Tunteellinen hetki kesken Nobel-gaalan: kruununprinsessa Mette-Marit puhkesi lohduttomaan itkuun - Viihde - Ilta-Sanomat

Tunteellinen hetki kesken Nobel-gaalan: kruununprinsessa Mette-Marit puhkesi lohduttomaan itkuun

Mette-Marit liikuttui Nobel-voittajan puheesta.

Julkaistu: 11.12.2018 14:22

Nobelin rauhanpalkinnon voittanut Nadia Murad piti niin liikuttavan puheen, ettei kruununprinsessa voinut pidätellä kyyneliään.

Nobel-palkintoja jaettiin eilen maanantaina sekä Ruotsissa että Norjassa. Oslossa jaettiin Nobelin rauhanpalkinto, ja tilaisuutta kunnioitti läsnäolollaan Norjan kruununprinssi Haakon ja kruununprinsessa Mette-Marit.

Rauhanpalkinnon saivat tänä vuonna kongolainen lääkäri Denis Mukwege ja irakilainen ihmisoikeusaktivisti Nadia Murad.

Molemmat ovat työskennelleet lopettaakseen seksuaalisen väkivallan käytön konflikteissa.

Mette-Marit liikuttui Nobel-voittajan puheesta.

Murad piti tilaisuudessa tunteikkaan puheen, jossa hän kertoi kokemuksiaan seksuaalisen väkivallan uhrina. Isis kaappasi hänet elokuussa 2014, jolloin hän joutui usean kuukauden ajaksi seksiorjaksi.

Irakin jesidivähemmistöön kuuluva Murad onnistui pakenemaan kolmen kuukauden vankeuden jälkeen ja asuu nykyään Saksassa.

Nadia Murad piti gaalassa puheen, joka sai yleisön liikuttumaan. Hänelle osoitettiin seisten suosiota puheen päätteeksi.

Kruununprinsessa yritti kuunnella Muradin puhetta itkemättä, mutta murtui lopulta kyyneliin. Hän pyyhki avoimesti kyyneleitään nenäliinaan puheen aikana.

Mette-Marit edusti Dailyn Mailin mukaan villakankaasta tehdyssä maanläheisessä Fendin mekossa.

Paikalla olivat myös prinssi Haakonin vanhemmat, Norjan hallitsijat kuningas Harald V ja kuningatar Sonja. Tilaisuuteen saapui myös muun muassa ihmisoikeusjuristi Amal Clooney.

Puheen lopuksi ihmiset osoittivat Muradille suosiota seisaaltaan.

Norjan hovi tiedotti lokakuussa, että Mette-Maritilla on diagnosoitu krooninen keuhkosairaus, joka saattaa vaikuttaa hänen kykyynsä hoitaa edustustehtäviään.

Mette-Maritia hoitanut lääkäri, professori Kristian Bjøro sanoo, että sairauden luonne on vielä hämärän peitossa. Ei tiedetä vielä, onko keuhkosairaus osa laajempaa autoimmuniteettisairautta tai onko kyseessä muunlaisen sairauden eteneminen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?