Maria Veitola julkaisi tunteikkaan kirjoituksen – kertoo, millaista elämä paniikkihäiriön kanssa on: ”Pelkään menettäväni tajuntani ja kuolevani” - Viihde - Ilta-Sanomat

Maria Veitola julkaisi tunteikkaan kirjoituksen – kertoo, millaista elämä paniikkihäiriön kanssa on: ”Pelkään menettäväni tajuntani ja kuolevani”

Maria Veitolan tunteikas Instagram-päivitys on saanut ihmiset kertomaan omasta elämästään paniikkihäiriön kanssa.

10.12.2018 9:49

Toimittaja ja juontaja Maria Veitola, 45, on puhunut julkisuudessa avoimesti elämänsä käännekohdista. Hän kertoi elämäkertakirjassaan Veitola (Johnny Kniga) anoreksiastaan, huumekokeiluistaan ja paniikkihäiriöstään.

Nyt Veitola on julkaissut Instagramissaan tunteikkaan kuvan, jonka yhteydessä hän kertoo elämästään paniikkihäiriön kanssa.

– Tältä voi näyttää ihminen, joka on juuri selvinnyt todella pahasta paniikkikohtauksesta. Sellainen minulla oli aiemmin tällä viikolla. Koin ensimmäisen paniikkikohtaukseni n. 10-vuotiaana, kun olin katsomassa elokuvissa Disneyn Fantasia-elokuvaa, Veitola kertoo.

Veitola kertoo paniikkihäiriönsä olevan välillä poissa vuosia, mutta oireiden palaavan vanhojen traumaattisten kokemusten myötä.

– Olen altis paniikkikohtaukselle niinä hetkinä, kun en luota ihmisiin ja tilanteisiin ja tunnen tarvetta kontrolliin. Paniikki voi hiipiä päälle fyysisesti tai henkisesti ahtaassa tilassa: pitkässä tietunnelissa, täyden auton takapenkin keskipaikalla tai esiintymistilanteessa, jossa kaikki arvostelevat katseet kohdistuvat yksin minuun, hän kertoo.

Veitola kuvailee paniikkikohtausten tuntuvan siltä, kuin pää olisi täynnä epämääräistä hälyä ja pakkoajatuksia.

– Sydämeen koskee, se hakkaa, en osaa hengittää. Vatsa menee sekaisin. Kaikki näyttää, tuntuu ja kuulostaa epätodelliselta ja pahuudelta, vaikka olisin omassa, turvallisessa kodissani. En tunne käsiäni, jalkojani, ääriviivojani. Pyörryttää, en tiedä miten liikutaan, pelkään menettäväni tajuntani ja kuolevani, Veitola kuvailee.

– En kerro tätä saadakseni huomiota vaan kertoakseni, että sinä, joka koet samaa, et ole yksin. Meitä on muitakin. Yllättävän paljon. Kuulemma viidesosa suomalaisista, Veitola sanoo.

Veitolan kirjoitus on poikinut jo lyhyessä ajassa runsain määrin kommentteja, joissa ihmiset avautuvat omista kokemuksistaan.

Useat kiittävät Veitolaa rehellisestä avautumisesta.

– Minullakin on paniikkihäiriö. En ole saanut kohtausta pitkään aikaan, mutta eilen taas sain, eräs kommentoija kertoo.

– Ihanaa, kun jaat näitä tuntemuksia. En voi muuta kuin samastua, kommenteissa hehkutetaan.

– Omalla tyttärelläni on paniikkikohtauksia, mutta onneksi hän saa apua niihin, eräs äiti kiittää.

– Kiitos kun olet rohkea, rehellinen, koskaan ei tiedä kuka siitä voi hyötyä, ja kenelle pienikin muistutus siitä, ettei ole yksin, voi olla iso hengenreikä. Tällä kertaa se oli minä. Kiitos, kommenteissa sanotaan.

– En ole saanut pitkään aikaan paniikkikohtausta, mutta eilen taas sain. Iskä tai äiti tulee mun viereen niin se helpottaa pikkusen, eräs kommentoija kertoo.

Veitola kertoo Trendi-lehdessä vuonna 2013 julkaistussa kolumnissaan, että yksi ensimmäisistä kohtauksista iski, kun hän oli juuri irtisanoutunut vakituisesta työstä ja haalinut keikkatöitä itselleen. Hän suostui liian moneen tehtävään ja yöunet jäivät vähille.

– Kun vessan kaakelit kaatuivat päälleni, loisteputkien valo muuttui silmiäni särkeväksi ja hillitön pelko valtasi mieleni, luulin, että kahviini oli pantu tyrmäystippoja, hän kuvailee kirjassaan kohtausta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?