Viihde

Megatähtien luottokampaaja Risto Helin on kuollut – sosiaalisesti erittäin taitava suomalaismies menestyi alallaan verrattoman hyvin

Julkaistu:

suru-uutinen
Elizabeth Taylorinkin kampaajana tunnettu Risto Helin oli töissä lähes loppuun asti.
Tähtien kampaajana, parturina ja meikkaaja-maskeerajana tunnettu Risto Helin on kuollut.

Tanssijana uransa aloittanut Helin, 74, menehtyi perjantaina 14.12. Laakson sairaalassa. Hän oli ollut sairaalassa syyskuusta lähtien.

Suru-uutisen vahvisti Ilta-Sanomille Helinin sisarenpoika Christian Helin.

– Kävimme vielä torstai-iltana lapsuudenkavereitteni kanssa Ristoa moikkamassa, Christian Helin kertoo.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Risto ilahtui. Hän tunnisti meidät, mutta puhuminen oli hieman haastavaa. Perjantaiaamuna saimme viestin, että hän on nukkunut pois.

Christian Helin oli enonsa kanssa läheinen. Äitinsä kuoleman jälkeen silloin 17-vuotias Christian Helin asui kahdestaan enonsa Riston kanssa monta vuotta. Sitä ennen he olivat asuneet kolmistaan.

– Risto tykkäsi laittaa ruokaa ja kutsua ihmisiä kylään ja seurustella ihmisten kanssa, Christian Helin sanoo.

– Olen aina pitänyt Ristoa yhtenä isänäni. Ristolla oli vahvuus olla läsnä. Meni mihin tahansa, hän otti tilanteen haltuun. Sairaanhoitajatkin pitivät Ristosta. Hän tuli todella hyvin ihmisten kanssa toimeen.


Poisnukkuneesta enosta jäi Christian Helinille lämpimät muistot. Nuorena Oopperan balettikoulun käynyt Risto Helin oli maailmalla kuin kala vedessä. Suuremmat ympyrät aukesivat nuorena, kun hän sai stipendin Lontoon Royal Ballet Schooliin.

– Risto oli aina iloinen ja avulias. Hän halusi aina kaikille hyvää.

– Olen oppinut paljon Ristolta. Riston kautta on tullut hyvät käytöstavat. Kaikkia ihmisiä pitää kohdella samalla tavalla taustasta riippumatta. Risto on opettanut minut tekemään ruokaa esimerkkinsä voimalla.

Kampaaja Terttu M. Laakso koulutti hänet oppisopimuksella. Lisäoppia hän sai muun muassa Salon Alexandre Pariisissa ja Vidal Sassoon Lontoon Bond Streetillä.

Risto Helin teki nuorena pitkän työuran ulkomailla näyttelijöiden ja julkkisten luottokampaajana ja meikkitaiteilijana. Helin työskenteli nuorena Pohjois-Amerikassa, Latinalaisessa Amerikassa ja Japanissa. Työnantajina ja asiakkaina olivat kosmetiikkajätit L'Oréal, Revlon ja Lancôme.


Hänen asiakkainaan oli näyttelijöitä Elizabeth Taylorista Zsa Zsa Gáboriin ja Juliette Grécosta japanilaiseen prinsessaan.Quebecissa hän oli johtaja 23 kampaamosalogin ketjussa.

Oman salongin 1987 Helsingin Töölöön perustanut Helin myi liikkeensä 70-vuotispäivänsä kynnyksellä. Eläkkeellä hän ehti olla vain viikon, kunnes päätti jatkaa rakastamaansa työtä toisessa töölöläiskampaamossa.


Aikaansa edellä ollut Helin hallitsi tyylit ja tekniikat. Hän tuli tunnetuksi muun muassa pitkäaikaisena Miss Suomi-kiertueen kampaajana. Helinin asiakkaisiin kuuluivat muun muassa Eeva Ahtisaari, Marjatta Leppänen ja Doris Laine. Hän pystyi kommunikoimaan asiakkaiden kanssa englanniksi, ranskaksi, espanjaksi ja jopa kreikaksi.

– Risto oli melkein loppuun asti töissä kesäkuuhun saakka, Christian Helin kertoo.

– Lääkärit suosittelivat, että hän ei olisi saanut tehdä, mutta kun näin hänet, hän sanoi, että hän oli käynyt yhden tai kaksi asiakasta tekemässä.


Vielä 70-vuotiaana Risto Helin kävi Pariisissa leikkaamassa Pariisin oopperan entisen tähtiballerinan, 83-vuotiaan Josette Amielin hiukset.

Helsingin Sanomien 70-vuotissyntymäpäivähaastattelussa Risto Helin muisteli asiakkaitaan maailmalla. Elizabeth Taylor oli Helinin mukaan aluksi ujo ja tarkkaili, minkälainen ihminen Helin on.

– Meksikossa kampaamooni käveli laulaja Juliette Gréco, jonka suora tukka oli aina kammattu rullilla. Tein hänelle ensimmäisen föönikampauksen ja sain juomarahaa reilusti yli kampauksen hinnan, Risto Helin muisteli HS:ssa.

Sosiaalisesti taitava Helin harrasti maalausta. Hän kirjoitti viimeisinä vuosinaan esikoisromaania, mutta se jäi kesken.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt