengin elämä muuttui vuonna 2012, kun Xistä tuli ensin kommunistisen puolueen pääsihteeri ja seuraavana vuonna Kiinan presidentti. Peng alkoi laulaa yhä harvemmin ja keskitti tarmonsa hyväntekeväisyystyöhön.

Kiinalaisjohtajien vaimot eivät ole olleet juurikaan esillä, ellei Mao Tsetungin vaimoa Jiang Qingia lasketa. Hän oli nimittäin edellä mainitun kulttuurivallankumouksen johtohahmoja.

Moni onkin yllättynyt, kuinka näyttävään rooliin Peng on noussut miehensä presidenttiyden myötä.

Peng nähdään miehensä rinnalla valtiovierailuilla ja hän suosii näyttäviä kiinalaisia design-asuja. Hänestä on sukeutunut kiinalaisnaisten tyyli-ikoni, jonka asuja kopioidaan innokkaasti.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?