Viihde

Sara, 32, muutti Espoosta Kaliforniaan ja elää nyt unelmaansa – tatuoitu kaunotar niittää menestystä mallina: ”Miesten tapailu on vaikeaa”

Julkaistu:

koti maailmalla
Suomalainen Sara Fabel on löytänyt amerikkalaisen unelmansa Los Angelesista ja aikoo jäädä eläkkeelle ennen kuin täyttää 40 vuotta.
– Hello, kuuletko minua? Sorry suomeni on vähän ruosteista, huhuilee pirteä ääni langan päässä.

Puhelimessa on 32-vuotias, Los Angelesissa asuva Sara Fabel eli Sari Virtanen. Suomen kielen unohtuminen ei ole ihme, sillä Suomessa syntynyt ja kasvanut Fabel on viettänyt yli kolmasosan elämästään ulkomailla. Tällä hetkellä hänen elämänsä on täynnä tatuointeja, Kalifornian aurinkoa ja rentoa oleskelua rakkaiden kissojen kanssa. Aina ei kuitenkaan ole ollut yhtä seesteistä.

Sara Fabelin tarina alkaa Suomesta vuonna 1986. Hän syntyi tavalliseen espoolaisperheeseen ja haaveili lapsena kirurgin tai juristin urasta. Taiteellista tyttöä kiusattiin koulussa, ja hän kamppaili löytääkseen paikkansa maailmassa.

Lukion jälkeen Sara päätyi opiskelemaan Taideteolliseen korkeakouluun kuvataiteen opettajaksi. Ura lasten ja nuorten parissa alkoi lupaavasti ja Sara nautti työstään, kunnes vaihto-oppilasvuosi Australiassa muutti kaiken.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Tajusin silloin, että ehkä paikkani on jossain muualla kuin Suomessa. Menin vuodeksi takaisin Taikiin, kunnes muutin lopullisesti pois Suomesta.

20-vuotiaana Sara lähti Australian Brisbaneen, teki hanttihommia ja eli taiteilijaelämää. Aluksi elämä maailmalla oli ihanaa.

– En tiennyt, mitä haluaisin tehdä, joten tein vähän kaikkea. Olin emäntänä yökerhoissa ja työskentelin graafisena suunnittelijana. Nuorena työllä ei ollut niin väliä, kunhan sai olla ulkomailla.

Uudessa maassa oli myös yksinäistä, ja usein kaiken rakkaan ja vaivalla rakennetun joutui jättämään taakseen. Australiaan oli lähes mahdotonta saada pysyvää viisumia ja Sara joutui lukuisia kertoja poistumaan maasta vain parin päivän varoitusajalla.

Eräs kerroista johti siihen, että hän päätyi Uuteen-Seelantiin, josta ei tuntenut ketään. Yksinäisyys oli musertavaa, joten Sara päätti etsiä mallin töitä tavatakseen ihmisiä ja löytääkseen seuraa.

– Asuin hostellissa, jossa ei ollut edes ikkunaa ja tein varastoduunia. Sain kaveriltani iPhonen, että pääsisin edes internetiin. Menin aamuisin Mäkkärin ilmaiseen wifiin ja etsin netistä valokuvaajia.


Eteen tuli sattumalta maailmankuulu valokuvaaja-ohjaaja-näyttelijä TJ Scott, joka kuvasi maassa Spartacus-sarjaa.

– Hän otti minusta kuvia ja tutustuin myös naiseen, joka kuvasi Uuden-Seelannin ja Australian Vogueihin. Tapasin yllättäen todella ison kaliiberin valokuvaajia ja sitä kautta päädyin mallin uralle.

Mallin työ toi Saralle kansainvälistä näkyvyyttä ja hänestä tuli nopeasti suosittu sometähti. Hänen Instagram-tilinsä seuraajamäärä räjähti nousuun ja nykyään häntä seuraa kuvapalvelussa yli 434 000 ihmistä ympäri maailmaa. Sara kokeili myös näyttelijän työtä, mutta päätyi lopulta tatuoijaksi. Ammatti sopi taiteelliselle ja ihmisiä rakastavalle Saralle loistavasti.

– Innostuin tatuoinneista jo lapsena. 10- tai 11-vuotiaana tiesin, että tulen ottamaan tatuointeja ja otin ensimmäisen 16-vuotiaana, vaikkei se nyt hirveän laillista ollutkaan, hän nauraa.


Nyt Sara on päässyt elämässään siihen pisteeseen, että hän asuu pysyvästi yhdessä maassa ja elättää itsensä yrittäjänä. Se on vaatinut paljon. Matkalle on mahtunut paljon surua ja vaikeuksia, takana on väkivaltaisia parisuhteita, uusia alkuja ja kammottavia kokemuksia.

Yksi hirvittävimmistä tilanteista sattui, kun Saran viisumi Australiaan päättyi jälleen kerran ja aikaa maasta poistumiseen oli viisi päivää.

– Minulla oli poikaystävä, jonka luota jouduin lähtemään. Se oli liikaa ja hänelle tuli niin kova surku, että hän päätti lopulta päättää elämänsä. Se oli kamalaa, koska en päässyt Australiaan takaisin tapaamaan hänen perhettään tai ystäviään. Olin jumissa muualla, enkä päässyt mitenkään mukaan siihen suruun.

Aviomies katosi mystisesti

Myöhemmin Sara rakastui uudelleen ja meni naimisiin Australiassa. Yhteinen elämä aviopuolison kanssa jäi kuitenkin lyhyeen, sillä tämä katosi erikoisen vyyhdin seurauksena.

Saran mukaan hänen miehensä bändi oli kiertueella Suomessa tiuhaan vierailleen, yhdysvaltalaisen tosi-tv-tähti Bam Margeran kanssa. Myös Sara oli mukana, kun jotain yhtäkkiä sattui.

– En tiedä, oliko huumeita tai alkoholia liikaa kuvioissa, ja hänellä siksi vähän pölähti päässä. Hän vain katosi enkä saanut häneen mitään yhteyttä. En vieläkään tiedä, mitä lopulta tapahtui.

Sara epäilee, että aviomies piti päihteidenkäyttönsä salassa, koska tiesi, ettei huumeita ja alkoholia karttava Sara hyväksyisi asiaa.

– Hän oli lopulta kadoksissa kuusi vuotta, mutta nyt hän on löytynyt.

Samaan aikaan katoamisen kanssa Saran viisumi Australiaan päättyi jälleen ja hänen oli poistuttava maasta. Los Angelesissa asuva tuttava tarjoutui ostamaan Saralle lentolipun luokseen, hän otti lahjan vastaan, lensi Kaliforniaan ja jäi sille tielle.


Australiassa solmittu avioliitto on yhä voimassa, sillä Sara ei ole saanut puolisoaan kirjoittamaan avioeroa.

– Avioliittoni on voimassa myös kansainvälisesti enkä voi siksi mennä uudelleen naimisiin. Hänellä on kuulemma lapsia muiden kanssa. Olen periaatteessa äitipuoli. Olisi ihan kiva, jos en olisi, hän huokaa.

Vaikka Sara on 12 viime vuoden aikana käynyt Suomessa vain kaksi kertaa, kokee hän edelleen vahvasti olevansa suomalainen: hän sanoo asiat suoraan eikä pelkää hiljaisia hetkiä keskusteluissa.

– Sitä tietää, että on suomalainen, kun ihmiset antavat tippiä ja sinua vähän hävettää se. Yrität sanoa, että ei sun tarvii, olet maksanut ihan tarpeeksi, hän nauraa.

– Tai jos minulla on taidenäyttely, en halua edes mennä sinne, koska joku kuitenkin kysyy jotain ja joudun olemaan esillä.

Suomalaisuus näkyy Saran mukaan myös siinä, että hän nauttii luonnosta, viihtyy omissa oloissaan ja on vaatimaton. Hän asuu kansallispuiston vieressä ja vaeltaa siellä viikoittain.

– Ostin entisen pormestarimme Hummerin ja rallatan sillä tuonne metsään. Tykkään olla yksin, ja uskon, että se johtuu suomalaisuudestani.


Saran vanhemmat asuvat Suomessa, mutta perhe pitää tiiviisti yhteyttä. Joka päivä, kun Los Angelesissa on aamu ja Suomessa ilta, istuvat he yhdessä alas ja vaihtavat kuulumisia.

– Minä syön aamupalaa ja he iltapalaa. Meillä on kahvit ja leivät – heillä Pauligin Juhla Mokka ja minulla Starbucks-kahvini ja videochattaamme. He ovat todella kannustavia. Iskä ja äiti sanovat aina, että ovat ylpeitä minusta ja siitä, mitä teen.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt