Iron Maidenin nokkamies Bruce Dickinson saapuu Suomeen – paljastaa suunnitelmansa, joihin kuuluu paljon suomalaisille arkista puuhaa - Viihde - Ilta-Sanomat

Iron Maidenin nokkamies Bruce Dickinson saapuu Suomeen – paljastaa suunnitelmansa, joihin kuuluu paljon suomalaisille arkista puuhaa

Helsinkiin tammikuussa saapuva Iron Maidenin nokkamies Bruce Dickinson on käynyt Suomessa useita kertoja ja tietää, mistä täällä pitää.

– Minulla ei ole aikomustakaan jäädä eläkkeelle, sanoo Bruce Dickinson. Kuva Meksikosta kahden vuoden takaa.­

6.1.2019 17:33

Suomalaisten suursuosikki Bruce Dickinson, 60, saapuu heti vuoden alkajaisiksi Helsinkiin. Hän ei tule tänne tällä kertaa Iron Maiden -yhtyeensä kanssa, vaan omaelämäkerta kainalossaan. Dickinson pitää Kulttuuritalolla 15. tammikuuta puhetilaisuuden, jonka jälkeen legendaarinen laulaja vastailee yleisökysymyksiin.

Silloin selviää myös, miten pitkällä hän on uudessa hankkeessaan.

– Kasvatan taas pitkiä hiuksia. Vaikkapa vain ärsyttääkseni niitä, jotka iloitsivat, kun leikkautin hiukseni. Hiukset ovat jo olkapäille, Bruce paljastaa IS:lle puhelimessa.

Elämäkerta on suomennettu, mutta nimeksi on jätetty alkuperäinen englanninkielinen What Does This Button Do. Nokkelan nimen vapaa suomennos mitä tapahtuu painamalla tästä napista viittaa siihen, että Dickinson on utelias ja aina valmis kokeilemaan uutta.

– Pitää vaan hypätä tuntemattomaan, vaikka ei tiedäkään, mitä siitä seuraa. On kuunneltava itseään, vain sillä tavalla on mahdollisuus kehittyä. Joissain asioissa voi pyrkiä ennakoimaan seurauksia, mutta yleensä aina tulee myös yllätyksiä, Dickinson miettii taipumustaan painella uusia nappeja.

Bruce Dickinson puhuu 15. tammikuuta elämästään suomalaisille. – Minulle on tapahtunut aivan uskomattomia asioita, mutta tärkeintä on se, että yleisö lähtee tilaisuudesta hymy huulillaan.­

Kuusikymppiset tulivat täyteen syksyllä.

– Ikääntyminen on henkinen prosessi. En ajattele ikää lainkaan. Paitsi lukiessani lehdestä kuolinilmoituksia, joissa kuollut on itseäni nuorempi. Tai kun joku kuolee minua vähän vanhempana, saatan miettiä, että ehkä minullakin on enää jäljellä kymmenen vuotta, Bruce myöntää.

Hän karistaa moiset mietteet muistamalla, että toisaalta elämänpäiviä voi olla tulossa vielä kymmenien vuosien edestä. Siksi asiaa on turha murehtia.

– Fyysisiä rajoituksia alkaa hiipiä kehoon, mutta olen ollut tähän mennessä hyvin onnekas. Olen ikäisekseni melkoisen hyvässä kunnossa. Juoksentelen ja hypin lavalla edelleen aika lailla samalla tavalla kuin parikymmentä vuotta sitten. Eikä minulla ole aikomustakaan jäädä eläkkeelle.

Vruce Dickinson ja Iron Maiden keikalla Suomessa vuonna 1986.­

Laulajalla havaittiin alkuvaiheessaan ollut kieli- ja nielusyöpä neljä vuotta sitten. Parin kuukauden hoitojakso nujersi sairauden. Sen jälkeen Bruce jatkoi aherrustaan kuten ennenkin.

– Haluaisin olla ajankäyttöni suhteen valikoivampi, mutta minulla ei ole sen suhteen valinnanvaraa. Minulla on liikaa velvollisuuksia ja vaatimuksia, jotka minun pitää täyttää, monessa mukana oleva mies perustelee.

– Oli lyhyt jakso, jolloin ajattelin, että ehkä kaikki on sairauden jälkeen erilaista, mutta ei se ollutkaan. Ehkä vähän, mutta ei paljoa. Ei maailma siitä muutu, vaikka saisikin syövän. Jos on laskuja maksettavana, niin ne pitää maksaa myös sairaana, Bruce muistuttaa realiteeteista.

– Voi tuntua kovalta sanoa, mutta vaikka olisi sairas, velvollisuutensa joutuu silti hoitamaan. Tai onhan aina se vaihtoehto, että olisi tekemättä mitään ja antaisi periksi, mutta minä en anna periksi.

Vahva velvollisuudentunto auttaa pitämään myös Iron Maidenin kasassa.

– Jos jotain päätetään tehdä, sitä ei tehdä puolitehoilla sinnepäin vaan täysillä. Sillä tapaa kuin se olisi viimeinen maailmassa tehty asia ja meidät tultaisiin arvioimaan sen perusteella.

Dickinsonin äänessä on sellaista terästä, ettei jää pienintäkään epäselvyyttä, että Iron Maiden -leirissä ei lusmuilla, vaan työmoraali pidetään korkealla.

– Näin pitäisi hoitaa kaikki asiat, elää koko elämänsä tehden kaiken täysillä. Myös ne velvollisuudet eikä vain itseä kiinnostavat jutut. Tuohon on hyvä tähdätä, vaikka meillä jokaisella onkin niitäkin päiviä, jolloin ei pysty aivan parhaimpaansa.

Bruce Dickinson kouluttautui 90-luvulla lentäjäksi. Hän lentää itse Iron Maidenin Boeing-lentokonetta.­

Dickinson on käynyt Suomessa vuosikymmenten varrella useita kertoja. Hän tietää, mistä täällä pitää.

– Syön Suomessa kalaa ja saunon. Minulla on ollut viime käynneilläni hotellihuone, jossa on sauna. Se on mahtavaa, olen viettänyt saunassa pitkiä aikoja istuskellen rauhassa olut kädessä, laulaja kertoo.

– Pidän suomalaisesta oluesta. Ei minulla ole oluistanne mitään varsinaista suosikkia, vaan juon kaikkea, mitä hanasta tulee. Pidän yleensä melko tavanomaisista, perinteisen täyteläisistä oluista.

– Pidän suomalaisesta oluesta, Trooper-oluen ”isä” myöntää.­

Dickinsonin omaa Trooper-olutta tuodaan Suomeen, mutta sitä hän ei täällä juo. Viitisen vuotta sitten lanseerattua olutta myydään kymmenissä maissa.

– Suunnittelin sen yhdessä brittipanimon olutmestarin kanssa. Olutta on myyty jo 25 miljoonaa pinttiä, eli lähes 15 miljoonaa litraa. Ensi vuonna tarjolle tulee uusi olut.

Dickinson on hauska juttukumppani, joka kertoo vuosikymmenten rutiinilla kuulumisiaan sujuvasti. Samalla hän kuitenkin pitää tiukasti kiinni yksityisyydestään. Niin on elämäkerrassakin, jossa Bruce kuittaa yksityiselämänsä sanomalla jättäneensä tarkoituksella kaikki avioliitot, erot ja lasten syntymät kertomatta.

– Vietin joulun kotona Lontoossa. Se on yksityiselämääni, kuuluu niukka vastaus jouluun liittyen.

Dickinsonilla on toisen vaimonsa kanssa kolme aikuista lasta. Kuopus on tyttö. Molemmat kolmeakymppiä lähestyvät pojat ovat brittibändeissä soittavia muusikkoja.

– Minulla ei ole aikomustakaan jäädä eläkkeelle, sanoo Bruce Dickinson. Kuva Meksikosta kahden vuoden takaa.­

Iron Maiden on maailman menestyneimpiä yhtyeitä. Dickinson on ollut bändin laulusolisti yli 30 vuotta, vaikka pitikin välillä muutaman vuoden hengähdystauon ennen kuin palasi takaisin bändiin. Monipuolinen mies on ansainnut vankan aseman musiikkifanien suosiossa.

– En ole täydellinen, kaukana siitä. Jos tulee puhekeikalle kuuntelemaan minua, kuulee, kuinka käytin nuorena huumeita ja olin monella tapaa paha poika. Tarinani kertoo rumasta kundista, joka voitti vaikeudet ja onnistui tavoitteissaan, laulaja luonnehtii.

– Minulle on tapahtunut aivan uskomattomia asioita, mutta tärkeintä on se, että yleisö lähtee tilaisuudesta hymy huulillaan, Bruce painottaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?