Viihde

Julkkislääkäri Emilia Vuorisalmen, 39, arki muuttui yhtäkkiä haastavaksi – yleinen, mutta piinaava pulma vauvan kanssa

Julkaistu:

vauva-arki
Julkisuudesta tuttu lääkäri Emilia Vuorisalmi kertoi IS:lle haasteesta, johon törmäsi yhdeksän kuukauden ikäisen vauvansa kanssa.
Julkisuudesta tuttu lääkäri, kirjailija ja yrittäjä Emilia Vuorisalmi, 39, oli yksi lukuisista julkkisvieraista, jotka saapuivat seuraamaan Minttu Räikkösen nimeä kantavan lastenvaatemalliston muotinäytöstä tiistaina. Ylellinen tilaisuus järjestettiin Clarion-hotellissa Helsingin ydinkeskustassa.

Vuorisalmi kertoi kuulumisiaan IS:n haastattelussa muotinäytöksen jälkeen hyväntuulisena. Hän kertoi olevansa ensimmäistä kertaa todella pitkään aikaan yksin ulkona pitämässä hiukan hauskaa.

– Minulla on itselläni ihan pieni lapsi, joten nämä uudet tuulet lasten muodissa kyllä kiinnostavat, Vuorisalmi sanoo.

– Tämä muotinäytös oli tosi lämminhenkinen ja ihana. Tykkäsin myös vaatteista tosi paljon. Paljon kivoja yksityiskohtia. Ja lapsimallit olivat niin suloisia. Onnittelut koko tiimille, jotka toteuttivat tämän, hän kehuu Räikkösen nimeä kantavaa vaatemallistoa.


Vuorisalmella on 13-vuotias esikoislapsi ja nyt yhdeksän kuukautta vanha vauva puolisonsa, entisen huippukoripalloilija Maurizio Pratesin kanssa. Hän kertoo törmänneensä toisen vauvansa kanssa ongelmaan, jota esikoisen kanssa ei ilmennyt.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Esikoiseni nukkui tosi hyvin, mutta tämä vauvan kanssa siihen tuli iso muutos. Tänä syksynä vauvamme ei yhtäkkiä enää nukkunutkaan täysiä öitä. Siitä heräsi oma kiinnostukseni uniaiheeseen.

Vuorisalmi on tehnyt äitiyslomansa aikana Emilia ja arjen kemiaa -podcastia oman vauvavuotensa erilaisista haasteista. Podcastissa on usein mukana vierailevia asiantuntijoita.

– Se lähti liikkeelle vahingossa, mutta itse asiassa se onkin ollut tosi mielekästä minulle. On ollut mukavaa jakaa vinkkejä muillekin äideille. Keskustelussa on usein mukana joku alan asiantuntija. Viimeksi keskustelimme lapsen unesta, Vuorisalmi kertoo.

– Minulla on kaksi hyvin erilaista kokemusta juuri lapsen unesta. Nyt olen saanut vauvani onneksi taas nukkumaan.

Kellojen siirtely häiritsee vauvojakin

Hiljattain julkaistussa podcastissa on mukana koulutettu lasten unikonsultti Liisa Niskakangas. Vuorisalmi paljastaa äänitteessä, että hän sai miehensä kanssa Niskakankaalta apua oman perheensä ongelmiin nukkumisen kanssa.

Kaksikko keskustelee podcastissa neljänkymmenen minuutin ajan siitä, mitkä kaikki keinot voivat auttaa pienten vauvojen nukkumisongelmissa.

Aivan alussa keskustelussa nousee esiin ongelma, joka tuntuu vaivaavan monia aikuisiakin: Kellojen siirtäminen talvi- ja kesäaikaan.

– Kellojen siirtely on näkynyt siinä, että minulle tulee paljon puheluita, että äiti on tosi väsynyt. Tunnin siirtäminen sotkee koko pakan vauvan kanssa, Niskakangas huomauttaa.

Johdonmukaisuus tärkeää

Unikonsultin mukaan kenties yleisin uniongelma on, että vauva heräilee häiritsevän paljon yöllä.

– Uniongelmat voivat liittyä siihen, että vauvalle tulee niin monta kehitysaskelta samaan aikaan. Voi olla lohdullista tietää, että se on normaalia, eikä ole tehty mitään väärin, hän muistuttaa.

Keskustelussa korostuu, että monta kertaa yössä heräävän lapsen kanssa on tärkeää olla mahdollisimman johdonmukainen. Tärkeää olisi myös, että lapsi oppisi nukahtamaan ilman vanhemman hyssyttelyä, hyppyyttämistä tai ruokkimista. Maidon antaminen voisi tapahtua esimerkiksi vasta pienen hetken kuluttua lapsen heräämisen jälkeen ja eri paikassa kuin vuoteella.

– Voi tulla pitkiä itkemispätkiä yöhön, koska vauva ei ymmärrä, miksi maitoa saa viideltä, mutta yhdeltä ei saa, kahdelta ei saa eikä kolmeltakaan saa, Niskakangas selittää.

Vuorisalmi sanoo tähän, että heillä kävi juurikin tällainen ongelma.

– Johdonmukaisuus on unikoulussa kaiken a ja o. Jokaiseen heräämiseen pitäisi reagoida samankaltaisesti. Jos palkinto eli syöminen odottaa jossain vaiheessa yötä, sillä se tilanne ei ainakaan parane, Niskakangas jatkaa.

Kuuntele podcast kokonaan tästä linkistä.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt