Näky ruotsinlaivalla ei pyyhkiydy pois Marita Taavitsaisen mielestä – henkilökunnan tiloissa vastassa oli karu ilmestys: ”Katsoin silmät ymmyrkäisinä”

Iskelmätähti Marita Taavitsainen on tänä jouluna neljättä kertaa putkeen ruotsinlaivalla töissä. Viime vuonna verkkokalvoille tallentui hullukurinen näky.

Iskelmätähti Marita Taavitsainen viettää joulua neljättä vuotta putkeen ruotsinlaivalla keikkaillen. Taavitsainen esiintyy Viking Linen laivalla jouluaattona ja -päivänä. Kokeneena risteilykeikkailijana Taavitsainen kertoo ihastuneensa laivajouluun heti ensimmäisestä kerrasta lähtien.

– Kun kerran tein niin, etten viettänytkään kotijoulua, tajusin, ettei se niin kauheaa olekaan, Taavitsainen nauraa.

Aiempina jouluina Taavitsaisen mukana laivalla ovat olleet hänen tyttärensä Iines ja Stella.

– Tänä vuonna on hieman epäselvää, miten mennään, että tulevatko tytöt laivalle vai eivät. Tilanne on vielä vähän auki, mutta ratkeaa viimeistään h-hetkellä, Taavitsainen naurahtaa.

Taavitsainen kehuukin, että laivalla on jouluisin lapsille paljon järjestettyä ohjelmaa ja tietenkin paikalla on myös joulupukki.

– Tunnelma on jouluisin laivalla kiva ja vähän erilainen kuin yleensä. Laivalla on jonkin verran yksinäisiä ihmisiä ja sitten on suuria perheitä vauvasta vaariin. Osa on päättänyt tehdä niin, ettei kukaan tee joulua yksinään, vaan kaikki tulevat koko suvun voimin valmiiseen pöytään.

– Tunnelma on iloinen, ei ole mitään synkistelyä. Kovasti ihmiset keikoilla tanssivat ja iloitsevat.

Joulu näkyy myös Taavitsaisen keikkasetissä, sillä kokemus on se, että ihmiset tahtovat jouluna kuulla joulukappaleita.

– Tietenkin jouluna joululaulut ovat oleellisia, mutta kun hiljattain olin keikalla, tuntui etteivät ihmiset jaksaneet ollenkaan kuunnella joululauluja, kun niitä varmaan tulee joka tuutista. Jouluaattona ja -päivänä asia on tietenkin aivan eri.´

–Pääsen jouluna valmiiseen pöytään ja saan vielä tuplapalkankin. Olen siirtynyt ihan laivajoulun kannattajaksi, Marita Taavitsainen sanoo.

Kun Taavitsaiselta kysyy, miten hän käyttää vapaa-aikansa laivalla, vastaus tulee kuin apteekin hyllyltä:

– Syön, syön ja syön, hän nauraa.

– Koko ajanhan siellä tulee syötyä. Siellä on niin mahtavat jouluruoat, ettei voi muuta tehdä kuin siirtyä herkusta toiseen ja yrittää jonkin rajan pitää tietysti, vaikka ehkä ei nyt jouluna tarvitse ajatella sitäkään.

Jouluisen rauhallista ja hiljaista Tukholmaa tulee myös ihasteltua, kun laiva on maissa.

– Pyörin yleensä Södermalmilla, jossa on auki muutamia pieniä herkkukauppoja ja erikoismyymälöitä. Haen jotain ihania ruotsalaisia herkkuja myöhemmin hyttiin nautittavaksi.

– Ruotsalaiset koristelevat kaikki paikat niin kauniisti, että on nätin näköistä. Jotkut käyvät joulukirkossakin maissa, mutta itse en ole käynyt.

Taavitsainen on tahtonut joka joulu virittää hyttiinsä joulutunnelmaa.

– Kuljetan aina matkalaukussa mukana hyttiin minijoulukuusen ja laitan hytin ikkunaan pienet jouluvalot.

Eräs viime joulun välikohtaus on jäänyt kirkkaasti Taavitsaisen mieleen, kun hän ruokaili laivan henkilökunnan tiloissa lastensa kanssa.

– Samaan aikaan ruokailemassa oli joulupukki, jolla oli kädessään se joulupukin naamari. Lapsethan olivat aivan järkyttyneitä. Yritin vaan selitellä, että tämä on joku ihan eri pukki. Että se oikea pukki on niin kiireinen, että tämä on vaan varapukki, jolla oli tällainen irtopääsysteemi.

Taavitsainen kuvailee kyseisen joulupukin näyttäneen todella hullukuriselta, sillä kyseessä oli kalju ja parraton mies.

– Kaikki karvat olivat hänellä siinä naamarissa kädessä, Taavitsainen nauraa.

Tilannetta ei Taavitsaisen mukaan parantanut yhtään se, että ystävällinen joulupukki alkoi juttusille ja sanoi, että vastahan he tapasivat edellisiltana laivalla.

– Minä vaan katsoin häntä silmät ymmyrkäisinä, että älä jatka yhtään mitään, että lapset ovat tuossa vieressä. Siinä on ollut kyllä pikkuisen seliteltävää jälkikäteen, kun meillä niin vahvasti uskotaan joulupukkiin. Lapset muistelevat sitä tapausta vieläkin, Taavitsainen naurahtaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?