Iina Kuustonen muutti perheineen kolmeksi kuukaudeksi Lappiin: ”Lasten ja töiden yhdistäminen on järjestelykysymys”

Näyttelijä Iina Kuustonen ilmestyy ruutuihin uudessa rikosdraamasarjassa. – Näytteleminen on intohimoni, toista lastaan odottava hehkeä Iina sanoo.

–Metoo-liike ja sen seuraukset olivat tervetulleita, sillä se tervehdytti alaamme. Nostan hattua heille, jotka ovat uskaltaneet asian kanssa tulla julkisuuteen, Iina Kuustonen sanoo.

On sanottu, että äitiys kaunistaa. Väittämä pitää paikkansa ainakin näyttelijä Iina Kuustosen, 34, kohdalla. Kaksivuotiaan pojan äiti odottaa nyt alkuvuodesta syntyvää toista lastaan ja sanoo voivansa ihan hyvin.

Kun Iina istahtaa haastatteluun, hänen olemuksestaan hehkuu myös seesteisyys ja turha pingottuneisuus on poissa. Putouksesta suomalaisten sydämiin oman paikkansa vallannut ja sen kautta paljon erilaisia töitä saanut Iina kiittelee Suomen yhteiskuntajärjestelmää, jossa äidille suodaan peräti yhdeksän kuukauden äitiysloma.

– Maailmalla, kuten esimerkiksi Amerikassa, äidit menevät melkein saman tien töihin. Suomella on kyllä upea systeemi. Nyt olin kotona runsaan vuoden, ja jos miettii tuota aikaa, niin onhan yhdeksän kuukautta oikeastaan sittenkin melko lyhyt aika, hän tuumaa.

Syke-sarjassakin parhaillaan miehensä Sebastian Rejmanin kanssa näyttelevä Iina painottaa vielä, että kahden freelance-näyttelijän elämä on joskus haasteellista, mutta siitäkin selvitään.

– Lasten ja töiden yhdistäminen on ollut järjestelykysymys. Oman lapsen syntymä on tuonut myös vastuuta. Me emme voi paeta vastuuta ja meidän on elettävä omien arvojemme mukaan, Iina on oppinut.

Joulukuussa työt lopettava ja toisen lapsensa syntymään valmistautuva Iina Kuustonen suunnittelee palaavansa työelämään alle vuoden kuluttua. –Katsotaan, miten käy, hän naurahtaa.

Iinan perhe on siinä onnellisessa asemassa, että hänen Minka-sisarensa asuu perheineen samassa rapussa ja tyttärien äiti kadun toisella puolella. Näin lastenhoitoon on saatu hieman helpotusta.

Muutenkin Kuustosten perheessä on tänä vuonna eletty onnellisia aikoja; Minka-sisar synnytti alkuvuodesta pojan ja sisarusten Mikko-isä avioitui kesän kynnyksellä elämänkumppaninsa Hanna Brotheruksen kanssa.

Omassa elämässään Iina on ollut kiireinen niin töiden kuin äitiyden suhteen. Hienojen roolisuoritustensa ansiosta hän on ollut siinä asemassa, että on voinut valikoida töitään.

– Tosin lapsen syntymä on tuonut elämään vaiheen, ettei oikein raaskisi olla poissa kotoa, hän naurahtaa.

Unicefin hyvän tahdon lähettiläänäkin toimiva Iina katsoo kunniatehtäväänsä nyt äitiyden myötä toisenlaisin silmin. Hän on tehtävänsä aikana toki ehtinyt seurata Unicefin toimintaa ja lukea raportteja. Hän iloitsee siitä, että lapsikuolleisuus on maailmalla vähentynyt, mutta pudistaa päätään miettiessään Suomen ja kehitysmaiden lasten ja äitien asemaa.

– Olemme kaikin puolin etuoikeutettuja, että saamme kasvattaa lapsemme Suomessa ja että he saavat kasvaa Suomessa, Iina kiittelee.

Vaikka toista lastaan odottava Iina puhuu äitiydestään lämpimästi, ei hän suinkaan ole jättänyt työtään. Sykkeen lisäksi Iina nähdään pian Ivalo-rikossarjassa, jonka tekemistä hän ylistää uskomattomin sanakääntein.

Haastattelun aikana miehelleen kaulaliinaa lahjaksi kutova Iina on tunnettu siitä, että hän uppoutuu työhönsä 110-prosenttisesti. Niin tapahtui Ivalonkin suhteen.

Suomalais-saksalaista Ivalo-rikosdraamasarjaa ryhdyttiin kuvaamaan Lapin maisemissa vuosi sitten ja kuvaukset kestivät puoli vuotta, joista kolme kuukautta kuvattiin Lapissa ja loput Helsingissä. Iinan rooli (suomalaispoliisi Nina Kautsalo) kirjoitettiin alunperin hänelle ja sen jälkeen käsikirjoitusta hiottiin muutamaan otteeseen.

–Hannu Salonen on mestariohjaaja ja tekisin tilaisuuden tullen mielelläni hänen kanssaan uuden projektin, joulukuun 21. päivä Elisa Viihteellä alkavassa Ivalo-sarjassa näyttelevä Iina Kuustonen sanoo. Yksi Kuustosen vastanäytteijöistä on saksalainen Maximilian Brückner (oik.)

Ohjaajaksi valikoitui Saksassa uraa tehnyt Hannu Salonen. Iina naurahtaakin tilanteen olleen harvinainen, sillä ohjaaja ei voinut itse valita pääosanesittäjää, koska rooli oli jo hänelle korvamerkitty.

Elisa Viihteessä esitettävässä sarjassa näyttelevät myös Pihla Viitala ja saksalaiset Maximilian Brückner ja Clemens Schick. Yli kuuden miljoonan euron sarjan tuottavat yhdessä suomalainen Yellow Film & TV sekä saksalainen Bavaria Film.

Ivalo on jälleen yksi uusi meriitti Iinan uralla.

– Vierastan ura-sanaa, sillä keskityn jokaiseen asiaan kerrallaan. Toki on tullut tehtyä myös arveluttavia rooleja, mutta kaikesta oppii, jo 13 vuotta näyttelijänä työskennellyt Iina sanoo.

Ivalo oli Iinalle hänen sanojensa mukaan unelmatyö. Kuvauksia varten hän treenasi viisi kertaa viikossa vuoden ajan salilla ja lenkkeillen.

– Roolini oli haasteellinen, sillä minun oli opittava ampumaan, taistelemaan ja ajamaan moottorikelkalla, Iina luettelee.

Hän ei valita, sillä hän rakastaa työtään, on siitä ylpeä ja iloinen. Ivalon tekeminen oli siksikin mukava matka, että hän rakastaa ohjaaja Salosen tapaan Lappia. Iinan mies Sebastian ja pariskunnan poika pystyivät Iinan iloksi olemaan hänen kanssaan Lapissa koko kuvausten ajan.

– Saan työnteosta huimasti adrenaliinia. Välillä onkin vaikea erottaa omia rajoja. Hannu teki kuitenkin upeaa työtä ja hän tuki sekä kannusti. Menisin Hannun ohjaamaan produktioon koska tahansa uudelleen, hän kehuu.

”Äitiys läpivalaisi elämäni”

Sarjan poliisin roolissaan Iina joutui ajoittain vaarallisiin tilanteisiin – oikeastaan hänelle tapahtuu sarjan edetessä vaikka mitä. Näyttelijä kuitenkin painottaa heti, ettei filmausten aikana ollut vaaratilanteita.

– Olen iän ja nyt myös äitiyden myötä tullut varovaisemmaksi. En lähtisi vapaa-aikanani hyppäämään laskuvarjolla, sillä työ antaa minulle aivan tarpeeksi omanlaisiaan vaaratilanteita, hän velmuilee painottaen, että toki hyppäisi laskuvarjolla, jos rooli niin vaatisi.

Iina naurahtaa luonteensa olevan sellainen, että hän on mieluummin varovainen kuin heittäytyy extreme-kokemuksiin.

– Tykkään kutoa ja leipoa kotona, eli minua voi todellakin kutsua kotihiireksi. Ollessani kymmenvuotias muut perheenjäsenemme sanoivat, että olen perheemme keski-ikäisin, hän paljastaa.

Suosittu näyttelijä kiittelee vielä, ettei hänen raskautensa ole vaikeuttaneet työntekoa.

– Onhan tämä epävakaa ja joskus jopa epäreilu ammatti. Olen kiitollinen, että olen saanut tehdä työtäni. Toisaalta taas töitä voi saada helpommin, jos on valmis muuttamaan niiden perässä. Tosin sellainen voi olla monille mahdotonta, vuonna 2011 näyttelijäksi valmistunut Iina tasapainottelee sanojaan.

Joulukuun loppuun asti näyttelijän töitä tekevä Iina kertoo, että hänellä on jo ensi vuoden lopussa tiedossa pari projektia. Vaikka näin on, äitiys tulee ensin.

– Äitiys läpivalaisi elämäni ja kirkasti, miten haluan sitä elää. Voin hyvin, kun minulla on tarpeeksi aikaa kaikelle – perheelle ja mielenkiintoisille töille. Nautin näyttelemisestä tällä hetkellä enemmän kuin koskaan ja se on intohimoni, hän päättää.

Syke-sarja nähtävissä Ruutu Plussassa, Ivalo Elisa Viihteellä ja myöhemmin Ylellä.

EDIT 17.12. klo 15:50: korjattu kuvatekstistä tieto Ivalo-sarjan alkamisajankohdasta Elisa Viihteellä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?