Suomalainen Sara tahkoaa Los Angelesissa muhkeaa tiliä tatuoimalla – aikoo eläkkeelle 40-vuotiaana: ”Rahan määrä on aivan järjetöntä”

Espoosta maailmalle muuttanut Sara Fabel tienaa tatuoimalla jopa enemmän kuin kirurgit.

32-vuotias Sara Fabel tunnetaan maailmalla mallina, tatuoijana, taiteilijana ja sometähtenä. –Ainoa ikävä puoli julkisuudessa on se, että miesten tapailu on vaikeaa. Pystyt tapailemaan vain samassa tilanteessa olevaa ihmistä, sillä muuten hän pyrkit hyötymään kuuluisuudestasi jollakin tavalla.

13.1.2019 15:55

Los Angelesissa asuva Sara Fabel eli Sari Virtanen elää unelmaansa Los Angelesissa. Hänellä on oma tatuointiliike, joka työllistää neljä ihmistä ja takaa hänelle elannon.

– Tienaan paljon enemmän kuin kirurgit. Normaalit tatuoijat tienaavat ehkä 60–70 000 dollaria vuodessa. Lisäksi on pieni määrä ihmisiä, jotka ovat huippuammattilaisia ja joiden tuntitaksa on yli 1 000 euroa, Sara kertoo Ilta-Sanomille.

Los Angelesissa monet tatuoijat ovat julkkiksia ja tunkua asiakkaaksi riittää. Saran tavallinen työviikko on noin 60–70-tuntinen. Siitä puolet kuluu tatuoidessa ja loput piirtämiseen ja suunnitteluun. Lisäksi hän järjestää taidenäyttelyitä, vierailee tatuointimessuilla ja tekee vapaaehtoistyötä eläinten parissa.

– Elämä täällä on aika yllättävää. Sitä sanotaan, että jos haluat rikastua, mene Amerikkaan. Se on totta. Rahan määrä on aivan järjetöntä eikä sitä suomalaisena pysty oikein edes ymmärtämään.

Sara on 12 viime vuoden aikana käynyt Suomessa vain kaksi kertaa, kokee hän edelleen vahvasti olevansa suomalainen: hän sanoo asiat suoraan eikä pelkää hiljaisia hetkiä keskusteluissa.

– Sitä tietää, että on suomalainen, kun ihmiset antavat tippiä ja sinua vähän hävettää se. Yrität sanoa, että ei sun tarvii, olet maksanut ihan tarpeeksi, hän nauraa.

– Tai jos minulla on taidenäyttely, en halua edes mennä sinne, koska joku kuitenkin kysyy jotain ja joudun olemaan esillä.

–Ikävöin Suomesta pääasiassa ruokaa, esimerkiksi salmiakkia. Vanhempani tuovat aina minulle Turkinpippureita. Löysin täältä kaupan, joka myy ruisleipää ja syön oikeastaan vain sitä. Myös Oltermannia tulee välillä ikävä.

Suomalaisuus näkyy 32-vuotiaan Saran mukaan myös siinä, että hän nauttii luonnosta, viihtyy omissa oloissaan ja on vaatimaton. Hän asuu kansallispuiston vieressä ja vaeltaa siellä viikoittain.

– Ostin entisen pormestarimme Hummerin ja rallatan sillä tuonne metsään. Tykkään olla yksin, ja uskon, että se johtuu suomalaisuudestani.

Tulevaisuutensa suhteen Saralla on selkeä suunnitelma. Hän sai hiljattain Green Card -oleskeluluvan Yhdysvaltoihin ja saa sen myötä pysyä maassa ainakin seuraavat kymmenen vuotta. Seuraava etappi on Yhdysvaltojen kansalaisuuden hakeminen viiden vuoden kuluttua.

– On hurjaa, kun voi suunnitella elämää eteenpäin ja on paikka, missä saa olla. Aion ostaa ensi vuonna muutaman talon ja alan tatuoimisen sivussa kiinteistösijoittajaksi.

Saran tavoitteena on muutamassa vuodessa päästä siihen pisteeseen, että hän eläisi sijoitustensa avulla ja tatuoisi vain huvikseen.

– Pyrin pääsemään 40-vuotiaaksi mennessä eläkkeelle sijoitusteni avulla. Suomessa ei koskaan voisi kuvitella, että lopettaisi niin nuorena työt. Täällä se on mahdollista, kun teet 70-tuntista viikkoa, ja teet periaatteessa kymmenessä vuodessa 20 vuoden duunit.

Sara asuu Los Angelesissa kansallispuiston vieressä ja viettää usein aikaa luonnossa. Hän uskoo, että kaipuu metsään ja luontoon juontaa juurenta suomalaisuuteen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?