Olet mitä syöt -lääkäri Pippa Laukka kertoo, mitä hänen omasta jääkaapistaan löytyy – ”Olisi tietysti kohtuuden nimissä reilua paljastaa” - Viihde - Ilta-Sanomat

Olet mitä syöt -lääkäri Pippa Laukka kertoo, mitä hänen omasta jääkaapistaan löytyy – ”Olisi tietysti kohtuuden nimissä reilua paljastaa”

Olet mitä syöt -sarjan roolistaan kritiikkiä saanut Pippa Laukka sairasti itse nuorena naisena pitkään syömishäiriötä. Se loppui vasta esikoisen tuloon Laukan ollessa 28-vuotias.

Toimittajan pyynnöstä lääkäri Pippa Laukka suostuu panemaan stetoskoopin näkyvästi kaulaan roikkumaan, niin kuin sairaalasarjoissa tupataan näkemään. –Tää on oikeastaan sellainen kandivaiheen juttu, että silloin kuljetaan näyttävästi stetarit kaulassa, Laukka nauraa. –Seniorimpi tapa on pitää stetareita taskussa.­

15.12.2018 18:13

”Onko noi hiukset omat?” ja ”mitä sun jääkaapista löytyy?” Nämä ovat vakiokysymykset, joita lääkäri Pippa Laukalta kysytään - ja usein.

Laukka on liikuntalääketieteen erikoislääkäri, kolumnisti ja "julkkislääkäri", joka tuli suurelle yleisölle tutuksi tänä syksynä ruutuun vuosien tauolta palanneen Olet mitä syöt -tv-sarjan suorasanaisena jääkaappipoliisina. Rooli herätti paljon kritiikkiä ja reaktioita. Se ei sinänsä ole ihme, sillä paino on monelle herkkä aihe. Ja kun jääkaappi vielä avataan vieraan arvosteltavaksi, liikutaan hyvin henkilökohtaisella alueella. Joten onhan se kysyttävä, mitä löytyy lääkärin omasta jääkaapista?

– Olisi tietysti kohtuuden nimissä reilua paljastaa, miltä mun jääkaappi näyttää, Laukka aloittaa nauraen.

– Ja romuttaa se täydellisyyden illuusio siitä, ettenkö voisi syödä epäterveellisesti tai tehdä huonoja ruokavalintoja. 

Tavalliselta, viiden hengen perheen jääkaapilta Laukan kuvailema pääosin kuulostaa. Perheen, jossa liikuntaa harrastavat sekä vanhemmat että kolme tytärtä, iältään 20-, 14-, ja 11-vuotta. 

– Siellä on hyviä juttuja, ruokaa. Teemme itse kotiruokaa ja sitä voi sitten sieltä lämmittää ja syödä, kun tulee nälkä. Ja toisaalta siellä on marjapohjaisia smoothieita ja maitotuotteita meillä käytetään aika paljon. Aika laidasta laitaan. Mutta yhtä lailla siellä voi olla saunaolut.

Laukka työskentelee tällä hetkellä yksityisen lääkärikeskus Aavan Virta-yksikön hyvinvointijohtajana ja on ollut vuodesta 2010 Suomen naisten jalkapallomaajoukkueen lääkäri. Välissä Laukka on lääkäröinyt naisleijonia ja MM-kultaa kolmesti voittanutta Rockettes-muodostelmaluistelujoukkuetta. Aikaa jää myös treenata triathlonille.

Ja mitä hiuksiin tulee, omat ovat, Laukka sanoo. 

 Puhumiseni perustuu tietoon ja tieteeseen. Se ei ole mutua.

 

Tiukka, suora, joidenkin makuun tyly ja ilkeä. Olet mitä syöt -ohjelmaan jaksoissa Laukan suusta on kuultu esimerkiksi: ”Olet ihan pihalla siitä, mitä pitäisi syödä” ja ”Jääkaapista tulee mieleen punakan ja pönäkän nelikymppisen peräkammarin pojan jääkaappi, ei viiden lapsen äidin jääkaappi”. 

Mielipiteiden heräämistä osasi odottaa, mutta silti Laukka sanoo, että tämän tason julkisuuteen oli vaikea varautua etukäteen.

– Nyt kun on keskusteltu siitä, olenko jyrkkä, tyly tai ankara, siitä suoruudesta. Siinä on ripaus minua, olen suora ihminen kyllä. Mutta tietyllä tavalla en koe, että olisin ilkeä. Olen ajatellut, että minusta on syntynyt vähän kuin hahmo, joka ei ole ihan minä. 

Laukka ei ole itse googlaillut, mitä hänestä keskustelupalstoilla kirjoitetaan. 

– En halua hakea tieten tahtoen pahaa mieltä. Tämän ohjelman myötä olen huomannut sen, että julkisuutta ja sitä keskustelua ei voi hallita. Ei kannata edes lähteä yrittämään oikoa ihmisiä. 

–Onneksi olen saanut kohdata sen (julkisuuden) vasta aikuisella iällä, jolloin on kaikupohjaa. Työkokemus ja elämänkokemus on jo niin syvä, että tiedän, mihin asiani perustan, Laukka sanoo.­

Arvostelua on tullut myös muualta kuin keskustelupalstoilta. Syömishäiriöliitto SYLI kritisoi ohjelmaa voimakkaasti kannanotossaanEt ole sitä mitä syöt”, jossa luki esimerkiksi näin: ”Kyseenalaistamme vahvasti ohjelman painonpudotukseen ja osallistujien kehon negatiiviseen kommentointiin tähtäävän konseptin. Olet mitä syöt välittää vahingollista ja syyllistävää suhdetta omaan kehoon ja ruokaan. Laihdutus altistaa aina häiriintyneelle syömiskäyttäytymiselle ja jopa syömishäiriöille.” 

Laukka on Syömishäiriöliiton kummi vuodelta 2015 ja käynyt myös itse elämässään läpi syömishäiriön. Miltä liiton arvostelu tuntui? 

– Lähtökohtaisesti se oli mielestäni surullista, että Syömishäiriöliitto puhui pikadieetistä, kun tässä ohjelmassa on nimenomaan autettu ihmisiä kokonaisvaltaisesti. 

– Heillä on elämäntavat olleet niin vinksallaan, että hyvin pienellä asialla on saatu uni ja jaksaminen parantumaan. Siellä on ollut esimerkiksi ihminen, joka on ollut pitkällä sairauslomalla. Ja ohjelman myötä hän on päässyt palaamaan töihin. Kyse on elämäntaparemontista. 

Lisäksi Laukka peräänkuuluttaa tieteellistä tutkimustietoa Syömishäiriöliiton esittämälle väitteelle, jonka mukaan laihduttaminen altistaisi aina häiriintyneelle syömiskäyttäytymiselle tai jopa syömishäiriöille. 

Olet mitä syöt -ohjelmassa Pippa Laukka auttaa ihmisiä kohti terveellisempiä elämäntapoja.­

Tiukat kommentit voi nähdä myös faktojen ääneen sanomisessa.

– Koen, että tosiasioista pitää voida puhua suoraan. Puhumiseni perustuu tietoon ja tieteeseen. Se ei ole mutua. Tämä aika vaan on vähän sellanen, että ei saisi puhua suoraan. Ihmiset syyllistyvät helposti, ja koetaan, että jos joku sanoo suoraan, se syyllistää. 

Suoralla tyylillä on myös faninsa. Laukka on saanut yhteydenottoja, joissa ihmiset kertovat tekemistään pienistä muutoksista, esimerkiksi aloittaneensa syömään aamupalaa ja huomanneet jaksamisen parantuneen.

”On hyvä vähän suojata itseään ja läheisiään tietyissä asioissa”

Television katsojalle ei koskaan myöskään päädy kaikki se, mitä kuvauksissa tapahtuu.

– Se voi näyttää siltä, että on tosi tiukka, vaikka taustalla olisi miten hyvä ja luottamuksellinen suhde. Ei se kiinnostaisi ihmisiä, jos vain istuttaisiin ja juteltaisiin mukavia. Kukaan ei jaksaisi katsoa sellaista ohjelmaa kymmentä tuntia. 

Laukka on itsekin kamppaillut syömisen kanssa. Hän sairastui syömishäiriöön ollessaan vaihto-oppilaana Yhdysvalloissa. Pahimmillaan oli aika, jolloin ei ollut ateriaa, jota Laukka ei olisi joko jättänyt väliin tai oksentanut. Syömishäiriö jäi lopulta vasta esikoisen synnyttyä. Laukka oli tuolloin 28-vuotias. Tyttärilleen hän on kertonut syömishäiriöstään.

– Meillä ei ole mitään asiaa, mistä ei voitaisi puhua. Jos ajatellaan syömishäiriötä, siihen liittyy usein salailua ja häpeää. Mutta jos voin kertoa heille, millaisia haasteita minulla on ollut, se auttaa myös heitä ymmärtämään sellaista inhimillisyyttä, ihmisen haurautta ja heikkoutta. 

– Jos he ajattelisivat, että äiti on julkkis, lääkäri ja sillä on kaksi yliopistotutkintoa, ulkoapäin hienon näköinen ura, se olisi varmaan paljon haavoittavampaa kuin tieto siitä, että minulla on ollut pitkä syömishäiriö ja haasteita. 

Olet mitä syöt -ohjelmassa Pippa Laukka ohjaa osallistujia kohti terveellisempiä elämäntapoja.­

Joskus ohjelman tuomalta julkisuudelta haluaisi päästä omaan rauhaa. Laukka huomasi sen, kun oli katsomassa miehensä kanssa Talvisirkusta.

– Huomasin, että ihmiset tuijottavat, kun join siinä kahvia ja söin pullaa. Olimme siellä kuitenkin mieheni kanssa viettämässä vapaa-aikaa. Jos olen siviilissä, menen mieluummin vähän sivuun.

– On hyvä vähän suojata itseään ja läheisiään tietyissä asioissa. 

Kun tulee tarve päästä hetkeksi pois, Laukka nappaa koiran mukaan, hyppää auton rattiin ja suuntaa metsälle sieneen. Se on uusi harrastus, joka on syntynyt julkisuuden vanavedessä. Suppilovahveroita etsiessä unohtuu moni stressaava asia.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?