Ville Pusa tekee paluun 14 vuoden tauon jälkeen – katosi kokonaan parrasvaloista: ”Ei ole ollut fiilistä toimia nykyisessä musiikkimaailmassa” - Viihde - Ilta-Sanomat

Ville Pusa tekee paluun 14 vuoden tauon jälkeen – katosi kokonaan parrasvaloista: ”Ei ole ollut fiilistä toimia nykyisessä musiikkimaailmassa”

Julkaistu: 12.1.2019 14:40

Ville Pusa julkaisee uutta musiikkia 14 vuoden tauon jälkeen. – En antaisi itselleni ikinä anteeksi, jos en tekisi tätä levyä, muusikko sanoo.

Ville Pusa, 47, tekee paluun levyttäväksi sooloartistiksi yli vuosikymmenen tauon jälkeen. Pusa on ollut välivuodetkin sen verran paljon esillä, että hänen hiljaiselonsa levytysrintamalla on yllättävää. Mutta niin se vaan on, että edellinen albumi eli kokoomalevy Ingen vinner silver julkaistiin vuonna 2006. Varsinainen uusia biisejä sisältänyt albumi tuli 2004. Nyt tilanne muuttuu, sillä tulevaa albumia ennakoiva single on luvassa kevään mittaan.

– Olen pitänyt 14 vuoden tauon levyjulkaisuissa, koska ei ole ollut fiilistä toimia nykyisessä musiikkimaailmassa. Olen ollut niin turhautunut musiikin kehitykseen, Ville Pusa myöntää.

Musiikki on kutistunut muutamaksi suuntaukseksi, jotka vievät valtaosan radiosoitosta ja muusta huomiosta.

– Eletään ilmiöaikaa, jolla tarkoitan, että suurin osa huomiosta kohdistuu muutamaan supernimeen. Aiemmin erilaiset musiikkityylit laajalla kirjolla olivat suosittuja, Pusa perustelee.

– Rakastan kaikenlaista musiikkia, mutta juuri siksi on surkeaa, että musiikin tekeminen kaventuu, kun suurin osa pyrkii tekemään samantyyppistä musiikkia.

– Pidin tauon levyjulkaisuissa, koska ei ole ollut fiilistä toimia nykyisessä musiikkimaailmassa, Ville Pusa myöntää.

Tyytymättömyys vallitsevaan olotilaan on samalla kimmoke tehdä asialle jotain.

– Juuri siksi minun pitää nyt tehdä comeback. En antaisi itselleni ikinä anteeksi, jos en tekisi tätä levyä. Olen vanhan liiton mies. Haluan tehdä taas sitä, mitä tehtiin ennen. Tahdon näyttää, etten minä eikä musiikkigenreni eli kitarapop ole kuollut, Pusa julistaa.

– Olen kaivannut sooloartistia, joka tekisi kitarapoppia. Sellaista ei ole tullut, joten minun on tehtävä tämä itse. Vaimokin sanoi, että minun on tehtävä tämä itseni takia. Musiikki elää minussa, biisit soivat päässä tauotta, intohimoinen muusikko luonnehtii.

Ville Pusa nousi suosioon Svenska Teaternin menestysmusikaalin Hype myötä. Musikaalin ensi-ilta oli tammikuussa 1994 ja sitä esitettiin 216 kertaa.

– Voisin viettää nyt 25-vuotisjuhlaa, Ville huomaa.

Ennen musikaaliroolia hän oli esiintynyt solistina bändeissä.

– Lukioaikana lauloimme joskus myös veljeni kanssa Forumin Fazerin edessä. Muistan vieläkin, kuinka kova juttu oli, kun Kari Tapio antoi meille ohimennessään 50 markkaa. Myös Ben Zyskowicz antoi 50 markkaa. Se oli silloin todella iso raha.

Pusa oli vuonna 2003 pääosassa Linnanmäen Peacockin Hair-musikaalissa, jonka ohjasi Marco Bjurström. Klassikkomusikaalissa on joukkokohtaus, jossa kaikki esiintyjät ovat alasti. Villen kanssa lavalla olivat muun muassa Jani Toivola, Hanna-Riikka Siitonen, Otto Kanerva ja Amira Khalifa.

– Totta kai alastomuus aluksi mietitytti, mutta kyseessä oli pääosa ja alastonkohtaus kuului luontevasti juoneen. Onneksi silloin ei otettu kännykkäkuvia eikä ollut nykyisen kaltaista somea, jossa kuvia olisi levitelty, Ville virnistää.

Kesällä Pusa tähdittää kahta kesäteatteriesitystä, joissa vaatteet pysyvät päällä. Rakkauden autokorjaamo -komedia pyörii kesäkuussa Oulussa. Sieltä Pusan perhe suuntaa heinä- ja elokuuksi Pohjanmaalle Lappajärvelle. Ville näyttelee Pari suhdetta -esityksessä Sanin, Niina Tapion, Janne Virtasen ja Jani Karvisen kanssa.

Siinä välissä 29. kesäkuuta hän käy esiintymässä Karjaalla Raasepori Festivaalilla.

– Siellä kuullaan ensimmäisiä kappaleita tulevalta albumilta, laulaja lupaa.

– Olen vanhan liiton mies. Haluan tehdä taas sitä, mitä tehtiin ennen. Tahdon näyttää, etten minä eikä musiikkigenreni eli kitarapop ole kuollut, Ville Pusa julistaa.

Kaksikielinen festivaali tuntuu mukavalta, koska Pusan mielestä kielen ei pitäisi aiheuttaa epäsopua. Ruotsissa elämänsä 15 ensimmäistä vuotta asunut muusikko on tottunut puhumaan vanhempiensa kanssa suomea ja isoveljensä kanssa ruotsia.

– Miksi mitään kieltä kohtaan pitäisi olla antipatioita? Olkoon kieli mikä tahansa, uuden oppiminen on aina eduksi. Olen kuullut opettajilta, että musiikkini avulla kouluissa on saatu oppilaita innostumaan ruotsin opiskelusta.

Pusan suosio oli kovimmillaan vuosituhannen vaihteen tienoilla. Hänen kirjoittamansa Ingen vinner -biisi oli suurmenestys ja Jore Marjarannan levyttämä suomenkielinen versio Haaveet kaatuu elokuvassa Pahat pojat kasvatti suosiota entuudestaan. Pusa oli myös naisten suursuosikki, mutta häntä itseään se ei villinnyt. Tuntui vain hienolta pystyä tarjoamaan muille elämyksiä.

– Olen laulanut pikkupojasta lähtien. Tähän ammattiin kuuluu ihailu. Minua ei millään tavalla häiritse kohdata ihmisiä vaan jään aina juttelemaan. Kuulijoille on tärkeää päästä kertomaan musiikkiini liittyviä ajatuksia ja muistoja.

Pusa on aina säilyttänyt valoisan luonteensa. Hän uskoo Ruotsissa vietettyjen kasvuvuosien vaikuttaneen positiiviseen tapaansa katsoa maailmaa. Nykyisin vallalla oleva negatiivinen asennemaailma tuntuu hänestä hyvin vieraalta.

– Maailma on nykyään raaka, ihmiset tuntuvat olevan vaatimusten kierteessä väsyneitä ja ihan puhki. Yhteiskunta voi huonosti ja paljon pahaa oloa kanavoituu someen. On vaikea nähdä somessa mitään hyvää, koska ihmiset sylkevät sinne niin valtavasti ahdistustaan tarkoituksenaan pahoittaa muiden mieltä.

Synnytyssalista suoraan keikkalavalle

Ruotsin-vuosien peruja on toinenkin asia. Suomessa Pusa on jatkuvasti pettynyt saamiinsa hot dog -annoksiin.

– Ruotsissa ja Tanskassa hodarikulttuuri on ihan toista luokkaa kuin täällä. Siellä katukeittiöt myyvät todella hyviä hodareita. Suomalaiset rakastavat nakkeja, mutta kunnon hodareita täällä ei saa. Kyllästyin huonoon laatuun ja halusin tuoda tarjolle maukkaita hodareita.

Niinpä Pusa perusti keittiömestari Teemu Korkalaisen ja vaimonsa kanssa hodareihin erikoistuneen Happie’s-ruokavaunun. Aluksi vaunu kiersi festivaaleilla ja muissa kesätapahtumissa, nyt se on ollut kesällä Tuurin kyläkaupan edustalla.

– Suunnittelimme puoli vuotta sämpylää, nakkia ja sinappia, joita nyt toistuvasti kehutaan maan parhaiksi. Lähikuukausina selviää, mihin kaikkialle laajennamme tämän vuoden aikana.

– Olen pitänyt 14 vuoden tauon levyjulkaisuissa, koska ei ole ollut fiilistä toimia nykyisessä musiikkimaailmassa.

Ville toivoo uuden levynsä saavan suopean vastaanoton, mutta on hänellä muitakin haaveita.

– Unelmia ovat musiikin tekeminen elokuvaan ja oman ravintolan perustaminen.

Ville on tehnyt musiikkia Kadonneen jaljillä -ohjelmaan, joten hänellä on tuntumaa tuntumaa tunteiden kuljettamiseen musiikin avulla.

– Tunteiden avoin näyttäminen on asia, jota haluan opettaa myös tytöilleni. Mitä enemmän tulee ikää, sitä paremmin ymmärtää perheen merkityksen. Annan nykyään perheelle enemmän aikaa.

Villellä on kolme tytärtä, joista vanhin täyttää parin viikon päästä 12 vuotta, nuoremmat ovat 7- ja 4-vuotiaita. Tammikuussa 12 vuotta sitten keikka Helsingin Kaapelilla odotti laulajaansa, koska Ville oli synnytyssalissa.

– Kapaloin lapsen ja lähdin esiintymään. Minulla oli varamies paikalla, mutta esiintymisen alkua venytettiin sen verran, että se alkoi samantien saavuttuani paikalle. Oli huikeaa kertoa yleisölle, mistä tulen ja mitä juuri oli tapahtunut, Ville muistelee esikoisensa syntymää.

Vaimonsa Riikan kanssa pari juhli joulukuussa kahdeksatta hääpäivää.

– Minulla on tapana muistaa hääpäivä. Pitkässä liitossa on tärkeää muistaa osoittaa arvostustaan, Ville huomauttaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?