Yhtenä päivänä Bonita Pietilan puhelin soi ja hänen koko elämänsä muuttui – suomalainen päätyi luomaan Simpsoneita 28 vuodeksi: nyt hän kertoo tarinansa

Suomalaistaustaisen Bonita Pietilan nimi on tuttu miljoonille tv-katsojille ympäri maailman: 28 vuoden ajan hän palkkasi ääninäyttelijöitä Simpsoneihin ja tapasi satoja sarjassa vierailleita maailmantähtiä.

Bonita Pietila työskenteli Simpsoneissa ääniroolittajana ja tuottajana 28 vuotta.

5.1.2019 9:03

Nimi Bonita Pietila nähtiin vuosia maailman suosituimman animaatiosarjan Simpsoneiden alkuteksteissä – ensin roolittajana ja sitten tuottajana. Amerikansuomalainen nainen pestasi kaikki show’ssa esiintyneet ääninäyttelijät. Kolme vuotta sitten Pietila jätti Simpsonit työskenneltyään sarjassa sen alusta asti.

Pietila, 65, on syntynyt ja kasvanut metsän keskellä, Michiganin yläniemimaalla. Lähimpään 600 asukkaan kylään oli kotoa 11 kilometriä.

Bonita Pietila puhumassa pohjoismaiselle yleisölle Nordic Night -tilaisuudessa. Alan ammattilainen muistutti, että viihdeteollisuudessa on monenlaisia työpaikkoja. Esimerkiksi kukin tv-sarja työllistää vähintään sata henkeä.

Isovanhemmat olivat Teuvalta, Etelä-Pohjanmaalta. Vanhemmat Ruth ja Heikki syntyivät Yhdysvalloissa. Isä työskenteli metsurina ja rautakaivoksilla äidin huolehtiessa kuusilapsisesta perheestä. Kotiin tuli sähköt Bonitan ollessa kuusivuotias ja vesijohto, kun tyttö oli yhdeksän. Vanhemmat eivät ajan hengen mukaisesti opettaneet suomea ”Bonnielle”, koska tytöstä haluttiin täysin amerikkalainen.

Nyt Bonita Pietila, 65, on tullut puhumaan Nordic Night -tapahtumaan Los Angelesissa. Häntä on pyydetty kertomaan uran luomisesta Hollywoodin viihdeteollisuudessa.

Nuorempana Pietilä toimi vuosia konserttipromoottorina ja hänet tunnettiin kyvystä sovittaa erilaisia ääniä yhteen.

– Tiedän, mikä ääni sopii mihinkin. Kuulen sen. Tiedän, kenet palkata ja kuinka kauan kunkin henkilön tulisi puhua, Pietila pohjustaa.

Tästä syystä Bonitan puhelin soi alkuvuodesta 1987.

– Langan toisessa päässä oli Matt Groening. Hän alkoi tehdä minuutin mittaisia piirroselokuvia Tracey Ullman Show’hun ja palkkasi minut roolittamaan näiden lyhytelokuvien henkilöhahmot. Kaikki sovittiin yhdellä puhelinsoitolla, Pietila toteaa.

Lisa, Maggie, Marge, Homer ja Bart Simpson ovat jatkaneet seikkailujaan yhtäjaksoisesti vuodesta 1989, kauemmin kuin yksikään piirretty tai tilannekomedia.

Lisa Simpsonin ääneksi Pietila valitsi näyttelijä Yeardley Smithin, jonka oli nähnyt näytelmässä. Nuorten poikien ääniin erikoistunut Nancy Cartwright sai Bartin roolin. Säästösyistä Tracey Ullman Show’n palkkalistoilla jo valmiiksi olleet Julie Kavner ja Dan Castellaneta pestattiin Margen ja Homerin osiin. Kaksi vuotta myöhemmin tuottajat myivät Simpsonit Foxille omaksi puolen tunnin sarjakseen, jolloin sarjaan lisättiin vielä seitsemän uutta vakinäyttelijää.

– Nykyään sarjassa on yli 300 hahmoa. Heistä Lisa muistuttaa eniten minua, koska on älykkäin, Pietilä hymyilee.

Simpsonit oli yksi neljästä sarjasta, joilla tv-yhtiö Fox aloitti toimintansa 32 vuotta sitten.

– Fox ei tuntunut suuryhtiöltä. Tv-osasto oli täysin erillään filmidivisioonasta. Alussa kaikki oli vapaampaa. Vasta paljon myöhemmin työpaikka alkoi tuntua suuryhtiöltä, tuottaja kuvailee.

Simpsoneista tuli heti yleisösuosikki. Pian myös julkkikset äkkäsivät show’n. Kutsusta vierailevaksi tähdeksi Simpsoneihin tuli statussymboli – merkki siitä, että oli saavuttanut urallaan tietyn pisteen.

– Tein vierailuista erityisiä juhlahetkiä, koska kaikki nauhoitukset olivat show’lle tärkeitä. Olimme onnekkaita, että ihmiset suostuivat astumaan ulos turvallisista ympyröistään tekemään jotain täysin typerää, roolittaja kuvailee.

Joku vakinäyttelijöistä oli aina äänityksissä mukana vierailijan kanssa, jotta kokemus olisi tälle miellyttävä. Pietilalle mieluisimpia olivat muusikot.

– He olivat minulle aina hauskimpia kokemuksia. Pidän yhä yhteyttä joihinkin heistä, kuten Rob Halfordiin ja Peter Framptoniin.

Yksi alkuaikojen muistettavimmista tähdistä oli näyttelijälegenda Elizabeth Taylor, joka siinä vaiheessa teki enää satunnaisia pisterooleja tv-sarjoissa.

– Taylorin ei enää tarvinnut tehdä töitä, vaan hänen painopisteenään oli aidsin uhrien auttaminen. Muistan vain, kuinka fyysisesti pieni ihminen hän oli. Elizabeth oli tuolloin naimisissa rakennusmies Larry Fortenskyn kanssa. Vein tähdelle laatikollisen Simpsons-memorabiliaa, kuten t-paitoja, jotka hän sanoi antavansa miehelleen. Hän oli valtavan miellyttävä, ja hänen silmänsä todellakin olivat violetit, Bonita kertoo.

Elizabeth Taylor oli yksi Pietilän suosikkivierailijoista. Kuvassa Taylor vuonna 1959.

Vuonna 2000 tuli ulos Simpsonien jakso, jossa Donald Trumpista tuli Yhdysvaltain presidentti.

– Simpsonit eivät ennustaneet mitään! Se oli vitsi silloin ja saattaa olla vieläkin. Käsikirjoittajat kirjoittavat mitä tahansa pähkähulluja juttuja, joita heidän mieleensä putkahtaa yleisön naurattamiseksi. Satojen episodien jälkeen heidän oli pakko onnistua jossain, Pietila toppuuttelee.

Trump ei koskaan itse vieraillut Simpsoneissa, vaan hänen äänensä duppasi Harry Shearer, joka tekee muun muassa Mr. Burnsin ja Ned Flandersin äänet. Pietila ei ota kantaa siihen, kuinka hyvin oikea Trump on presidenttinä onnistunut.

– En halua sellaista lehtiotsikkoa, enkä ole täällä puhuakseni koko maani puolesta. Amerikkalaiset äänestivät Trumpin presidentiksi. Jos olemme tyytyväisiä, äänestämme hänet toiselle kaudelle. Ja jos emme ole, äänestämme jotain toista, Pietila järkeilee.

Työ Simpsoneissa oli haastavaa. Animaatiosarjassa työskentelee noin 400 henkeä. Yhden episodin tekeminen kestää puolitoista vuotta ja vuodessa tehdään 22 jaksoa. Niitä on tekeillä samanaikaisesti useita. Pietilakin pallotteli viittätoista jaksoa kerrallaan kuin jonglööri.

– Piti pitää paljon mielessä, sillä asioihin tuli muutoksia päivittäin. Kukin show oli tärkeä. Koetimme tehdä joka viikko parastamme, hän selittää.

Työpäivät venyivät, eikä Pietila voinut koskaan pitää lomaa viikkoa kauempaa. Yhdestä säännöstä hän piti kiinni tuottajien kanssa:

– Ette voi soittaa minulle puolenyön jälkeen. Joka viikko minulta pyydettiin ääninäyttelijöitä studiolle seuraavaksi aamuksi. Sanoin, että ei onnistu, vaan että he olisivat siellä kahdelta iltapäivällä. Seuraavana aamuna töihin ajellessani sitten mietin, ketkä olisivat sopivia henkilöitä ja palkkasin heidät siltä istumalta, Pietila paljastaa.

Bonita Pietila jätti Foxin ja Simpsonit kolme vuotta sitten.

– Olin Simpsoneissa 28 vuotta, eli 26 tuotantokautta, 602 jaksoa. Roolitin kaikki ääninäyttelijät. Minua ei pakotettu ulos, vaan tein päätöksen itse. Olen siihen tyytyväinen. On ollut vapauttava kokemus kävellä pois työelämästä. Kaikilla ei ole siihen mahdollisuutta, ja koenkin olevani onnekas, kun pystyin tekemään sen, hän kiittelee.

Bonita Pietila Walk of Famella Hollywood Boulevardilla. Kadulle ovat saaneet tähtensä myös Simpsonit sekä heidän luojansa Matt Groening.

Viime kesänä Pietila teki viikon mittaisen matkan Suomeen. Vierailuun kuului poroihin tutustumista Lapissa ja Sauna-ajojen tuomaroimista suvun mailla Teuvalla. Pietila kasvoi itsekin yhteisössä, jossa kaikilla oli saunat.

– Suomesta on tulossa urbaanimpi, niinpä jokaisella ei enää ole omaa saunaa. Kekseliäät ihmiset ovat rakentaneet saunojaan asuntovaunuihin, maastureihin tai lava-autojen päälle, jopa hevosvankkureiden sisään. Kävin viidessä eri saunassa. Sain äänestää, mistä pidin eniten – saunasta, jossa oli pehmeät löylyt, Pietila kuvailee.

Tätä nykyä nainen esiintyy puhetilaisuuksissa ja konsultoi viihdealan asioissa. Hän vaikuttaa levolliselta ja rentoutuneelta.

– Elän hyvää elämää, Bonita Pietila summaa.

Simpsonit on maaliman tunnetuin animaatiosarja.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?