Kevin Spacey rikkoi yli vuoden kestäneen somehiljaisuuden – katsojat tyrmistyivät oudosta videosta: ”Kammottavaa” - Viihde - Ilta-Sanomat

Kevin Spacey rikkoi yli vuoden kestäneen somehiljaisuuden – katsojat tyrmistyivät oudosta videosta: ”Kammottavaa”

Kevin Spaceyn kerrottiin jouluaattona saaneen syytteet seksuaalisesta ahdistelusta. Samana päivänä hän julkaisi videon, joka on kuohuttanut sosiaalisessa mediassa.

26.12.2018 10:07

Useista seksuaalirikoksista syytetty näyttelijä Kevin Spacey julkaisi jouluaattona videon, joka on herättänyt tyrmistystä sosiaalisessa mediassa. Spacey esiintyy videolla House of Cards -sarjasta tuttuna Frank Underwoodina.

– Tiedän mitä haluatte, jouluiseen essuun pukeutunut Spacey sanoo CNN:n mukaan.

– Kerroin teille synkimmät, syvimmät salaisuuteni. Näytin, mihin ihmiset ovat kykeneviä. Järkytin teitä rehellisyydelläni, mutta enimmäkseen haastoin teitä ja laitoin teidät ajattelemaan. Luotitte minuun, vaikka tiesitte, ettei pitäisi.

– Haluatte minut takaisin.

Näyttelijä myös toteaa, kuinka ”he” haluavat hänen tunnustavan kaiken ja sanovan, että sai ansionsa mukaan. Spacey toteaa kameralle suoraan puhuen, ettei kaikki ole niin yksinkertaista. Epäselvää on, viittaako Spacey kolmeminuuttisella videolla ahdistelusyytöksiin.

Kevin Spacey puhuu suoraan kameraan videolla.

Videota on amerikkalaismediassa kuvailtu muun muassa oudoksi ja se on herättänyt ihmetystä myös sosiaalisessa mediassa.

– Olen varma, että kukaan niistä miehistä, jotka olivat lapsia joutuessaan seksuaalirikosten kohteeksi, ei arvosta Kevin Spaceyn omituista videota. Ei. Vain ei, näyttelijä Patricia Arquette twiittasi.

– Kevin Spaceyn video on lisätodiste siitä, että olit sitten kuinka rikas ja kuuluisa, tarvitset ainakin kolme ihmistä elämääsi, joille ei ole ongelma sanoa... koomikko W. Kamau Bell twiittasi lisäten kuvan, jossa luki vapaasti suomennettuna: ”Äijä, mitä helvettiä?”

– Hollywood on tehnyt Kevin Spaceysta niin harhaisen, että hän oikeasti luulee, että koska pidämme hänen pahasta hahmostaan televisiosarjassa, pidämme siitä, että hän on paha myös oikeassa elämässä. En voisi kuvitella olevani niin hukassa, Twitterissä arvosteltiin.

– Kevin Spaceyn video oli kiusallisin asia, jonka olen nähnyt sen jälkeen, kun Darren-serkkuni esitteli karateliikkeitä isoäitini hautajaisissa.

– Olen äimistynyt. Vitsit sikseen, tämä oli todella epäsopivaa enkä voi kuvitella, kuinka häiritsevää tämän näkeminen on seksuaalirikosten uhreille kaikkialla maailmassa.

– Kammottavaa.

– Miksi Kevin Spacey teki tuon videon?

Ensimmäiset syytökset ilmaantuivat viime vuoden lokakuussa. Tuolloin näyttelijä Anthony Rapp, 46, kertoi Spaceyn käyttäneen häntä seksuaalisesti hyväksi.

Rapp kertoi Buzzfeedille, kuinka Spcaey kiipesi hänen päälleen sängyllä juhlissa, eikä nuori näyttelijä kyennyt poistumaan tilanteesta. Rapp sanoi, ettei koskaan puhunut asiasta kenellekään.

Rapp oli väitettyjen tapahtumien aikaan 14-vuotias, Spacey yli 26-vuotias.

Kahdesti palkittua Oscar-näyttelijää vastaan on esitetty yli 30 ahdistelusyytöstä. Näyttelijää vastaan on myös nostettu syytteitä.

Spacey kommentoi tiedotteessa, ettei muistanut tapahtunutta.

– Jos toimin, kuten hän väittää, olen velkaa nöyrimmän anteeksipyyntöni äärimmäisen epäsopivasta, humalaisesta käytöksestä. Olen pahoillani, että hän on kantanut näitä tuntemuksia mukanaan kaikki nämä vuodet, näyttelijä kommentoi.

Näyttelijää vastaan on kuitenkin esitetty kymmeniä syytöksiä. Muun muassa kahdeksan House of Cards -sarjassa työskennellyttä henkilöä kertoi Spaceyn käytöksen olleen ”saalistavaa”. Nimettömien lähteiden mukaan Spacey kosketteli ja laukoi raakoja kommentteja työntekijöille, jotka olivat useimmiten nuoria miehiä.

Myös esimerkiksi brittiteatteri, jonka taiteellisena johtajana Spacey toimi, kertoi saaneensa 20 valitusta näyttelijän sopimattomasta käytöksestä.

Spacey on rikostutkintojen kohteena Britanniassa ja Los Angelesissa, The Hollywood Reporter kertoo.

Jouluna uutisoitiin, että Spaceyta vastaan oli nostettu syyte seksuaalisesta ahdistelusta. Syyttäjät eivät nimenneet epäiltyä uhria, mutta entinen uutisankkuri Heather Unruh kertoi viime vuonna lehdistötilaisuudessa poliisin tutkivan tapausta, jossa Spaceyn epäiltiin ahdistelleen hänen 18-vuotiasta poikaansa. Epäilty rikos tapahtui baarissa heinäkuussa 2016.

Spacey sai potkut House of Cards -sarjasta ahdistelukohun myötä ja hän on viettänyt viimeisen vuoden ajan hiljaiseloa. Twiitti Youtubessa julkaistusta videosta oli ensimmäinen twiitti mieheltä sitten lokakuun 2017.

Lue lisää: Kevin Spacey saa syytteen seksuaalisesta ahdistelusta

House of Cardsin tuoreimmalla tuotantokaudella ei nähty Kevin Spaceyn hahmoa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?