Näin syntyi Anna Puun Linnan juhla -puku – Jouko, 73, hitsasi teräskorsetin kasaan metallipajallaan: ”Oli pieni pelko, että mitä jos...”

Julkaistu:

Linnan juhlat
Anna Puun Linnan juhlien ainutlaatuinen puku vaati korusepältä viikkojen työn. Kokonaisuuden viimeisteli pitkän linjan metallimies, joka hitsasi teräskorsetin yhteen.
Itsenäisyyspäivää juhlittiin tänäkin vuonna näyttävästi, ja presidentin juhlavastaanotolla nähtiin toinen toistaan upeampia pukuja.

Laulaja Anna Puun näyttävä tyyli nousi yhdeksi Linnan juhlien kohokohdista. Menestyksekkään uran musiikin parissa tehnyt Puu juhli Linnassa punaisessa puvussa, jonka erikoisuutena oli näyttävä ja kiiltävä teräksinen korsetti.

Puvun suunnitteli suomalaisjulkkisten luottosuunnittelijana mainetta niittänyt Teemu Muurimäki.


Teräksisen luomuksen valmistaminen ei kuitenkaan ollut aivan yksinkertainen työ. Näyttävän teräskappaleen takana on kaksi pitkän linjan ammattilaista, koruseppä Anu Ek ja Vuorenteko-metallipajan metallimies Jouko Vuori.

– Intoa ja tiettyä hulluutta kun on, niin kiinnostuin tietysti heti asiasta, Ek kertoo nauraen.

Harvinainen haaste tuli keravalaisen korusepän eteen, kun puvun suunnitellut Muurimäki otti häneen yhteyttä. Pelkästään korsettia työstettiin sen jälkeen yhtä soittoa melkein kolmen viikon ajan.

– Kädet verellä sitä tein, mutta se oli ihana haaste. En ole ennen päässyt työstämään terästä osana juhlapukua, Ek kertoo.


Haastavaa terästä työstettiin vähän kerrallaan. Sovituksia järjestettiin usein, jotta korsetti olisi sopiva juuri Puun mitoille.

– Sitä oli pakko sovittaa jatkuvasti, jotta pystyi jatkamaan työstämistä eteenpäin. Minulla oli apuna myös sellainen torso, johon sovittelin korsettia, Ek kertoo.

Korsetti koostui neljästä palasta, jotka oli sovitettava yhteen mahdollisimman taidokkaasti.

– Teräs on materiaalina jumalattoman hankala ja armoton. Tarvitsin lopulta teräksisten osien kiinnittämiseen apua hitsauksen ammattilaisilta, Ek kertoo.


Silloin kuvioon astui Vuorenteko-metallipajan pitkän linjan ammattilainen, 73-vuotias Jouko Vuori.

Perheyritys tarjosi auttavaa kättään, jotta korsetin ohuet levyt saatiin hitsattua yhteen. Menetelmänä käytettiin tarkkuutta vaativaa pistehitsausta.

– Täytyy myöntää, että kun kuulin asiasta ensimmäisen kerran, niin mietin, että kuinkahan tässä käy, Vuori kertoo remahtaen nauruun.


Ohut teräsmateriaali oli ammattilaisellekin haaste. Korsetin osia hitsatessa oli oltava äärimmäisen tarkkana, jotta lopputulos olisi suunnitelmien mukainen.

– Teräsosat olivat niin älyttömän ohuita, että sellainen sulaa äkkiä hitsatessa puhki. Oli pidettävä myös huoli siitä, ettei hitsausjälki näy lopputuloksessa, Vuori kuvailee.

Metallipajalla korsettia työstettiin yhteensä kaksi kertaa. Itse hitsaustyöhön ei lopulta aikaa mennyt kuin muutamia kymmeniä minuutteja.

– Meikäläinen oli loppujen lopuksi pieni tekijä, mutta oli ilo auttaa, koska ei sitä muuten oikein olisi kasaan saatu, Vuori sanoo.


Vuori kertoo katsoneensa torstain Linnan juhlien tv-lähetystä pieni jännitys vatsanpohjassaan.

– Anna Puulle lähettäisin sellaisia terveisiä, että koko illan oli pieni pelko, että mitä jos hitsaukset pettää, Vuori nauraa pilke silmäkulmassaan.

Puun yksinkertainen juhlatyyli oli metallimiehen mieleen.

– Nyt kun lehdestä katselen kuvia, niin täytyy sanoa, että oli tyylikäs ja kaunis kokonaisuus. Tykkäsin, ettei siinä ollut muita koruja ollenkaan, Vuori kehuu.


Korsetin matka teräsosista valmiiksi kokonaisuudeksi oli kaiken kaikkiaan pitkä ja haastava prosessi, mutta Vuori kiittelee lopputuloksen olleen erinomainen.

– Näin korsetin viimeksi metallipajalla kiillottamattomana, ja täytyy sanoa, että Anu Ek sai lopputuloksesta aikaan upean. Nostan korusepälle hattua, Vuori kehuu.

Kokemusta rikkaampi Vuori kertoo olleensa projektissa mielellään mukana, sillä kyseessä oli kuitenkin ainutlaatuinen työ

– Kyllä tämä oli ihan ensimmäinen kerta, kun metallialalla pääsin Linnan juhliin pukua tekemään, hän myöntää hyväntuulisena.


Puu saapui Linnan juhliin upeassa muotiluomuksessaan ja ensimmäistä kertaa yhdessä puolisonsa, musiikkituottaja Jukka Immosen kanssa.

Puu kommentoi juhlahumun keskellä ihastusta herättänyttä asuaan ja sen valmistusprosessia.

– Puvussa on yllättävän mukava olla. Taksissakin pystyin jopa hengittämään. Oli vaikeaa toteuttaa puku siten, ettei siinä näy yhtään saumoja, hän kertoi nauraen.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt