Kirsi Alm-Siiralla oli vuosia ”hyvä tekosyy”, miten astella valmiiseen joulupöytään – ”Se oli sellainen laiskan naisen ratkaisu”

Ennen tytärtensä syntymää Kirsi Alm-Siira teki jouluisin ilomielin töitä. Tänä jouluna hän on töissä tapaninpäivänä vetämässä kello seitsemän ja kymmenen uutiset.

Kirsi Alm-Siira nähdään tapaninpäivänä seitsemän ja kymmenen uutisissa.

24.12.2018 12:37

Kun suomalaiset tapaninpäivänä sulattelevat syömiään kinkkuja ja konvehteja ja kenties valmistautuvat edessä olevaan arkipäivään, on uutisankkuri Kirsi Alm-Siira jo täydessä työn touhussa MTV:n uutisissa. Alm-Siiran työvuoro tapaninpäivänä alkaa kello 12 ja kotiin hän pääsee lähtemään kymmenen uutisten jälkeen. Tv-ruudussa Alm-Siira nähdään seitsemän ja kymmenen uutislähetyksissä.

– Ennen lapsia tahdoin aina olla joulut töissä ja ilmoittauduin vapaaehtoiseksi. Tässä elämäntilanteessa tahdon viettää jouluaaton lasteni kanssa, 6- ja 10-vuotiaiden tytärten äiti sanoo.

– Suomessa on niin paljon pyhiä, joita ihmiset viettävät, kuten vappua, uuttavuotta ja juhannusta, että uutisankkurina sitä joutuu jonkin tai useamman niistä vuoroista kuitenkin tekemään. Enhän minä voi niitä kaikkia vapaaksi vaatia, pitää olla työkavereita kohtaan solidaarinen.

Ennen tytärtensä syntymää Alm-Siira teki mielellään jouluaaton ja -päivän työvuorot.

– Niinä päivinähän on poikkeuksellisesti vain kello seitsemän lähetys, niin työpäiväkin on lyhyempi. Siitä sai aina myös hyvän tekosyyn mennä töiden jälkeen valmiiseen joulupöytään, kun enhän minä voinut mitään tehdä, kun olin töissä. Se oli sellainen laiskan naisen ratkaisu, Alm-Siira nauraa.

Ennen tytärtensä syntymää Kirsi Alm-Siira ilmoittautui mielellään vapaaehtoiseksi uutisankkuriksi jouluaaton ja -päivän vuoroihin.

Alm-Siiran mukaan joulutunnelman aistii työpaikalla, mutta se välttämättä näy itse työnteossa, sillä suuret uutistapahtumat eivät katso ajankohtaa.

– Meillä on pyhinä töissä niin sanottu viikonloppumiehitys, eli porukkaa on hieman vähemmän. Mutta kyllähän uutiskoneisto pärähtää käyntiin, jos jouluna jotain suurta tapahtuu. Esimerkiksi Thaimaan tsunamihan tapahtui tapaninpäivänä. En itse ole silloin ollut uutistoimituksessa töissä, mutta olen miettinyt kollegoita, jotka olivat.

Alm-Siira kiittelee, että hänen työpaikallaan juhlapyhät huomioidaan aina jotenkin, jotta myös töissä olevat saavat ripauksen juhlafiilistä. Uutenavuotena kilistellään kuohujuoman kera, juhannuksena on grillailtu ja jouluisin työpaikalle tuodaan joulukuusi ja tarjolla on pipareita ja suklaata.

– Joulutunnelman kyllä aistii ja kyllähän se näkyy myös uutisaiheissa, kun uutisoidaan, miten joulua on vietetty ympäri maailmaa.

– Tapaninpäivä alkaa olla myös sitä aikaa, kun työkaverit alkavat raahata kotoaan ylimääräiseksi jääneitä konvehtirasioita töihin. Minä kuulun tähän jengiin, joka tuo ylimääräiset herkut töihin, siinä kohtaa joulua alkaa olla jo fiilis, että auttakaa nyt muut minua tämän taakan kanssa. Sitten mussutamme yhdessä konvehteja ja piparkakkutaloja, Alm-Siira naurahtaa.

–Tuntuu, että lapset ovat nyt siinä parhaassa joulunviettoiässä. Kymmenvuotias alkaa olla ohi jo joulupukkiaikojen, mutta hän odottaa kovasti joulun tunnelmaa ja yhteistä aikaa sukulaisten kanssa. Kuusivuotias taas on ihan täpinöissään joulupukista ja lahjoista. Lasten into tarttuu jouluisin itseenikin, Kirsi Alm-Siira sanoo.

Vaikka Alm-Siira on jouluaaton ja -päivän vapaalla, seuraa hän työpaikkansa tapahtumia vapaalta käsin. Hän uskoo, että seuraisi uutisia tarkasti myös, vaikkei olisi uutisankkuri.

– En minä nyt joulupöydässä ala surffata CNN:n sivuilla, mutta on kiva tietää, mitä maailmalla on tapahtunut. Nykyään uutisia on niin helppo seurata, etten myöskään kerää koko perhettä seitsemältä uutisten ääreen, vaan katson uutislähetyksemme myöhemmin illalla puhelimeltani esimerkiksi hampaita harjatessani tai nukkumaan mennessäni.

– En minä koskaan ole lomallakaan täysin offline. Se ei tosin haittaa minua, koska en pode asiasta minkäänlaista stressiä tai koe sitä raskaana.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?